Eclipsă parțială de Soare vizibilă în vestul și nord-vestul României: unde și când o poți observa


Soarele se va întâlni cu Luna într-un spectacol ceresc, căci aceasta va ascunde o parte a astrului sâmbătă, în cadrul unei eclipse parțiale vizibile în anumite zone din emisfera nordică, de la estul Canadei până în Siberia.
Aceasta este a șaptesprezecea eclipsă a secolului XXI și prima a acestui an, având o durată de aproximativ patru ore. Evenimentul va începe la ora 08:50 GMT (10:50 la București) și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT (14:43 la București).
„Observatorii din Mauritania și Maroc vor fi primii care vor putea urmări eclipsa, în timp ce locuitorii din nordul Siberiei o vor vedea ultimii”, a declarat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL, la AFP.
Conform Laboratorului Temps-Espace de la Observatorul din Paris, eclipsa va fi vizibilă și în Europa, atingând punctul maxim la ora 10:47 GMT (12:47 ora României) deasupra nord-estului Canadei și Groenlandei. Aici, eclipsa va fi extrem de spectaculoasă, acoperind 90% din suprafața aparentă a Soarelui. Totuși, cerul nu va fi complet întunecat.
O eclipsă de soare apare când Soarele, Luna și Pământul sunt aliniate în această ordine, și, dacă alinierea este aproape perfectă, umbra Lunii atinge suprafața Pământului, obstrucționând complet discul solar, ceea ce duce la o eclipsă totală.
Însă, de această dată, „alinierea nu este suficient de precisă pentru ca umbra Lunii să atingă suprafața Pământului. Aceasta rămâne în spațiu, ceea ce înseamnă că nu va exista o eclipsă totală în niciun loc și în niciun moment”, a explicat Deleflie.
În România, eclipsa de Soare va putea fi observată din regiunile vestice și nord-vestice ale țării. Fiind situată la marginea umbrei Lunii, acoperirea va fi foarte redusă, maximul fiind de 1% în nord-vestul țării. Fenomenul va debuta în jurul orei 13, va atinge un maxim la 13:20 și se va încheia la 20 de minute după maxim, potrivit astro-urseanu.ro. În orașul Satu-Mare se va înregistra cea mai mare acoperire, de 0,84%, având și cea mai lungă durată a eclipsei, de 39 de minute.
Eclipsa parțială de Soare din acest an are loc în semnul Berbecului, semnificând încheierea unui ciclu început în aprilie 2023. Acest fenomen aduce noi începuturi și noi energii, deoarece Berbecul este recunoscut ca semnul debutului, conform astrocafe.ro.









































































