Democrații și-au regăsit „voința politică”, pierdută în vara trecută: Pachetul de legi cu privire la INTEGRITATE a trecut fără discuții la Guvern
Pachetul de legi cu privire la modificarea procedurii de declarare a averilor şi reforma Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) a fost aprobat ieri de către Guvern fără prea multe discuții, după ce democrații nu au susținut același pachet de legi la ultima ședință a Cabinetului Gaburici din vara 2015.
Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a și explicat ieri, după ședința Guvernului, de ce: atunci nu a existat voință politică, dar acum există (!).
Pachetul de documente aprobat de Guvern presupune reorganizarea CNI în Centrul Naţional de Integritate. Instituţia ar urma să aibă 40 de inspectori care vor putea aplica și sancţiuni.
Documentele urmăresc aplicarea unor măsuri concrete de prevenire și de combatere a îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, precum și a stărilor de incompatibilitate. Totodată, proiectele își propun realizarea angajamentelor asumate de țara noastră în raport cu Uniunea Europeană în acest domeniu.
Printre prevederile propuse de Guvern se numără aplicarea unor sancţiuni mai aspre demnitarilor care încalcă legislaţia cu privire la integritate şi falsifică declaraţiile cu privire la venit şi interese, până la destituirea acestora din funcţie. Pe lângă aceasta, persoanele demise pe motiv că au încălcat criteriile de integritate nu vor mai putea ocupa funcţii publice. De asemenea, proiectele stabilesc mecanisme de confiscare a bunurilor dobândite prin metode ilicite.
Ministrul Justiției afirmă că vor fi verificate averile demnitarilor și ale rudelor acestora până la gradul patru.
Totodată, funcționarii vor fi obligați să declarare și alte tipuri de averi, cum ar fi obiectele de artă sau acțiunile deținute în societăți comerciale aflate peste hotare.
Funcţionarii care vor verifica averile vor avea acces gratuit la toate sistemele informaţionale ce conţin date despre proprietăţile şi interesele subiecţilor şi vor putea urmări confiscarea patrimoniului, a cărui provenienţă nu poate fi justificată în mod legal.
Potrivit lui Cebotari, multe din atribuțiile Centrului Național Anticorupție vor fi preluate de noul CNI și urmează să fie decisă soarta CNA, „ca să vedem dacă avem nevoie sau nu” de acesta.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md