EXCLUSIV // Directorul Executiv al FMI: „Sistarea finanțării europene nu va afecta economia Moldovei”
Directorul executiv de la Fondul Monetar Internațional (FMI) spune că nu vede o problemă în faptul că Parlamentul European (PE) a chemat Comisia Europeană să întrerupă alocarea asistenței macrofinanciare R. Moldova. Anthony De Lannoy afirmă că Rezoluția PE vine într-un context de creștere economică a țării, cu venituri fiscale și rezerve bancare peste așteptări.
„Cred că autoritățile moldovene au dreptate atunci când afirmă că se pot descurca fără banii de la Uniune Europeană: defalcările la buget sunt relativ mari, la fel ca și rezervele externe ale Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, nu văd apariția problemelor în viitorul apropiat. Nu voi comenta decizia UE de a stopa temporar plata, deoarece această decizie este bazată pe o condiționalitate politică. În ce privește FMI, acesta niciodată va pune condiționalități politice pentru că noi considerăm important să ne concentrăm pe aspectele economice”, a declarat Anthony De Lannoy, într-un interviu pentru Ziarul Național.
„Ceea ce e important să subliniem este însă că UE nu a anulat susținerea Moldovei, ei au declarat clar că au nevoie de mai multe informații cu privire la decizia judecătorească privind alegerile locale. Și până obțin aceste clarificări, ei au suspendat temporar alocarea fondurilor”, a precizat oficialul FMI.
Anthony De Lannoy, care este responsabil și de R. Moldova în cadrul board-ului FMI, se află la Chișinău pentru a discută cu autoritățile despre acțiunile de până și după alegerile parlamentare. El a adus aprecieri modului în care guvernarea de la Chișinău a înțeles să realizeze programul cu FMI, spunând că e vorba de o „supra-performanță”.
Interviul integral va fi publicat vineri dimineață.
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”