04:34:55 08.09.2024
Stiri

DOC // Pragul electoral pentru partide ar putea fi MICȘORAT. Comisia de la Veneția a PUBLICAT proiectul PD

Politică 20.01.2014 12:48 Vizualizări3368 Autor: Raisa Lozinschi
DOC // Pragul electoral pentru partide ar putea fi MICȘORAT. Comisia de la Veneția a PUBLICAT proiectul PD


Comisia de la Veneția, căreia i-a fost trimis spre avizare proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în R. Moldova, elaborat de Partidul Democrat, a făcut public documentul. Printre surprizele proiectului se numără și micșorarea pragului de reprezentare în Parlament pentru partide.

La Chișinău sosește astăzi un grup de experți ai Comisiei care vor purta discuții pe marginea inițiativei, iar la finele lunii martie curent instituția va face publică opinia sa vizavi de modificările la legislație propuse de democrați.

Potrivit proiectului, sistemul electoral din R. Moldova ar urma să devină unul mixt: 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar ceilalți 50 – în circumscripții uninominale.

Circumscripțiile

Astfel, fiecare alegător va primi două buletine de vot, unul pentru circumscripția națională și celălalt pentru cea uninominală. Democrații propun următoarele circumscripții uninominale:

*opt în Chișinău

*două în Bălți

*trei în UTA Găgăuzia

*trei în localitățile din stânga Nistrului și raionul Dubăsari

*câte două circumscripții pentru raioanele Ungheni, Orhei, Ialoveni, Hâncești și Cahul

*câte o circumscripție la două raioane: Basarabeasca și Taraclia, Rezina și Șoldănești, Dondușeni și Ocnița

* câte o circumscripție pentru raioanele Anenii Noi, Briceni, Călărași, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Leova, Nisporeni, Râșcani, Sângerei, Soroca, Ștefan Vodă, Strășeni și Telenești

*o singură circumscripție uninominală peste hotarele țării

Delimitarea hotarelor circumscripțiilor uninominale din cadrul unei singure unități administrativ teritoriale vor fi stabilite de către Comisia Electorală Centrală (CEC), se mai arată în document.

CEC ar urma să formeze, cu cel puțin 50 de zile înainte de alegeri, consiliile electorale de circumscripție, iar alegerile parlamentare ar urma să se desfășoare în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau dizolvarea Parlamentului.

Candidații

Același proiect prevede că lista de candidați pentru circumscripția națională nu va fi mai mică de 30 și nici mai mare de 51 de persoane, plus doi candidați supleanți, iar partidul sau blocul electoral poate înainta câte un candidat pentru fiecare circumscripție uninominală. Totodată, aceeași persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidați din partea unui singur concurent electoral. Persoana inclusă în lista de candidați din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripției naționale poate candida doar într-o singură circumscripție uninominală din partea aceluiași concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

Pentru a fi înregistrat de CEC, candidatul independent va prezenta liste de subscripție cu cel puțin o mie de semnături ale susținătorilor cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze. Dacă pe parcursul verificării de către CEC a listelor se depistează 5% de semnături false, listele sunt respinse.

Democrații mai propun ca retragerea candidaturii sau înlocuirea listei de candidați de către concurenții electorali să fie posibilă până cu o săptămână înainte de ziua alegerilor. Dacă în circumscripția uninominală a fost înregistrat un singur candidat și acesta s-a retras ori nu a participat la alegeri din alte motive, în circumscripția respectivă vor fi organizate alegeri noi.

Alegătorii

Alegătorii vor vota în secția de votare în raza teritorială a căreia își are domiciliul, iar cei care au și domiciliu, și reședință, vor vota la locul de reședință.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, pot vota pentru circumscripția națională la orice secție de votare deschisă în această localitate, dar vor trebui să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, carnetul de student și să semneze o declarație pe proprie răspundere privind abținerea de la votarea multiplă.

Pragul electoral și distribuirea mandatelor

Democrații propun un prag minim de accedere în Parlament de patru la sută pentru partide, de șapte la sută pentru blocurile electorale formate din două partide, de nouă la sută pentru cele formate din trei și mai multe organizații social-politice și de două la sută pentru candidații independenți.

Distribuirea mandatelor de deputat între partide și blocuri electorale se efectuează numai după ce se stabilește numărul candidaților independenți care au acumulat cel puțin două la sută din voturile valabil exprimate și se scade numărul respectiv de candidați independenți din numărul total de mandate de deputat în Parlament aleși în circumscripția națională. Numărul de voturi pentru fiecare partid sau bloc electoral care a trecut pragul de reprezentare se împarte la coeficientul electoral , iar numărul de mandate neatribuite se repartizează succesiv, câte unul fiecărui partid sau bloc, începând cu cel care a obținut cel mai mare număr de mandate.

Dacă un partid sau un bloc electoral obține un număr mai mare de mandate decât numărul candidaților incluși în listă, acestuia i se distribuie numărul de mandate egal cu numărul de candidați în listă. Mandatele rămase sunt distribuite celorlalți concurenți electorali.

CEC va putea declara alegerile nevalabile dacă la scrutin participă mai puțin de o pătrime din persoanele înscrise în listele electorale.

Menționăm că, săptămâna trecută, spicherul Igor Corman a admis, în cadrul unei conferințe de presă, că în timpul apropiat Codul Electoral ar putea fi modificat, dacă „va exista voinţă în Parlament şi în cazul în care va exista un aviz pozitiv al Comisiei de la Veneţia”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

02.09.2024 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă șansă istoric...

30.08.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mândria de cobai

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md