De ce Filat nu face DEZVĂLUIRILE pe care le-a PROMIS în Parlament. S-a întâlnit cu Plahotniuc la CNA?


Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, deține informații care ar arunca în aer clasa politică din R. Moldova, așa cum s-a exprimat în Parlament pe 15 octombrie 2015, dar deocamdată nu va face denunţuri, prin care să explice cu lux de amănunte cine, de fapt, se face vinovat de furtul miliardului din sistemul bancar, afirmă avocatul său, Igor Popa.
„Vlad Filat cu siguranță va vorbi mai multe, dar dânsul nu are încredere în actuala justiție din R. Moldova. Vă spun sigur că nu a avut încredere în procurorul general Corneliu Gurin chiar și atunci când l-a votat pentru această funcție. De ce nu vorbește acum? E simplu. Efectele declarațiilor și denunțurilor pe care le va face nu se vor materializa cu dosare în care vor fi emise sentințe definitive. Da, societatea va afla unele lucruri, dar din păcate nu se va întâmpla nimic și cei vizați nu vor mai putea fi atrași ulterior la răspundere, dacă vor fi emise sentințe definitive de achitare pe numele lor”, a declarat avocatul lui Filat, Igor Popa, în cadrul unei emisiuni de la TV 7.
Avocatul lui Filat a respins ipoteza că ar exista un târg cu Vlad Plahotniuc, iar din acest motiv clientul său refuză să ofere detalii despre ceea ce știe. „Dacă Vlad Filat va face un denunț, atunci poate va fi inițiat un dosar penal. Dar, în actuala conjunctură, nu poți face un denunț având această justiție. Va fi pornit dosarul și se va constata că ce a spus domnul Filat este neadevărat. Astfel, pe aceeași faptă nu va putea ulterior să fie deschis un dosar, pentru că va exista deja o hotărâre în acest sens”, a explicat apărătorul politicianului.
Sursa citată a mai adus un exemplu, care ar justifica de ce Vlad Filat nu spune mai multe despre cei implicați în furtul miliardului și alte nereguli admise: „Noi am depus, dacă vă amintiți, o plângere pe numele lui Ilan Șor. Acea plângere a fost lăsată timp de 10 zile pe masa procurorilor. Parcă a fost deschis un dosar penal, dar nimic nu s-a întâmplat. Asta demonstrează că orice dosar poate fi închis și ulterior nu mai poate fi redeschis. Noi ne dorim ca aceste denunțuri și informații pe care le deține Vlad Filat să aibă și efect. Aceste infracțiuni penale au un termen de prescripție de 10 ani, așa că vor fi careva schimbări în justiție în această perioadă și informațiile deținute de Vlad Filat se vor materializa în sentințe definitive pentru unii”.
Popa s-a referit și la schimbul inopinat al lui Vlad Filat din Penitenciarul nr. 13 în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Politicianul a fost ținut doar o zi acolo, după care a fost iarăși plasat la Penitenciarul nr. 13. S-a vehiculat atunci că Vlad Filat a fost adus la CNA pentru ca Vlad Plahotniuc ar fi vrut să se întâlnească cu el. „În primul rând, nu au existat temeiuri să fie schimbat acolo, nimeni nu ne-a anunțat. Am cerut explicații, dar pentru că imediat a fost transferat înapoi la Penitenciarul nr. 13 ni s-a spus că nu mai e nevoie de careva acțiuni procesuale. Vreau să vă mai spun că nu există persoane reținute de CNA care sunt plasate la Penitenciarul nr. 13. Astfel, se vrea umilirea lui Vlad Filat. Despre întâlnirea Filat-Plahotniuc la CNA, despre care vorbiți, nu cunosc nimic. Dar Vlad Filat va vorbi și la acest capitol”, a precizat avocatul.
Întrebat dacă procurorii au prezentat probe care ar demonstra că Vlad Filat ar fi luat de la Ilan Șor peste 260 de milioane de dolari, așa cum a afirmat Corneliu Gurin în Parlament, Igor Popa a spus că multe pasaje din autodenunțul lui Șor nu figurează în rechizitoriu. „S-a vorbit de această sumă, dar ea nu s-a adeverit. Cele 40 de milioane de care vorbesc procurorii sunt niște rulaje de cont făcute de Șor. Aceste operațiuni nu au nicio legătură cu Filat. Învinuirile publice aduse de Gurin în Parlament nu se regăsesc ca probe în dosarul aflat pe masa judecătorilor. Scopul acelor declarații ale lui Gurin, ulterior ale procurorilor care au ieșit într-o conferință de presă, a fost de a crea opiniei publice percepția că Vlad Filat a furat mulți bani și se face vinovat. Dosarul lui Filat nu are nimic în comun cu furtul miliardului. Din acest motiv ședințele sunt închise. Scopul este de a ascunde adevărul. Vă mai spun ceva, dacă ședințele nu sunt publice, dar în acest caz e obligatoriu să fie așa, atunci pot fi declarate nule”, susține avocatul.
Amintim că procurorul Adriana Bețișor a menționat anterior că există probe concludente care ar demonstra vinovăția lui Vlad Filat. Tot ea a spus că nu este de acord ca procesul de judecată să fie public, deoarece acest lucru l-ar avantaja pe Vlad Filat.







































































