DECLARAȚIE // Cu ce se ocupau, de fapt, ATAȘATUL MILITAR și ceilalți membri ai Ambasadei Moscovei la Chișinău și de ce Dodon trebuie DEMIS? „Sediul este o mostră de TUPEU imperialist”


„Sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău este o mostră de tupeu imperialist. Rușii au în R. Moldova una dintre cele mai mari misiuni diplomatice în estul Europei, iar acest fapt, desigur, nu are cum fi întâmplător”, este de părere analistul politic Petru Bogatu. Acesta a încercat să evidențieze cât de periculoși erau spionii ruși sub acoperire diplomatică, care au fost declarați persona non grata de către autoritățile de la Chișinău.
Potrivit lui, edificiul uriaș de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt adăpostește rețelele de spionaj ale principalelor servicii secrete ruse: FSB, SVR și GRU.
„Ce fac acestea? Împotriva cui sunt îndreptate activitățile lor? În primul rând, bineînțeles, contra flancului estic al Alianței Nord-Atlantice și a celor trei baze americane din România: Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii”, spune Bogatu în emisiunea sa de la postul Prime TV.
Sursa citată a mai adăugat că aceste servicii secrete ruse nu fac altceva decât să „cumpere influență”.
„E la mintea oricui că nici R. Moldova nu este trecută cu vederea. Serviciile ruse caută aici, desigur, nu doar secrete militare. Unele dintre preocupările lor sunt descrise în proiectul de lege aprobat recent de Comitetul pentru politică externă al Senatului SUA privind sprijinirea statelor din Parteneriatul estic, inclusiv R. Moldova, care se confruntă cu agresiunea rusă. În acest document scrie negru pe alb că Rusia oferă „resurse partidelor, grupurilor de reflecție și grupurilor societății civile care promovează neîncrederea în democrație, xenofobia și ideile neliberale, se angajează „în practici temeinic documentate de corupție ca mijloc de subminare și cumpărare a influenței”. Altfel spus, Kremlinul își folosește agenturile pentru pervertirea politicienilor moldoveni”.
În cadrul aceleiași emisiuni, Bogatu a amintit că președintele Igor Dodon, care de altfel a criticat guvernarea de la Chișinău pentru că a expulzat cei cinci diplomați ruși, ar fi un „trădător de țară” și că ar merita să fie demis.
„Ceea ce a scăpat presei de la Chișinău săptămâna aceasta este faptul că primul-ministru Pavel Filip, explicând de ce refuză să participe la summit-ul CSI de la Kazan, i-a obiectat președintelui Igor Dodon că servește interesele altui stat, numit Rusia, în detrimentul propriilor cetățeni. Este o acuzație extrem de gravă care, în mod normal, ar trebuie să atragă cel puțin o anchetă judiciară și, în final, o procedură de impeachment”, a conchis analistul.









































































