00:37:46 17.04.2024
Stiri

DOSARE-FULGER // Urmărirea penală în privința celor 16 judecători a început săptămâna trecută. Procurorul Morari spune ce probe deține ancheta

Anticorupție 21.09.2016 14:50 Vizualizări2540 Autor: Ziarul National
DOSARE-FULGER // Urmărirea penală în privința celor 16 judecători a început săptămâna trecută. Procurorul Morari spune ce probe deține ancheta captura privesc.eu


Urmărirea penală în privința celor 16 actuali și foști judecători reținuți ieri de procurori și ofițeri anticorupție a fost pornită săptămâna trecută în baza unei ordonanțe emisă de procurorul general interimar, Eduard Harunjen.

Magistrații și trei executori judecătorești sunt acuzați de complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Este vorba despre emiterea mai multor ordonanțe judecătorești prin care au fost spălați 20 de miliarde de dolari, proveniți din Federația Rusă.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că reținerea judecătorilor a fost posibilă abia acum, pentru că ancheta a intrat recent în posesia mai multor probe importante. Este vorba despre documente, apeluri telefonice, declarații de complicitate, dar și răspunsuri parvenite de la comisiile rogatorii din mai multe state.

„După reținerea pretinsului om de afaceri și extrădarea lui (este vorba despre Veaceslav Platron – n.r.), oamenii au început să vorbească. Ei înțeleg că noi nu glumim și vom duce dosarul până la capăt”, a precizat Morari. Chiar dacă a sugerat că există probe care confirmă că omul de afaceri plasat recent în arest are tangențe cu mai multe dintre tranzacțiile din așa-zisa „spălătorie rusească”, procurorul Anticorupție a evitat să spună numele lui Platon.

„Înțelegeți, noi dacă vom spune astăzi numele, asta înseamnă că noi am acumulat deja toate probele și putem merge mâine în judecată”, i-a sărit în ajutor Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA.

Oamenii legii au evitat să spună și numele judecătorilor reținuți în cadrul operațiunii de ieri, precizând doar instanțele la care au activat aceștia.

Cât privește cei patru executori judecătorești vizați de ancheta penală, Morari afirmă că ei vor trebui să explice de ce nu au încasat onorarii în cazurile din spălătorie, or din acest motiv bugetul de stat a ratat un venit de 962 de milioane de lei, taxe pe care executorii judecătorești ar fi trebuit să le achite la stat.

Morari a amintit în context că acestea nu sunt primele rețineri în dosarul spălătoriei rusești, Anterior, în arest au ajuns un fost viceguvernator al BNM (Ema Tăbârță), și doi șefi de direcții din cadrul Băncii Naționale. De asemenea, au fost plasați în arest un vicepreședinte al „Moldindcombank”, contabilul-șef și contabilul-șef adjunct, dar și un șef de filială a băncii.

Dacă vor fi găsiți vinovați, judecătorii și executorii judecătorești riscă închisoare de la cinci la zece ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md