Dezinformarea online și coruperea politică: proiecte legislative amânate pentru îmbunătățiri în Parlament

Amendamentul la proiectul de lege referitor la răspunderea contravențională pentru dezinformarea online a fost suspendat temporar. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a recunoscut că actuala formă a proiectului necesită îmbunătățiri. De asemenea, de pe ordinea de zi a Parlamentului a fost retras și proiectul de lege privind coruperea politică. Igor Grosu a declarat: „Este pus pe pauză și va trebui să avem discuții mai detaliate, pentru că, stimați ziariști și cei care ne urmăresc, cu acest proiect sau fără el, dezinformarea nu dispare. Lucrurile trebuie abordate și tratate, nu ignorate, pentru că dezinformarea este un pericol la adresa securității statului și trebuie să întărim instituțiile.”
La ședința de astăzi a Parlamentului, urma să fie votat în a doua lectură proiectul de lege care prevede sancțiuni mai stricte pentru coruperea electorală și finanțarea partidelor politice în interesul grupărilor criminale, inclusiv cu fonduri externe. Proiectul, împreună cu alte două, a fost retras pentru a fi îmbunătățit.
Veronica Roșca, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a explicat: „Din partea Comisiei juridice, numiri și imunități, a fost depus un demers pentru amânarea a patru proiecte de lege, proiectul 371, proiectul cu numărul 68 și proiectul 381, care necesită a fi încă redactate.”
Deputații din opoziție condamnă coruperea electorală, însă nu sunt de acord cu felul în care sunt elaborate, consultate și dezbătute inițiativele legislative. Adrian Albu, deputat BCS, a afirmat: „De fiecare dată spunem că coruperea politică este un subiect condamnabil și nu o singură dată am propus votarea unui act împotriva traseismului politic.”
Grigore Novac, deputat BCS, a subliniat: „Problema noastră cea mai mare este lipsa unei strategii naționale în lupta împotriva corupției, criminalității și dezinformării.”
Legea votată în prima lectură prevede că persoanele implicate în coruperea electorală, acționând în interesul unui grup criminal organizat, riscă amenzi de până la 92 500 de lei sau până la 7 ani de închisoare. Cei care colectează semnături fără autorizație vor fi, de asemenea, sancționați. Dosarele de corupție vor fi examinate prioritar, iar lipsa unuia dintre avocații inculpatului nu va justifica amânarea ședinței.









































































