Cei mai ACTIVI primari din R. Moldova, PREMIAȚI
Mai multe primării din localitățile R. Moldova au fost premiate ieri în cadrul Ceremoniei Naționale a Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale.
Dintre cele 56 de dosare depuse, premii de excelență au primit comuna Budești, suburbie a capitalei, orașul Edineț, comuna Zaim din raionul Căușeni și satul Băhrinești din raionul Florești.
Potrivit organizatorilor, cea mai activă în acest an a fost regiunea de centru a țării, de unde au participat 31 de localități.
„În cadrul evenimentului au fost oferite 21 de mențiuni, 14 certificate de participare, patru premii de gradul trei, patru de gradul doi, șase premii de gradul întâi și patru premii speciale pentru cele mai bune practici elaborate de administrațiile publice locale din țară, care au fost implementate în perioada anilor 2012-2013”, a precizat coordonatorul de proiect Ana-Maria Veveriță.
Bunele practici fac parte din domeniul bunei guvernări, serviciilor locale, eficiență energetică și dezvoltare economică locală, iar în ediția din acest an o diplomă a fost oferită și unei localități din România, pentru parteneriat comunitar dintre comuna Budești, R. Moldova, și comuna Cumpăna, de peste Prut.
„Este o continuitate, datorită oamenilor care m-au ales pe parcursul a cinci mandate și a dragostei mele față de localitate. Astăzi se împlinesc cinci ani de colaborare cu comuna Cumpăna, iar efortul nostru și munca am depus-o în educație și dezvoltarea tinerilor, pentru a avea o societate sănătoasă”, ne-a spus primarul de Budești, Nina Costiuc.
Potrivit directorului executiv IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, acest proiect a început a fi implementat în anul 2006, cu sprijinul Consiliului Europei.
„Am pornit în comunități și am identificat cele mai bune practici. Ne-am străduit și am colectat practicile respective ca pe niște diamante. Pentru a încuraja provinciile, primarii trebuie încurajați, iar dacă sunt apreciați, oamenii depun mult mai multe eforturi pentru a rezolva problemele de ordin local. În această ediție am reușit să facem un film unde prezentăm cele mai bune practici la nivel local, toate materialele vor fi distribuite și altor comunități pentru un schimb de idei. Este o reacție în lanț și credem că va stimula mai multe localități pentru rezolvarea problemelor locale”, a menționat directorul executiv IDIS „Viitorul”.
Ceremonia reprezintă o oportunitate pentru toate autorităţile publice locale de a comunica publicului larg realizările lor de succes și de a asigura durabilitatea acestor inițiative prin schimbul de cunoștințe, abilități și experiențe.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"