„Erorile” de MILIOANE ale judecătorilor
SCHEMĂ // Guvernul R. Moldova a fost obligat, prin judecată, să achite patru milioane de lei unui avocat în locul unei firme private din Letonia
Bugetul R. Moldova a fost la un pas de a pierde patru milioane de lei în baza unei decizii judecătorești adoptate de către Curtea Supremă de Justiție la începutul acestui an, inițiate la solicitarea agentului guvernamental al R. Moldova la CEDO. Cazul a ajuns în atenția Consiliului Superior al Magistraturii care a intentat o procedură disciplinară în privința unuia dintre judecătorii care a participat la adoptarea sentinței. Cetățeanul în al cărui buzunar urmau să ajungă banii a mai utilizat și anterior aceeași schemă prin care s-a făcut bogat pe seama statului.
Cinci milioane într-o lună
Avocatul Andrei Chiriac a început cu dreptul anul 2014. Prin două decizii emise de Curtea Supremă de Justiție, acesta s-a pomenit mai bogat cu mai bine de cinci milioane de lei, bani din bugetul de stat, asta deși pretinsese banii de la doi agenți economici, dintre care unul din Letonia (!).
În ambele cazuri, cererea de revizuire a hotărârilor judecătorești a venit de la agentul guvernamental al R. Moldova la CEDO, Lilian Apostol. Dosarele au legătură cu un caz mai vechi care a cutremurat R. Moldova acum șase ani, când presa a scris despre un atac raider asupra fabricii de coniac „Aroma”.
Prima victorie
Juriștii, contactați de Ziarul NAȚIONAL pentru a ne ajuta să înțelegem cum a fost posibil ca datoriile solicitate de la niște agenți economici să ajungă pe spatele statului, strâng din umeri a nedumerire.
Pe 29 ianuarie curent, Curtea Supremă de Justiție a adoptat o hotărâre pe un dosar în care avocatul Andrei Chiriac se judeca cu firma „Vinis-NLG”, solicitând restituirea unei pretinse datorii de 776 de mii de lei. Solicitarea de revizuire a dosarului, în sensul casării deciziilor anterioare prin care pretențiile lui Chiriac au fost respinse și adoptarea unei hotărâri în favoarea avocatului a venit din partea agentului guvernamental al R. Moldova la CEDO, Lilian Apostol, care a explicat că dl Chiriac a depus o cerere la CEDO și R. Moldova riscă să piardă procesul.
CSJ a dat curs solicitării lui Apostol și, fără a oferi vreo explicație, a pus sarcina de restituire a datoriei pe spatele Ministerului Finanțelor, ignorând ultima decizie de judecată emisă pe acest caz, prin care Andrei Chiriac a renunțat la acțiunea privind încasarea datoriei.
Un alt dosar, aceiași judecători și aceeași schemă
Peste 20 de zile, pe 19 februarie, aceiași judecători ai CSJ i-au mai făcut o dată „dreptate” lui Chiriac, pe un dosar similar, ajuns la ei de asemenea la solicitarea agentului guvernamental al R. Moldova la CEDO. De această dată, urmare a unui dosar în care avocatul se judeca cu o firmă din Letonia, „Aroma Floris S”, privind încasarea unei datorii pentru reprezentarea acesteia la CEDO în dosarul pe care îl avea cu fabrica de coniac „Aroma”, Ministerul Finanțelor a fost obligat să-i achite avocatului aproape patru milioane de lei.
Decizia de judecată a fost adoptată cu votul a trei dintre cei cinci membri ai completului de judecată. Potrivit unui raport al Inspecției Judiciare, votul hotărâtor i-a aparținut judecătorului Ion Druță care, cu patru ani în urmă, când era președinte al Judecătoriei Botanica, a mai judecat o dată acest dosar și de asemenea i-a dat câștig de cauză lui Chiriac.
Acțiunile lui Druță au provocat indignarea unor membri ai CSM care au solicitat marțea aceasta inițierea unei proceduri disciplinare în privința lui Druță care, de altfel, a participat la luarea deciziei și în cazul Chiriac versus „Vinis NLG”.
Potrivit unor surse, Chiriac și Druță au fost colegi de facultate.
Legături dubioase
Culmea ironiei este că Ministerul Finanțelor a fost obligat să-i plătească lui Chiriac o datorie pentru reprezentarea intereselor „Aroma Floris S” într-un dosar în care compania a obținut de la stat 770 de mii de dolari și peste 400 de mii de euro. La fel ca și în dosarele lui Chiriac, „Aroma Floris S” a atacat atunci în judecată o companie, fabrica de coniacuri „Aroma”, dar datoriile au fost puse de către judecători pe spatele Guvernului.
Deși aparent între cele două dosare ale lui Chiriac nu există nicio legătură, „Vinis NLG” și „Aroma Floris S” apar într-un dosar inițiat încă în 2004 de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției pe faptul atacului raider asupra fabricii de coniac „Aroma”. Aceste firme au fost calificate de ofițerii CCCEC drept firme-căpușă create de fostul director al fabricii „Aroma”, Simion Leva, pentru a sustrage banii din conturile fabricii.
La solicitarea Ministerului Justiției, pe 10 decembrie curent, CSJ și-a revizuit hotărârea în dosarul Chiriac versus „Aroma Floris S”, anulându-și hotărârea de acum zece luni. Totuși, judecătorii i-au mai oferit o șansă avocatului să-și încerce norocul pentru a-și recupera datoria de la firma letonă.
„Erorile judecătorești nasc responsabilitate din partea statului”
Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Lilian Apostol ne-a explicat că solicitările pe care le-a depus la CSJ pentru revizuirea acestor două cazuri au avut drept scop înlăturarea unor erori judecătorești, contestate la CEDO de Chiriac.
„În ambele cazuri, instanțele naționale au admis un recurs tardiv depus de una dintre părți, fără a-și motiva decizia. Dacă nu reușeam să-l convingem pe Chiriac să rezolvăm amiabil dosarul, prejudiciul pe care ar fi trebuit să îl achite R. Moldova ar fi fost mult mai mare”, ne-a asigurat agentul guvernamental al R. Moldova la CEDO.
Potrivit lui Apostol, astfel de cazuri au mai existat și anterior, în total vreo șase. Apostol afirmă că nu știe de ce două dintre ele țin de Andrei Chiriac, cert este însă că avocatul nu face decât să se folosească de anumite încălcări din sistemul judecătoresc, iar erorile judecătorești nasc responsabilitate din partea statului.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski