12:21:03 24.04.2024
Stiri

Europa, în ochii unei tinere din R. Moldova

Moldovenii în lume 25.07.2014 08:01 Vizualizări5262 Autor: Daniela Hadei
Europa, în ochii unei tinere din R. Moldova


Studii // Ludmila Cebanov a călătorit în Marea Britanie, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Belgia, Rusia și a făcut studii în cinci state

Absolvirea unui liceu din Chișinău i-a deschis drumul spre o nouă viață și noi realizări. După ce a studiat trei ani în Italia, o jumătate de an în SUA, alta - în Franța, acum se află în Danemarca. Ludmila Cebanov este o tânără de 23 de ani care, imediat după Bacalaureat, a scris zeci de eseuri și teste și a aplicat la mai multe universități din Europa. Și-a pus toată străduința și a decis din start că vrea o carieră peste hotare.

Astfel, a ajuns să facă trei ani de licență în Milano, la Facultatea de Economie, Finanțe și Management Internațional, să câștige o bursă de studii în același domeniu la New York, Universitatea Cornell, să-și continue masteratul la Paris, la Universitatea Grande Ecole HEC, iar acum să muncească la o altă lucrare de masterat, doar că în Copenhaga.

Studenție în Europa

Ludmila este o fire ambițioasă care știe ce vrea de la viață. Pune mult efort în ceea ce face și tinde spre un viitor prosper. Chiar dacă o mare parte din timpul său îl acordă studiilor, tânăra profită de puținul timp liber pe care îl „consumă” în călătorii. Pe lângă țările frumoase unde a studiat și studiază, Ludmila a călătorit în Marea Britanie, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Belgia și Rusia. Decizia de a pleca peste hotare vine din dorința pentru independență și realizări proprii. „Am vrut să-mi demonstrez că pot face exact ce îmi doresc. După liceu, am aplicat la 15 universități, dintre care în Europa și Canada. Apoi, mi-am dat seama că îmi place să călătoresc, că mă pot adapta repede cu oameni și culturi noi. În anii de liceu am fost inspirată de o călătorie în Marea Britanie, la o școală de vară în Cambridge. Când m-am întors acasă, eram sigură că vreau să studiez în Europa”, povestește tânăra.



Universitatea – o arenă unde se prezintă abilitățile

În opinia Ludmilei Cebanov, studiile din R. Moldova sunt foarte diferite de cele din străinătate. Potrivit ei, diferența cea mai mare constă în faptul că peste hotare studenții sunt mai motivați și independenți. „Aici universitatea este ca o arenă în care studentul trebuie să se prezinte și să-și demonstreze abilitățile. Se pune un accent sporit pe proiecte practice și colaborarea cu diferite companii. Fiecare student este responsabil de acest lucru”, explică masteranda. Tot ea a observat că Europa pune mai mult accent pe flexibilitatea culturală, pe experiența internațională și pe cunoașterea limbilor străine, nu doar engleza și franceza. Ludmila vorbește cinci limbi străine: rusa, engleza, franceza, italiana și japoneza.

În Danemarca, mai bine decât în Italia

În fiecare țară unde s-a aflat, Ludmila a locuit în căminele studențești sau cu chirie. Chiar dacă este o fire rebelă, dar în același timp prietenoasă, tânăra s-a ciocnit de câteva ori cu diferite obstacole ce țin de naționalitate sau limba de comunicare. „Am trecut și prin obstacole banale, cum ar fi aplicarea la viză, permis de ședere, cont în bancă, până la discriminarea în companii unde angajatorul prefera nativii. În comparație cu Italia, în Danemarca mă simt mult mai bine în piele de moldoveancă. Felul cum văd italienii cetățenii noștri și pe cei din România nu se reflectă pozitiv asupra studenților. Mi-a plăcut mâncarea lor, italienii chiar gătesc minunat, în timp ce în Danemarca, mâncarea este mult mai scumpă”, recunoaște Ludmila. În același timp, tânăra spune că, din punct de vedere spiritual, îi simte mai aproape pe italieni. Dacă America i s-a părut primitoare, tânăra afirmă că cel mai greu s-a adaptat în Franța. „Chiar dacă are farmec și stil, Franța este țara unde te adaptezi cel mai greu, iar francezii mereu vor fi de fapt străini, cel puțin pentru mine”, ne mărturisește fata.

Bursele universitate, un avantaj mare

Cât de ușor este să studiezi peste hotare, depinde de fiecare în parte. Cel puțin, așa consideră Ludmila, care ne spune că este bine să ai un suport din partea părinților, dar în același timp, viața unui student peste hotare poate fi asigurată din burse și granturi. „Eu am avut parte de mult ajutor emoțional și material din partea părinților, ei mereu au crezut în mine, dar am obținut și burse în toate universitățile unde am studiat. Am cunoscut colegi minunați care au făcut totul absolut independent și au reușit. Partea emoțională e mai complicată. Cu toate că asta nu pare la prima vedere. Cel mai important e să-ți placă. Chiar și atunci când vrei să zbori cu primul avion către Chișinău, te gândești că oricum te vei întoarce”, spune tânăra, copleșită de emoții. Ludmila recunoaște că devine nostalgică uneori, dar știe că vine acasă doar în vacanță și că a realizat că nu-și dorește să rămână aici. Se întristează când vede că în țara ei sunt multe oportunități care nu se dezvoltă.

Vise realizate, altele încă în proces

Ludmila povestește cu mândrie despre primele ei momente pe bicicletă. Le-a încercat în Copenhaga, iar de atunci merge peste tot cu ea. „Am căzut de multe ori. Sunt sute de biciclete la un semafor și mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu asta. Acum sunt cu bicicleta și pe ploaie, și pe vânt”, zâmbește tânăra. Ludmila nu a decis încă unde vrea să se stabilească, dar știe sigur că nu vrea să se limiteze din punct de vedere geografic. „Acum locuiesc în Copenhaga şi cred că voi rămâne aici pentru următorii doi-trei ani. E o ţară frumoasă şi perfectă pentru a-ţi începe cariera în Europa continentală. După ce îmi obţin diploma de master în următoarele luni, voi începe un contract full-time la A.P. Moller Maersk, în calitate de consultant”, se destăinuiește tânăra. Visul cel mare al Ludmilei are tangențe cu noul job, iar pe lângă acesta are și câteva proiecte personale și planuri pentru alte călătorii. În același timp, tânăra ne enumeră unele dintre micile visuri realizate deja. „Mi-am dorit mult să văd operele lui Gaudi în Barcelona și Palatul de iarnă din Sankt Petersburg. Niciodată nu mi-am imaginat că, de fapt, este atât de ușor”, ne vorbește domnișoara.

R. Moldova – un stat pentru businessul mic

Ludmila consideră că mulți tineri preferă studiile de peste hotare din cauza opțiunilor limitate în R. Moldova. În același timp, ea crede că țara noastră este un spațiu bun pentru pornirea unei idei sau dezvoltarea businessului mic. „În R. Moldova sunt multe arii neexplorate. Piața europeană și americană devin tot mai saturate, iar pentru tineri ca mine, care mereu și-au dorit să fie parte a unei companii mai mari, dar nu își doresc titlu de antreprenor, șansele unui job interesant în R. Moldova sunt mult mai mici”, afirmă tânăra.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md