01:01:43 19.04.2024
Stiri

Documentul SECRET care arată cum sunt identificaţi TERORIŞTII

Știri 29.03.2015 11:36 Vizualizări1070 Autor: Ziarul National
Documentul SECRET care arată cum sunt identificaţi TERORIŞTII stiripesurse.ro


Administraţia pentru Securitatea Transporturilor (TSA) din SUA angajează ofiţeri formaţi special pentru a urmări comportamentul pasagerilor companiilor aeriene pentru a depista semne suspecte care să sugereze că ar fi terorişti, arată un document confidenţial al TSA obţinut de site-ul The Intercept, transmite money.ro.

Foiala, mormăitul, palmele umede sunt cotate cu un punct. Aroganţa, privirea pătrunzătoare şi postura rigidă sunt cotate cu două puncte. Lista cu aceste comportamente face parte parte din controversatul program al Administraţiei pentru Siguranţa Transporturilor (TSA) de identificare a unor potenţiali terorişti pe baza comportamentelor care ar putea sugera stres sau disimulare şi este cunoscută ca Verificarea Pasagerilor prin Tehnici de Observare (SPOT). Programul foloseşte ofiţeri antrenaţi special care urmăresc şi interacţionează cu pasagerii.

Documentul nu este secretizat, dar a fost păstrat cu mare atenţie de TSA şi nu a fost publicat până în prezent. O copie a acestuia a fost oferită The Intercept de o sursă îngrijorată de calitatea programului.

Criteriile se întind de la aspecte evidente, precum „pare să se ascundă”, cotat cu trei puncte, până la unele dubioase precum mişcarea mărului lui Adam. Mulţi indicatori, precum „tremuratul” şi „sosirea târzie la îmbarcare” par să confirme acuzaţiile potrivit cărora programul alege semne şi emoţii comune multor persoane care zboară cu avionul.

Un purtător de cuvânt al TSA a refuzat să comenteze aceste criterii. „Analiza comportamentală, care este doar un element al eforturilor TSA de a reduce ameninţările la adresa călătoriilor publice, este vitală pentru abordarea multinivel a TSA de a descuraja, detecta şi împiedica persoanele care reprezintă o ameninţare pentru aviaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declaraţie transmisă pe e-mail.

De la introducerea sa în 2007, programul SPOT a generat o controversă din cauza lipsei de sprijin. În 2013, Government Accountability Office, aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigaţii şi audit, a descoperit că nu există dovezi care să susţină ideea că „indicatorii comportamentali … pot fi folosiţi pentru identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc pentru siguranţa aviaţiei”. După analizarea a sute de studii ştiinţifice, GAO a conchis că „abilitatea umană de a identifica în mod corect comportamentul ascuns pe baza unor indicatori comportamentali” este la fel de eficientă ca descoperirea întâmplătoare a unui astfel de comportament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md