EȘEC? Fumatul, interzis prin LEGE în locurile publice. Agenții economici din R. Moldova NU sunt pregătiți
AMENZI // A început numărătoarea inversă pentru fumătorii înrăiți din R. Moldova. Peste zece zile, nu vor mai avea dreptul să-și aprindă țigările în spațiile publice
Legea care interzice complet fumatul în baruri și restaurante, în stațiile pentru transportul public, în parcuri și pe stadioane și chiar la zece metri de la intrarea în spațiile publice închise, inclusiv la locurile de muncă private, va intra în vigoare pe 31 mai, când este marcată Ziua Mondială fără Tutun.
Chiar dacă autoritățile nu sunt pregătite și nu le-au creat deocamdată moldovenilor cu acest viciu spații special amenajate pentru fumat, introducerea interdicțiilor nu a fost amânată, iar cei care vor încălca regulile riscă amenzi de până la opt mii de lei. Pe de altă parte, managerii localurilor de agrement susțin că legea este ambiguă și cer guvernanților să intervină cu modificări, după exemplul autorităților din România.
Cetățenii care vor încerca, începând de luna viitoare, să fumeze în transportul public sau în stații riscă amenzi de până la 1 400 de lei. Dacă nu vor fi observați de polițiști, martorii vor putea raporta încălcarea la Poliție sau la Centrul Național de Sănătate Publică. Dacă vor exista fotografii sau imagini video cu făptașii, aceștia vor fi identificați și sancționați, promit autoritățile.
Coșuri de gunoi cu scrumiere, de prisos în stații
Deși cunoșteau prevederile Legii antifumat încă de anul trecut, autoritățile municipale au instalat în ultimele luni coșuri de gunoi cu scrumiere la sute de stații din Chișinău. Acestea vor fi de prisos acum, în condițiile în care legea interzice fumatul la zece metri de stație. Responsabilii din cadrul Primăriei deja interpretează greșit legea.
„Când am instalat aceste coșuri, le-am pus la 1,5 metri de la stație. Fumatul este interzis sub acoperișul stației”, susține Vasile Efros, șeful Secției amenajare și salubrizare din cadrul Direcției locativ-comunale a Primăriei Chișinău.
Întrebat dacă au început să instaleze locuri speciale pentru fumat în capitală, funcționarul a motivat că nu sunt bani în acest scop. „Avem niște schițe să amenajăm în locuri mai retrase din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” bănci și scrumiere, dar nu-s resurse. Nu putem face achiziții. Până la 31 mai, la sigur nu reușim”, a completat Efros.
Deocamdată, reprezentanții Direcției locativ-comunale au pregătit doar anunțurile ce urmează a fi afișate la intrările în scările blocurilor, pentru a-i atenționa pe locatari că nu au voie să fumeze pe coridoare.
Munca a început în piețe
Nici în piețele din municipiul Chișinău, care sunt considerate cele mai aglomerate locuri, nu se va fuma. Centrul Național de Sănătate Publică le-a trimis sesizări administratorilor de piețe, iar unii au luat deja atitudine.
La intrarea în Piața „Calea Basarabiei” au fost lipite anunțuri cu interdicțiile la fumat, iar un grup de muncitori amenajează „locuri pentru fumători” în afara pieței. Construcțiile vor avea carcase din metal, cu acoperiș, sub care va sta câte o bancă și un coș de gunoi cu scrumieră, ne-au spus muncitorii, precizând că vor amenaja 14 astfel de locuri.
Fumatul, interzis în baruri și restaurante
Fumătorii care intenționează să se distreze într-un bar, restaurant sau club de noapte vor trebui să-și țină pachetele cu țigări în buzunare și „poftele în cui”. Fumatul este interzis în spații închise și „la zece metri de la intrare, de la ferestrele care se deschid și de la instalațiile de captare a aerului” din localurile de agrement.
„Tot ce putem face este să atenționăm clienții că nu se fumează. Practic, toți administratorii și-au comandat abțibilduri speciale și le vor lipi pe uși. Nimeni nu a amenajat deocamdată locuri pentru fumat, fiindcă legea este dură și se lasă interpretată. Această prevedere cu zece metri de la intrare, de la ferestre și ventilare nu permite să creezi condiții. Puține localuri dispun de spații de interior atât de mari”, afirmă Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din R. Moldova.
Exemplul României
Aceasta susține că au existat nenumărate adresări către Guvern și Parlament prin care au cerut să fie modificată legea, astfel încât să se permită fumatul în spații complet izolate, care pot fi amenajate în localurile de agrement, dar nu au fost auziți. Asociația a adus exemplul deputaților români, care recent au propus amendamente la Legea Antitutun și vor permite țigările în spații separate și inscripționate corespunzător.
„Ne adresăm în mod repetat autorităților și propunem să elimine toate neclarităților din lege, pentru a evita greșelile comise de autoritățile statului vecin pentru a asigura implementarea eficientă a acestei legi. Solicităm să fie asigurate reguli clare de joc, care să poată face posibilă realizarea în practică a prevederilor Legii Antitutun, nediscriminând fumătorii”, se spune într-o petiție adresată conducerii Guvernului și Parlamentului.
Solidaritate la Institutul Oncologic
Pe de altă parte, medicii din R. Moldova cer implementarea necondiționată a Legii privind controlul tutunului. O petiție a fost semnată de toți cei 400 de medici și asistenți medicali de la Institutul Oncologic. Aceștia le amintesc oamenilor că fumatul este principala cauză a cancerului de plămâni, care ucide anual milioane de locuitori ai Planetei. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în R. Moldova sunt înregistrate circa șase mii de decese anual cauzate de bolile provocate de fumat.
Alte restricții din 2020
Aceeași lege mai prevede câteva reguli stricte menite să-i descurajeze pe fumători, însă acestea vor intra în vigoare mai târziu. Începând cu 1 ianuarie 2018, pe fiecare pachet de țigări vor fi incluse avertismente de sănătate, care vor acoperi 65% din suprafața pachetului. Iar din 2020 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu diverse arome.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”