21:58:41 13.05.2025
Stiri

Europarlamentar: UE a alocat R. Moldova un sprijin financiar în valoare de 1,2 miliarde de euro, începând cu octombrie 2021. „Republica Moldova a demonstrat că merită o perspectivă clară privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”

Actualitate 27.07.2023 13:58 Vizualizări1526
Europarlamentar: UE a alocat R. Moldova un sprijin financiar în valoare de 1,2 miliarde de euro, începând cu octombrie 2021. „Republica Moldova a demonstrat că merită o perspectivă clară privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană” Facebook

DECLARAȚIE // „Trebuie să continuăm să arătăm cetățenilor Republicii Moldova că UE este ceea care ajută cu adevărat și că nu poate Rusia manipula și destabiliza cât putem noi ajuta”


Republica Moldova este „o prioritate” pentru Uniunea Europeană, iar Bruxellesul a mobilizat peste 1,2 miliarde de euro, începând cu luna octombrie 2021, pentru a sprijini autoritățile și cetățenii din Republica Moldova să treacă peste criza energetică și provocările economice și de securitate cu care se confruntă.

Mai mult, în 2024, UE va continua și va accelera sprijinul pentru Republica Moldova, arată europarlamentarul român Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul parlamentar de asociere UE - R. Moldova, într-un articol semnat pentru Contributors.

„În ultimul an, instituțiile europene au făcut o prioritate din sprijinirea Republicii Moldova. Chiar și statele UE care acum câțiva ani erau mai reticente în această privință au înțeles acum rolul important pe care îl are Republica Moldova pentru stabilitatea și siguranța întregii Uniuni Europene. Această deschidere se datorează atât situației regionale dată de războiul din Ucraina, dar și majorității politice proeuropene de la Chișinău și a președintei Maia Sandu care, prin eforturile depuse, au câștigat încrederea partenerilor europeni”, punctează Mureșan.

Potrivit europarlamentarului, Consiliul European a decis pe 23 iunie 2022, într-un timp record, să răspundă cererii de aderare și să ofere statut de țară candidată Republicii Moldova, înaintând un set de nouă recomandări pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le îndeplinească înainte de începerea negocierilor de aderare la UE.

„În ceea ce privește sprijinul financiar, Uniunea Europeană a mobilizat, din octombrie 2021 și până în prezent, peste 1,2 miliarde de euro sub formă de fonduri nerambursabile și credite în condiții avantajoase. Acești bani au fost alocați pentru nevoile cele mai importante ale Republicii Moldova și ale cetățenilor, precum stabilizarea macrofinanciară a republicii, măsuri de sprijin pentru oamenii afectați de creșterea prețului la energie, măsuri de creștere a siguranței în contextul amenințărilor de securitate generate de război, dar și pentru investiții în modernizarea țării, în infrastructură și în tranziția spre o economie verde”, a adăugat Siegfried Mureșan.

CITIȚI și UE EXTINDE cu un an termenul de suspendare a taxelor și cotelor la import pentru produsele din Republica Moldova. Europarlamentarul Mureșan: „Este o măsură care ajută R. Moldova”

Europarlamentarul român a mai afirmat că accelerarea integrării europene a R. Moldova vizează și o cooperare mai strânsă în energie, transport, telecomunicații și în securizarea frontierelor, amintind și că Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, peste 60% din comerțul nostru desfășurându-se pe piața comunitară: „Exporturile din R. Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021, la 2,6 miliarde de euro în 2022”.

„Republica Moldova a demonstrat că merită o perspectivă clară privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. De aceea, noi, Parlamentul European, am cerut în mai multe rânduri anul acesta să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova până în 2024, după îndeplinirea celor 9 recomandări de reforme transmise de către Comisia Europeană. Trebuie, de asemenea, să continuăm să ajutăm R. Moldova cu fonduri europene. Salut, astfel, propunerea Comisiei Europene de luna trecută privind relocarea a 600 de milioane de euro din Instrumentul de Vecinătate pentru sprijinirea Republicii Moldova și a altor state din vecinătatea UE, în contextul revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFM) al Uniunii Europene 2021 – 2027. Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul anual al UE din 2024, obiectivul meu este să obținem revizuirea CFM până la finalul acestui an, tocmai pentru a avea o alocare adecvată pentru Moldova în Bugetul UE din 2024.

Vedem că Federația Rusă face tot posibilul să destabilizeze Republica Moldova, inclusiv prin acțiuni de dezinformare a cetățenilor și propagandă antieuropeană. Rusia vrea să păstreze R. Moldova săracă și instabilă ca să o poată controla mai ușor. Tocmai de aceea trebuie să continuăm să arătăm cetățenilor Republicii Moldova că UE este ceea care ajută cu adevărat și că nu poate Rusia manipula și destabiliza cât putem noi ajuta”, mai arată europarlamentarul Siegfried Mureșan în articolul semnat pentru Contributors.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte