EXPERT // Cum a fost CIOPÂRȚIT proiectul Legii cu privire la procuratură. „Lucrurile vor rămâne pe VECHI”
Amendamentele la proiectul Legii cu privire la procuratură, adoptate astăzi de Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități, au schimbat esențial conceptul legii care urma să asigure reformarea procuraturii din R. Moldova.
Directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM), Vlad Gribincea, care a fost și președinte al grupului de lucru care a elaborat proiectul legii, a explicat, pentru Ziarul NAȚIONAL, că modificările propuse astăzi au compromis reforma, cel puțin în Chișinău, structural, nu se va schimba nimic.
Astfel, s-a decis păstrarea Procuraturii mun. Chișinău, dar și a procuraturilor de sector, cel puțin până la optimizarea hărții judecătorești.
„Nimeni nu poate ști când se va întâmpla acest lucru. Proiectul legii cu privire la optimizare a fost adoptat de Guvern, dar ar putea să aștepte mult în Parlament”, crede Gribincea.
Un alt amendament prevede lipsirea Procuraturii anticorupție de investigatori proprii.
„Noi am propus ca Procuratura să dispună de propriii investigatori cu care să lucreze pe dosare. Astăzi a fost acceptat un amendament care prevede că Procuratura Anticorupție va trebui să împrumute investigatori de la alte instituții, pentru fiecare dosar în parte. Este periculoasă această practică, pentru că ar putea permite scurgeri de informații din dosare”, a explicat Gribincea.
Juristul a criticat și intenția deputaților de a crea o procuratură specializată pentru combaterea crimei organizate, în detrimentul unei procuraturi specializată pentru cauze speciale, așa cum prevedea proiectul.
„Noi am propus crearea unei procuraturii specializate pentru cauze speciale, care, după exemplul din România, să se ocupe doar de dosarele de rezonanță. Ceea ce se propune acum schimbă însă esențial conceputul. Nu vor mai fi clare competențele acestei procuraturi specializate și iarăși va fi aglomerată cu tot felul de cazuri, iar procurorii vor fi tentați să se ocupe de dosarele mai ușoare. Vom repeta istoria cu Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție unde nu e clar cine și cu ce se ocupă”, a declarat Vlad Gribincea.
Expertul afirmă că amendamentele adoptate astăzi se referă la chestiuni sensibile care deranjau procurorii. Ei au încercat să le plaseze în proiectul de lege încă din momentul elaborării documentului, dar atunci membrii grupului de lucru au „ținut cu dinții” pentru a nu le accepta.
Amintim că și deputații liberal-democrați s-au opus astăzi introducerii mai multor modificări în proiectul Legii cu privire la procuratură și au anunțat că părăsesc ședința comisiei, pentru că nu vor să participe la „un act de injustiție”, când, într-o singură zi se schimbă conceputul unei legi.
„Proiectul legii cu privire la procuratură a fost adoptat deja în prima lectură și, așa cum prevede legea, a fost discutat în câteva ședințe ale comisiei juridice pentru a fi propus pentru lectura a doua. A fost deja aprobat și raportul comisiei pentru lectura a doua a documentului. Ceea ce s-a întâmplat astăzi mă depășește. Am aflat abia ieri seara despre faptul că vom discuta astăzi acest proiect. Nu e clar cine sunt autorii acestor amendamente propuse astăzi pentru că, contrar practicii, numele autorului nu este indicat. Aceste amendamente schimbă esențial conceptul legii. Aceste amendamente au fost propuse și anterior, de către deputatul Sergiu Sârbu, noi însă știm că ele vin de la procurorul general Corneliu Gurin. Anterior, amendamentele nu au fost susținute. Cel mai mult s-au opus liberalii și comuniștii care acum votează cuminți”, ne-a declarat deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova
Rezultatele studiului de fezabilitate pentru construcția celei de-a treia linii electrice între R. Moldova și România, Strășeni – Gutinaș, vor fi gata la începutul anului 2025