Decizii de judecată FALSE, luate în seamă de judecători: O instituție publică, la un pas să rămână FĂRĂ bunuri
Cinci persoane, printre care și fostul jurist al Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie (CNVVC), ar fi prezentat în judecată documente false pentru a deposeda instituția de cinci bunuri care îi aparțineau.
Eeste vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o şură, dar şi 12 hectare de teren, situate între Chișinău și suburbia Stăuceni, cotate la câteva milioane de lei pe piață.
Procuratura Anticorupţie anunță că a finalizat şi expediat în judecată cauza penală pe numele acestora, susținând că, pe parcursul anilor 2012 – 2016, învinuiţii ar fi încercat să intre în posesia a cinci bunuri imobile, ce aparţineau CNVVC, folosind decizii de judecată false.
Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpaţii ar fi invocat existenţa contractelor de vânzare-cumpărare, încheiate în anii 90 ai secolului trecut cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituţiei treceau în proprietatea unor persoane interpuse. Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, în baza contractelor menţionate, se adresau cu cereri de chemare în instanţa de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanţa de judecată și a obţine o hotărâre judecătorească favorabilă.
Iar instanţa de judecată le-a dat dreptate, fiind indusă în eroare, susțin procurorii, de înţelegerea prealabilă dintre reclamanţi - pretinșii proprietari ai bunurilor care prezentau probe false și prezentau un contract inexistent și pârâtul care era reprezentantul CNVVC și recunoștea pretenţiile reclamanţilor. După obţinerea hotărârilor judecătorești, pronunţate în baza probelor false, inculpaţii au înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor CNVVC la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău.
Procurorii au stabilit că toate documentele la care făceau referire inculpaţii sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare până la actele de predare primire și dispoziţii de plată de încasarea sumelor conform contractelor de vânzare-cumpărare.
Procurorii au au aplicat sechestru asupra bunurilor menționate și au demarat acţiuni civile privind anularea hotărârile judecătorești prin care s-a dispus recunoașterea dreptului de proprietate asupra proprietății CNVVC.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari şi falsificarea probelor în procesul civil, inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare.
Anterior, oamenii legii au anunțat că au depistat o schemă de deposedare a aceleiași instituții de 30 de hectare de teren în care era implicat și fostul ministru al Justiției, Ion Morei. Acesta a recunoscut că a luat mită, încheind cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania