Cum își fac unii politicieni fundații satelit?
Obscuritate // Unii businessmeni folosesc fundațiile de caritate pentru a se lansa în politică, iar unii politicieni – în calitate de instrument electoral
Fundațiile de caritate sunt în vogă în R. Moldova. Aceste organizații non-profit au fost folosite în ultima vreme de mai mulți actuali politicieni în calitate de „bilet” pentru aaccede în politică. Plăcerea de a face bine nevoiașilor este însă destul de scumpă. Bugetul anual al unei astfel de fundații depășește cifra sutelor de mii de lei. Lipsa unui mecanism de control al finanțării acestor fundații creează premise pentru folosirea banilor proveniți din surse nu tocmai legale, spun experții.
Bani gheață de la Usatîi
Acum câteva săptămâni, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, despre care Ziarul NAȚIONAL a scris anterior, făcând trimitere la câteva înregistrări audio a unei discuții dintre acesta și o altă persoană, că ar avea legături cu gruparea criminală rusă „Solnțevskaia”, anunța pe blogul său că este filantrop cu acte în regulă. Usatîi, care nu are oficial nicio afacere în R. Moldova, a devenit sponsor principal al unei asociații de caritate deschise în urmă cu trei luni la Chișinău. Directoarea asociației „Spasibo.md”, Cristina Caloman, afirmă că Usatîi a donat o sumă considerabilă pentru acțiunile lor de binefacere și a promis să contribuie și ulterior. De altfel, omul de afaceri este singurul sponsor al organizației care donează banigheață, iar ceilalți doi parteneri ai lor contribuie cu produse alimentare și mărfuri.
Caloman susține că nu s-a interesat niciodată din ce surse provin banii oferiți de omul de afaceri. „Noi nu avem cum să verificăm sursa de proveniență a acestor bani. E suficient că știm că sunt banii lui”, a precizat ea.
Tainica „Soluție”
Pentru socialistul Igor Dodon, actele de caritate au fost „soluția” pe care acesta a găsit-o pentru a face campanie electorală în alegerile locale din 2011, când a candidat la funcția de primar al capitalei. Fundația fondată de politician ridică mai multe semne de întrebare. Doar în anul creării,aceasta a cheltuit milioane de lei pentru acțiunile sale – iluminarea străzilor, ajutorarea locuitorilor capitalei. Chiar dacă acțiunile fundației sunt pe larg reflectate, inclusiv pe site-ul Partidului Socialiștilor, dar și în ziarul de partid, lista sponsorilor este ținută în mare taină. Conducerea fundației a refuzat să ne spună cine sunt sponsorii ei și câți bani a cheltuit anul trecut pentru acțiunile sale de caritate.
Deputatul socialist Veronica Abramciuc susține, însă, că în ultimul timp au primit mai multe apeluri de la cetățeni care au solicitatajutor de la fundația „Soluția”, în cadrul unei acțiuni de acordare gratuită a consultanței juridice, și li s-a cerut să plătească pentru aceste servicii.
Juristul fundației, Grigore Novac, a respins însă acuzațiile, precizând că învinuirile deputatei sunt aberații.
„Noi oferim doar consultanță juridică gratuită tuturor solicitanților, indiferent de apartenența politică”, a mai spus el.
Sponsorul socialist
Singurul partener al fundației pe care l-am putut identifica este actualul director executiv al acesteia. AllaDolință administrează o afacere în domeniul imobiliar. Numirea acesteia la conducerea fundației s-a lăsat însă cu mare scandal și supărări în Partidul Socialiștilor. Or, pentru a-i face loc lui Dolință, a fost demis fostul director al fundației,Eugenia Ceban, mama deputatului socialist Ion Ceban, „rupt” de la comuniști.
De altfel, și Alla Dolință este membră a Partidului Socialiștilor, făcând parte din Consiliul republican al partidului. Deși Legea cu privire la fundații prevede expres că fundațiile sunt instituții apolitice, juristul Sergiu Ostaf susține că multe dintre acțiunile acestei fundații conțin elemente ale unei activități politice. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl constituie campania de colectare a semnăturilor pentru demiterea primarului capitalei, Dorin Chirtoacă.
Trambulina lui Plahotniuc
Găselnița electorală a lui Dodon nu a fost însă originală. Cu doar un an înainte, aceeași trambulină pentru a ajunge în politică a folosit-o și omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Cunoscut doar din auzite de opinia publică, actualul vicepreședinte al Partidului Democrat (PD) și fost prim-vicepreședinte al Parlamentului s-a făcut „văzut” la televizor făcând donații generoase sinistraților de la Cotul Morii, familiilor nevoiașe și cu mulți copii de prin alte sate. Fundația „Edelweiss” este astăzi organizația de caritate cu cea mai mare dare de mână din R. Moldova. Chiar dacă nu face publice rapoartele sale de activitate, așa cum îi cere legea, acțiunile sale vorbesc despre un buget de câteva milioane de lei pe an. Spre deosebire de fundația lui Dodon, „Edelweiss” dezvăluie numele sponsorilor săi. Este vorba despre toate posturile de televiziune și radio, hotelurile, băncile, cluburile de noapte, agențiile de securitate, companiile petroliere care direct sau indirect se asociază cu numele lui Vlad Plahotniuc.
„Orășelul copilăriei”, fără Taisia Voronin
Și soția fostului președinte al republicii, Taisia Voronin, a fost, până acum patru ani, patroanaunei asociații de caritate, „Orășelul copilăriei”. Presa a scris anterior că mai multe instituții de stat erau silite să facă donații generoase pentru acțiunile desfășurate de această organizație. Trecerea în opoziție a Partidului Comuniștilor nu i-a picat bine nici „Orășelului” Taisiei Voronin. Ultima acțiune de caritate despre care se menționează pe site-ul organizației datează încă din anul 2007, iar la rubrica „sponsori” nu e indicat niciun nume. Încercările noastre de a discuta cu președinta asociației nu au avut succes. Angajații asociației ne-au comunicat că nu au mai văzut-o de foarte mult timp pe Taisia Voronin la acțiunile lor, dar, în pofida problemelor de finanțare, continuă să activeze. „Avem o casă de copii pe care o îngrijim”, ne-au anunțat ei.
Riscul finanțărilor dubioase
Legislația națională nu oferă suficiente mecanisme pentru verificarea activității fundațiilor. Chiar dacă legea stipulează că fiecare fundație este obligată să își facă publice rapoartele anuale de activitate, doar pe site-ul fundației „Familia Sturza” am găsit un astfel de raport. Dările de seamă anuale nu sunt transmise nici Ministerului Justiției care, de altfel, nu are dreptul să inițieze controale pentru verificarea activității acestor organizații, decât în baza unor sesizări. Iar informațiile transmise la FISC se referă doar la cheltuielile de întreținere ale fundației. Care sunt sursele de proveniență ale banilor donați fundațiilor, nu știe nimeni.
„Doar Centrul Național Anticorupție poate efectua astfel de verificări, în cazul unor sesizări”, susține Elena Grițco, șefa Direcției organizații necomerciale din cadrul Ministerului Justiției, precizând că, până acum, nu au existat cazuri în care să se depisteze implicarea vreunei fundații în scheme ilegale.
Totuși, preşedintele Consiliului Naţional de Participare, Sergiu Ostaf, susține că riscul ca la fundații să ajungă bani de origine dubioasă există. „Dările de seamă nu conțin date despre sursele de finanțare ale fundațiilor. Controalele se pot efectua doar în baza unor sesizări, dar în acest caz, cine ar putea să sesizeze organele de anchetă? Nimeni nu se întreabă care este originea banilor care se introduc pe conturile acestor organizații”, a declarat Ostaf, care consideră că sunt necesare mai multe modificări în lege care ar permite asigurarea transparenței finanțării fundațiilor.
Acțiuni de caritate ale fundației „Edelweiss”:
Decembrie 2010 – mai 2011 (alegerile locale pentru Primăria mun. Chișinău, candidat PD – Valentina Buliga)
29 decembrie 2010: Dulciuri şi cadouri pentru copiii din casa-internat din Orhei, eveniment cu participarea Valentinei Buliga;
31 ianuarie 2011: Vlad Plahotniuc donează salariul de parlamentar femeii care a născut cvintupleți, eveniment cu participarea Valentinei Buliga;
8 martie 2011: Mama cvintupleţilor felicitată de fundaţia„Edelweiss”, eveniment cu participarea Valentinei Buliga.
Acțiuni cu elemente politice ale fundației „Soluția”:
Atacarea în judecată a decretului prezidențial semnat de Mihai Ghimpu privind instalarea unei pietrei comemorative în Piața Marii Adunări Naționale;
Colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum pentru demiterea primarului capitalei Dorin Chirtoacă.
Fundații pentru prestigiu
Pentru unii foști demnitari, administrarea unei fundații este o chestie de prestigiu. Chiar în anul în care a pierdut funcția de președinte al republicii, Petru Lucinschi și-a deschis o fundație de studii strategice și de dezvoltare a relațiilor internaționale care activează și în prezent. La aproape un deceniu de la demisia sa din funcția de prim-ministru, și-a creat propria fundație și Ion Sturza. Fundația „Familia Sturza” este cunoscută în special prin programele sale de burse pentru copiii dotați. Potrivit unui raport de activitate din anul 2011, bugetul fundației a depășit cifra de 600 de mii de lei. „Nu am prea auzit că mai există vreo familie din Republica Moldova care are o fundație unde pune banii, nu banii companiei sau ai nu ştiu cui, banii personali, după impozite, după multe alte lucruri”, își explica Sturza gestul, într-un interviu recent.
DOC // Proiect al ANRE privind NOUL tarif la gazele naturale, după ce „Moldovagaz” a solicitat majorarea prețului. Cetățenii ar putea să plătească 15,5 lei fără TVA pentru un metru cub de gaze
Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: „România este partenerul pe care Republica Moldova poate conta în toate circumstanțele”
Scumpirea gazului: Audierile parlamentare privind situația din domeniul energetic vor avea loc pe 3 decembrie