22:03:26 28.11.2024
Stiri

După eșuarea „Novorusiei”, Moscova lansează planul B: „Următoarea țintă este R. Moldova. Suntem în MARE PERICOL”

Politică 08.04.2015 14:40 Vizualizări4135 Autor: Raisa Lozinschi
După eșuarea „Novorusiei”, Moscova lansează planul B: „Următoarea țintă este R. Moldova. Suntem în MARE PERICOL”


Crearea „Radei Populare a Basarabiei” în Odesa, Ucraina, face parte dintr-un plan al serviciilor speciale ale Federației Ruse privind destabilizarea situației în Ucraina și R. Moldova, după eșuarea planului „Novorusia”.

De această părere este fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, dar și fostul director interimar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu, sau analistul politic Oazu Nantoi.

Lideri din Găgăuzia, legături la Odesa

„Planul inițial al Rusiei era Novorusia. Până la 9 mai trebuiau să ajungă la Izmail, iar Odesa trebuia să ardă. Nu le-a ieșit. Acum încearcă să creeze autonomii în sudul Ucrainei, ca în Donețk și Luhansk, pentru a destabiliza situația. E vorba de scenariul transnistrean și aici”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Ghenadie Cosovan.

Potrivit fostului viceministru de Interne, este foarte important ca autoritățile R. Moldova să creadă ce spun NATO și România – următoarea țintă a Federației Ruse este R. Moldova.

„Suntem în mare pericol, întrucât unii lideri din Găgăuzia au legături strânse cu anumite persoane de la Odesa”, avertizează Cosovan.

Iar Valentin Dediu susține că acum cel mai mare pericol pentru R. Moldova vine anume de la Odesa.

CITIȚI ȘI DESTABILIZARE // O nouă organizație, în vizorul Serviciului de Securitate al Ucrainei. Sunt vizați și politicieni de la Chișinău

Rusii vânează ieșirea spre Dunăre?

„Dacă se creează la Odesa o republică de felul celor numite Luhansk și Donețk, eventual numită Basarabia, chipurile în baza voinței etniilor care locuiesc acolo, de fapt fiind vorba de cetățeni recrutați și aflați în serviciul Moscovei, atunci va fi o susținere pentru Găgăuzia, care ar putea să ațâțe și bulgarii din Taraclia sau Basarabeasca. Astfel, ieșirea spre Dunăre le-ar fi asigurată. E vorba de lupta dintre NATO și Rusia”, zice Dediu.

Potrivit fostului oficial al SIS, în spatele acestei acțiuni de la Odesa stă Ministerul rus al Apărării și forțele speciale ale acestuia, GRU. Totodată, Dediu se arată sigur de faptul că, dacă fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, nu avea interdicție de a intra pe teritoriul Ucrainei, ar fi participat și el la ședința de constituire a „Radei Populare a Basarabiei” de zilele trecute, desfășurată la Odesa.

„Salut călduros” de la Dodon

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că lansarea acestui proiect „este evident o provocare pusă la cale de Federația Rusă prin intermediul agenturii rusești”.

„Ei zic că susțin integritatea Ucrainei cu condiția ca aceasta să fie stat neutru. Asta îi trădează ca făcând parte din agentura Rusiei”, crede Oazu Nantoi.

Nantoi face referire la blogul rusului Vlad Buharski unde scrie că acesta a transmis, în cadrul evenimentului de constituire a acestei organizații, când a stat în prezidium, „salutul călduros al Partidului Socialiștilor și al lui Igor Dodon” participanților la întrunire.

„Asta demonstrează că PSRM și Igor Dodon sunt o unealtă a Federației Ruse implicată în acest proiect provocator împotriva Ucrainei”, concluzionează analistul.

CITIȚI ȘI Membrii „Radei Populare a Basarabiei”, ARESTAȚI. Liderul organizației a DISPĂRUT

Provocatorii din R. Moldova „trebuie neutralizați”

Întrebați ce trebuie să facă autoritățile R. Moldova în asemenea situație, Ghenadie Cosovan spune că este necesar „să lupte cu persoane ca Strelkov (cetățean al Federației Ruse, liderul separatiștilor din estul Ucrainei – n.r.) pe care le avem în țara noastră”.

„SIS și MAI trebuie să neutralizeze provocatorii, ca să nu ne pomenim ca Donbas sau Crimeea”, zice fostul viceministru de Interne.

Iar Valentin Dediu este de părere că instituțiile responsabile ale R. Moldova trebuie să-și conjuge eforturile cu cele omoloage din Ucraina și România pentru a stabili un plan privind dejucarea acțiunilor destabilizatoare.

„Pericolul nu e numai pentru R. Moldova, dar e și pentru securitatea regională, europeană, fiindcă România este membră a NATO și UE”, afirmă Valentin Dediu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md