De ce premierul Filip NU a fost invitat până acum la Bruxelles?
Constatare // Prima vizită oficială în „capitala” UE a foștilor premieri ai R. Moldova de la 2009 încoace se producea la câteva zile sau săptămâni după învestirea Guvernului, lucru care nu s-a întâmplat în cazul premierului Pavel Filip
Între patru zile și trei săptămâni. Atât dura până un premier al R. Moldova de după anul 2009 să întreprindă o vizită oficială la Bruxelles, de regulă prima deplasare peste hotare, sau măcar să primească o invitație de a se întâlni cu oficialitățile Uniunii Europene.
Acest lucru, însă, nu se întâmplă și în cazul premierului democrat Pavel Filip, învestit în jumătate de oră de către Parlament și care a depus jurământul în miez de noapte pe 20 ianuarie curent.
Filat a mers la Bruxelles în patru zile
Cel mai repede a plecat într-o vizită oficială la Bruxelles fostul premier Vlad Filat. După învestirea Guvernului Filat 1, pe 25 septembrie 2009, peste patru zile, adică pe 29 septembrie, Filat se întreținea cu conducerea Uniunii Europene, discutând despre lansarea negocierilor privind noul Acord de cooperare, dialogul cu privire la liberalizarea regimului de vize, continuarea dialogului în vederea soluţionării conflictului transnistrean etc. Tot atunci, Vlad Filat se întâlnea și cu secretarul general adjunct al NATO, Claudio Bisogniero.
După alegerile parlamentare anticipate din 2010, Guvernul Filat 2 era învestit pe 14 ianuarie 2011. Iar pe 4 februarie același an, Guvernul anunța vizita la Bruxelles: „Premierul Vlad Filat va face săptămâna viitoare o vizită de două zile la instituţiile UE de la Bruxelles, prima de la reînvestirea sa în funcţie, după alegerile de anul trecut. Premierul se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu comisarul pentru extindere şi bună vecinătate Stefan Fule şi cu comisarul pentru energie Guenther Oettinger. În vizita sa la Bruxelles, programată pentru zilele de 9 şi 10 februarie, Vlad Filat va avea şi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek”.
Vlad Filat a mai mers la Bruxelles și în martie același an, în mai, dar și ulterior.
Leancă, primit la Bruxelles în două săptămâni, Gaburici – peste una
După Guvernul Filat, a urmat Guvernul condus de Iurie Leancă, învestit pe 31 mai 2013. Peste patru zile, premierul Leancă își anunța public prima vizită peste hotare, la Bruxelles, lucru care s-a întâmplat în perioada 13-14 iunie 2013, adică la două săptămâni de la învestirea Guvernului. În cadrul acelei vizite, premierul a avut întrevederi cu mai mulți oficiali europeni.
Până și premierul Chiril Gaburici a întreprins prima sa vizită peste hotare la o săptămână după ce Guvernul condus de el a fost învestit pe 18 februarie 2014.
În perioada 25-27 februarie 2015, Chiril Gaburici a mers la sediile instituțiilor UE din Bruxelles.
„Gaburici se va întâlni în perioada 25-27 februarie cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Vicepreședinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, șeful Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE - Moldova, Andi Cristea, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi alți oficiali”, anunța Guvernul.
Abia mai apoi, pe 15-17 martie același an, Gaburici a participat la prima Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE.
Streleț, invitație în trei săptămâni, Filip – la raport în două luni
E adevărat că premierul Valeriu Streleț, numit în această funcție pe 30 iulie 2015, a întreprins prima sa vizită la Bruxelles abia pe 12 octombrie, adică peste două luni de la numirea în funcție. În schimb, la nicio lună de la învestirea Guvernului Streleț, pe 21 august 2015, premierul a primit o invitație la telefon de la Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, să efectueze o vizită oficială la Bruxelles.
Pe 20 martie curent, Guvernul Filip va împlini două luni de mandat și până acum a întreprins doar o vizită în România de unde s-a întors cu promisiuni și cu condiții pentru a implementa reforme în R. Moldova.
Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, Tatiana Cazacu de la Serviciul de presă al Guvernului ne-a spus că, pe 14 martie, Pavel Filip va merge la Bruxelles la reuniunea Consiliului R. Moldova – Uniunea Europeană. La Bruxelles, însă, premierul Filip nu va avea o vizită de curtoazie, ci va trebui să le spună oficialilor UE, la aproape două luni de mandat, cum implementează R. Moldova Acordul de Asociere.
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”