Date CONTRADICTORII // O expertiză medico-legală din R. Moldova versus una din România, în același caz de malpraxis din Chișinău
Deși s-au adresat organelor de drept pentru tragerea la răspundere a Spitalului Internațional „Medpark”, au primit rezultatele expertizelor medico-legale din R. Moldova și România, cazul familiei Berari încă nu a fost soluționat. Este vorba de micuța Delia, copilașul care s-a născut cu probleme grave de sănătate la acest spital privat, din cauza lipsei medicilor care trebuiau să examineze gravida la internare și ulterior să primească nașterea.
Dacă expertiza efectuată la Chișinău le dă dreptate medicilor, cea din România arată clar - medicii nu au acționat în timp util și în mod adecvat, fapt ce a dus la traumarea bebelușului.
Acte falsificate
Încă în 2013, fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatâi, a semnat o dispoziție prin care dispunea crearea unei comisii care va cerceta cazul de malpraxis comis de medicii de la Spitalul Internațional „Medpark” din Chișinău, dar aceasta nu a prezentat încă nicio decizie. „Acest fapt demonstrează că totul a fost înscenat doar de ochii lumii”, spun acum părinții fetiței.
După trei ani de luptă și așteptare, familia Berari nu poate accepta faptul că mai multe date din dosar au fost modificate.
„Nu putem înțelege în baza căror date din dosar șefa de catedră Obstetrică și Ginecologie, Olga Cernețchi, a făcut referința, deoarece datele din referința dumneaei sunt total contradictorii cu cele din fișa medicală a mamei, ceea ce trezește suspiciuni că datele au fost falsificate cu scopul de a-și proteja colegii. În ce măsură putem avea încredere în șefii de catedră, care semnează diferite protocoale naționale, dar în același timp falsifică acte, mai ales că referința Olgăi Cernețchi a fost pe prima pagină a dosarului pregătit pentru obținerea expertizelor medico-legale?”, întreabă Diana Berari, mama Deliei.
Expertizele din R. Moldova și România - contradictorii
Dosarul prezentat comisiilor care au realizat expertizele medico-legale a fost practic incomplet, iar o mare parte din date au fost falsificate. Recent, familia Berari a primit rezultatele. În timp ce rezultatele din R. Moldova le dau dreptate medicilor și spun că aceștia au acționat corect, „conform protocoalelor internaționale”, cele din România au lăsat mai multe semne de întrebare și nu exclud faptul că anume medicul se face vinovat de starea de sănătate a micuței Delia.
Deși în rezultatele din R. Moldova sunt prezentate mai multe date contradictorii, care provoacă suspiciuni, concluziile nu oferă explicații exacte și argumentate.
În schimb, în timpul analizei dosarului, experții din România au solicitat suplimentar procurorului datele privind acțiunile întreprinse pentru reanimarea nou-născutului și rezultatul probelor din cordonul ombilical al fătului, care trebuie să fie preluate obligatoriu la nașterile cu complicații. Spitalul Internațional „Medpark” a răspuns, însă, că acest examen nu a fost făcut, pentru că „nu era necesar”.
„Apare întrebarea cu ce drept un spital acreditat național și internațional poate să neglijeze protocoalele naționale și internaționale?”, se indignează doamna Berari.
„Neexaminarea gravidei în intervalul 1.30, ora prezentării la spital, și 2.38, ora primului control efectuat de către un medic, a putut contribui la starea actuală a copilului prin posibilul management greșit al travaliului, prin lipsa de posibilitate a identificării la timp a unei eventuale procidente a cordonului ombilical – până la ruperea membranelor – și instaurarea măsurilor adecvate care să fi prevenit prolapsul ulterior, dar mai ales prin examinarea târzie vaginală a gravidei față de momentul ruperii membranelor amniotice (interval în care a survenit prolapsul cordonului ombilical și s-au instalat complicațiile (...), având în vedere constituirea în acel moment a unui șir de factori de risc pentru prolapsul cordonului ombilical”, este concluzia experților din România.
Cazul familiei Berari, clasat de procuror
„Chiar dacă această concluzie a experților din România vorbește de la sine despre neregulile din timpul nașterii Deliei, procurorul din R. Moldova, Iulian Suhan, care s-a ocupat de cazul nostru, a închis cazul, pe motiv că nu ar fi găsit elemente de infracțiune”, ne spune Diana Berari.
Familia a contestat decizia procurorului și, dacă acest caz nu se va mișca din loc în R. Moldova, familia este dispusă să ajungă la CEDO. „Nu am cerut ca medicul să fie dat afară, ci să fie sancționat. Dar, după toate rezultatele și după toată atitudinea lor, vom merge mai departe și vom cere să fie trași la răspundere penală atât medicul, cât și moașa care, la rândul ei, a depus mărturii false”, ne spune îndurerată Diana Berari.
Progresele Deliei timp de trei ani
În urmă cu trei ani medicii nu i-au oferit nicio speranță de viață, dar micuța Delia a înregistrat progrese remarcabile de atunci. După luni întregi de terapii în Italia, România și R. Moldova, micuța a reușit să demonstreze că este o adevărată luptătoare și că are o dorință enormă de viață.
Astăzi, Delia zâmbește din toată inima, poate respira singură, doarme mai bine, nu este dependentă de antibiotice și oxigen, nu mai înregistrează crize convulsive, este mult mai activă și atentă, reacționează la unele sunete, dar mănâncă tot cu ajutorul sondei.
„Fizic se dezvoltă foarte bine, crește, redă unele sunete surde, încă nu ține bine căpșorul și nu stă în funduleț. Cu toate acestea, acum e mai ușor să o îngrijesc. Are momente când plânge toată ziua, mai ales când afară sunt schimbări meteorologice. Imunitatea îi este foarte slabă, dar de mai multe ori Delia ne-a demonstrat că vrea să trăiască”, zice plină de speranță mama Deliei Berari.
Energie electrică, suficientă și sâmbătă: Autoritățile de la Chișinău preconizează o situație mai problematică după Crăciunul pe stil vechi
„Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor”: Fostul bodyguard al condamnatului Șor riscă până la șase ani de pușcărie. 5,2 milioane de lei pentru finanțarea partidului ,,Șansa"
PROIECT // Cât vom plăti pentru energia electrică, după majorarea tarifelor