Deputații din Rusia, în apărarea Transnistriei: Nu vor puncte comune de control moldo-ucrainene pe sectorul transnistrean
Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat vineri, 7 iulie, o declarație în care denunță așa-numite presiuni din partea Republicii Moldova și a Ucrainei asupra regiunii separatiste transnistrene. Potrivit deputaților ruși, Chișinăul și Kievul ar încerca să creeze o blocadă în jurul regiunii transnistrene și nu s-ar consulta cu Tiraspolul în anumite decizii.
În declarația Dumei de Stat se spune că acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei ar fi o amenințare asupra stabilității regiunii transnistrene și a securității populației, inclusiv pentru mai mult de 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse. Deputații ruși somează Guvernul de la Chișinău și pe autoritățile de la Kiev să renunțe „la orice formă de presiune asupra Transnistriei și la acțiuni de organizare a blocadei sale”, transmite RIA Novosti, citată de „Radio Chișinău”.
Astfel, nu sunt vizate toate autoritățile de la Chișinău, ci numai Guvernul, în contextul unei atitudini diferite a președinției Republicii Moldova, a remarcat analistul politic, Anatol Țăranu. Potrivit lui, aceasta nu este prima declarație referitoare la regiunea transnistreană a Dumei de Stat, iar autoritățile de la Chișinău ar trebui să îi dea un răspuns prompt și calm.
Analistul Oazu Nantoi a remarcat că această declarație vine în contextul în care Chișinăul și Kievul au instituit controlul comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.
Deputații ruși amintesc în declarație despre interdicția impusă de Ucraina față de tranzitarea pe teritoriul său a bunurilor pentru aprovizionarea forțelor pacificatoare ruse din regiunea transnistreană. La fel, ei subliniază că și Chișinăul acționează pentru împiedicarea activității pacificatorilor ruși și a Grupului operațional de trupe ruse din regiunea transnistreană.
În declarație se mai arată că, fără a consulta Tiraspolul, au fost instalate posturi vamale moldo-ucrainene la hotarul dintre cele două țări, care trece prin regiunea transnistreană. Pe acest fundal, procesul de negocieri în formatul 5 plus 2 ar fi tergiversat, potrivit declarației Dumei de Stat.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md