(DOC) ARGUMENTUL forte al președintelui Timofti? De ce nu-l va propune PREMIER pe Vlad Plahotniuc
Președintele Nicolae Timofti urmează să desemneze mâine un candidat pentru funcția de premier, însă acesta ar putea să nu fie Vladimir Plahotniuc, așa cum își doresc cei din Partidul Democrat (PD) și cei 14 transfugi comuniști.
Președintele Timofti insistă ca noua majoritate parlamentară să selecteze un candidat la funcția de prim-ministru, ținând cont de hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, potrivit căreia „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.
Conform notei informative a hotărârii Parlamentului din 15 februarie 2013, Plahotniuc urma să fie demis din funcția de prim-vicepreședinte al Legislativului, deoarece „integritatea și, implicit, reputația dlui Plahotniuc a fost compromisă prin acuzațiile aduse de instituțiile naționale și cele internaționale, de opinia publică”.
Și ex-premierul Ion Sturza a declarat anterior că președintele Timofti i-ar fi spus că nu-l va desemna pe Vlad Plahotniuc, pentru că nu vrea să fi blestemat de popor.
„Am discutat cu președintele Timofti și mi-a spus că rămâne ferm pe poziții, în pofida faptului că asupra lui se fac presiuni imense de către fel de fel de trimiși… Anterior, am înțeles de la domnul Timofti că dânsul își făcea griji și era într-o mare dilemă când era vorba de familia dânsului. Noi toți avem rude care uneori au călcat strâmb. Dar să te atingi de familia cuiva e o mare ticăloșenie. Am avut o discuție cu ceva timp în urmă și președintele m-a întrebat cum să procedeze. I-am spus că e o situație de răscruce și trebuie să decidă dacă este cu poporul. Mi-a sunat și mi-a spus că e gata să fie alături de poporul său în această situație”, declara Sturza.
Redăm mai jos nota informativă la proiectul de hotărâre privind acordarea votului de neîncredere lui Vlad Plahotniuc în 2013:
„NOTĂ INFORMATIVĂ
la proiectul de hotărîre privind acordarea votului de neîncredere prim-vicepreședintelui Parlamentului
La 30 decembrie 2010 Parlamentul Republicii Moldova, prin Hotărîrea nr.4
l-a ales în funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului pe deputatul Vladimir Plahotniuc, care, conform atribuțiilor sale, reprezintă Parlamentul Republicii Moldova atât în țară cât și peste hotare.
În perioada de la numire în funcție și până la moment, domnului Plahotniuc i-au fost aduse numeroase acuzații cu privire la dubla identitate, implicarea acestuia în atacuri de tip „Raider”, dar și în alte activități care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova în general.
Astăzi, ne aflăm în condițiile în care faima negativă a dlui Plahotniuc transcende hotarele Republicii Moldova, astfel promovând o imagine defăimătoare despre toate instituțiile statului și a poporului în întregime. Or, în condițiile în care, integrarea europeană este premisa principală a statului, acțiunile sfidătoare a dlui Plahotniuc ridică mari semne de întrebare partenerilor noștri europeni.
În condițiile în care integritatea și implicit reputația dlui Plahotniuc a fost compromisă prin acuzațiile aduse de instituțiile naționale și cele internaționale, de opinia publică, apar premise clare pentru a ne pune întrebarea legitimității aflării acestuia în funcția de prim-vicepreședinte a Parlamentului.
Considerăm că Parlamentul, fiind organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului, nu poate fi prezidat de către o persoană a cărei reputație dubioasă pune în pericol încrederea cetățeanului în autoritățile publice.
Reieșind din cele expuse, propunem Parlamentului acordarea votului de neîncredere prim-vicepreședintelui Parlamentului, domnului Vladimir Plahotnic, solicitând Președintelui Parlamentului, domnului Marian Lupu, inițierea procedurii de revocare a acestuia din funcție.
Deputații în Parlament”.
Acest proiect nu a mai ajuns, însă, să fie votat, deși fusese dezbătut în comisiile parlamentare, pentru că deputații au decis să lichideze funcția deținută atunci de Plahotniuc.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski