03:49:40 25.04.2024
Stiri

După Ebola, un nou virus atacă lumea. Mai multe cazuri depistate în Europa

Știri 18.08.2014 11:10 Vizualizări1456 Autor: Ziarul National
După Ebola, un nou virus atacă lumea. Mai multe cazuri depistate în Europa rasunetul.ro


Cazurile de boală West Nile, transmisă prin înțepătura țânțarilor, se înmulțesc în Europa. Grecia a anunțat un caz, iar săptămânile trecute, Bosnia și Herțegovina, Serbia, dar și Rusia au raportat alte 27 de cazuri.

Ca în fiecare vară, virusul West Nile, care în România a produs în anul 1996 o epidemie, revine. În același timp, se înmulțesc și cazurile de malarie, de import.

Cazuri în UE și în țările învecinate

Grecia a confirmat un caz de West Nile la un pensionar, în vârstă de 85 de ani, din zona Attica, care nu călătorise în altă țară. În timp ce acesta este primul caz dintr-o țară membră a Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile anunță că au mai fost raportate săptămânile trecute cinci cazuri în Serbia, 12 în Bosnia și Herțegovina, șapte în Rusia și alte două în Israel.

Bătrânii, risc maxim

La om, virusul West Nile se transmite prin înțepătura unei specii de țânțar. În 90% dintre cazuri, infecțiile cu virusul West Nile la oameni nu prezintă niciun semn. Cei mai expuși la infectarea cu acest virus sunt bătrânii, iar manifestările apar între două și opt zile de la infectare și constau în febră ușoară, cefalee (dureri de cap), frisoane, transpirație excesivă, stări de slăbiciune, dificultăți la înghițire și dureri articulare. În cazurile grave, apar encefalită sau meningită cauzate de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui, membrana care „îmbracă” creierul, și a lichidului cefalorahidian. Simptomele - dureri de cap, gât înțepenit, dezorientare, comă, tremurat, convulsii, stare de slăbiciune, vedere slabă, amorțeală a degetelor, paralizie – pot să apară între trei și 14 zile de la contactul cu virusul.

Diagnosticul de meningită sau encefalită provocate de virusul West Nile se poate stabili în urma unei puncții lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară, cu tratament, între șapte și zece zile, în timp ce inflamarea ganglionilor limfatici poate dura chiar și două luni.

Până în prezent, nu a fost dezvoltat un vaccin sau un tratament specific în cazul infectării cu virusul West Nile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md