EXPERȚI: Proiectul legii care va impune cetățenii R. Moldova să întoarcă MILIARDUL furat conține „elemente de CORUPTIBILITATE”
Proiectul de lege care presupune ca cetățenii R. Moldova să întoarcă cele 13,5 miliarde de lei, plus o dobândă de 5 la sută, Băncii Naționale a Moldovei, după ce Guvernul a emis garanții pentru a acorda aceste credite celor trei bănci cu probleme, conține „elemente de coruptibilitate”.
Aceasta este concluzia experților de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) care au expertizat proiectul de lege respectiv ce urmează a fi pus la vot în regim de urgență în Parlament.
„A fost acea criză financiar-bancară în cele trei bănci, iar Banca Națională a Moldovei (BNM) a acordat credite de urgență. Guvernul a emis garanții de stat. Băncile nu au putut întoarce banii și a intervenit obligația ca Guvernul să o facă. Acest proiect de lege va aduce prejudicii drepturilor și libertăților cetățeanului, fiindcă prevede transformarea în datorie internă a garanțiilor de stat. Pe umerii cetățenilor va fi pusă rambursarea acestor bani”, a amintit, astăzi, într-o conferință de presă, expertul de la CAPC, Viorel Pârvan.
Potrivit sursei, nota informativă a proiectului de lege nu face referire la experiența altor state în cazuri asemănătoare, iar autorul, care este Ministerul Finanțelor, nu explică de ce anume acești bani trebuie de întors timp de 25 de ani și de ce la o dobândă de 5%, în condițiile în care BNM a acordat creditele la o dobândă de 0,1%. La final, dobânda care va fi plătită va depăși-o de 50 de ori pe cea cu care BNM a acordat banii.
Potrivit calculelor experților, anual, BNM va încasa din bugetul de stat peste un miliard de lei, peste 678 de milioane dintre care vor constitui doar dobânda, după transformarea garanțiilor de stat în datorie internă.
„Orice proiect de lege trebuie să apere drepturile și libertățile cetățenilor, dar acest proiect este tocmai invers. Cetățenii vor trebui să plătească pentru ceea ce nu au consumat, prin majorări de taxe și impozite. Este cea mai nedreaptă ieșire din situație. Până la adoptarea acestei ultime soluții, ar fi putut fi identificate mai întâi altele, lucru care nu s-a întâmplat. Chemăm Parlamentul să discute cu experții economici, cu cifrele pe masă și cu referire la experiența altor state pentru a găsi cea mai optimă soluție care ar afecta cel mai puțin cetățenii”, a declarat Galina Bostan, președinta CAPC, în aceeași conferință de presă.
Experții consideră că acest proiect de lege, „injust și inechitabil în raport cu cetățenii”, nu trebuie examinat în regim de urgență în Parlament, dar trebuie discutat mai întâi cu societatea civilă.
Menționăm că deputații urmează să dezbată proiectul de lege privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat acordate pe 17 noiembrie 2014 de către Guvernul Leancă și pe 1 aprilie 2015 de către Guvernul Gaburici.
Pe 9 martie curent, Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor au semnat un Memorandum de înțelegere prin care ministerul și-a luat angajamentul să întoarcă Băncii centrale obligațiunile de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583,7 milioane de lei, cu rata dobânzii de 5 la sută.
Vedeți expertiza CAPC asupra proiectului de lege care va obliga cetățenii R. Moldova să întoarcă miliardul furat AICI.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor