21:50:06 28.03.2024
Stiri

„Cum fără BITEI?” // Replica lui Churchill și DETALII despre cel mai MARE Festival de teatru din R. Moldova

Social 28.05.2016 14:01 Vizualizări814 Autor: Victoria Bortă
„Cum fără BITEI?” // Replica lui Churchill și DETALII despre cel mai MARE Festival de teatru din R. Moldova


Festival // Zece zile de spectacole din lumea întreagă, adunate pe scenele din capitală

Companii teatrale din 13 țări, 21 de piese și 400 de actori vor aduce publicul în sălile de spectacol la cel mai mare festival de teatru din Chișinău, Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” (BITEI).

Festivalului Internațional al Artelor Scenice se desfășoară în perioada 27 mai – 5 iunie curent pe scenele a trei teatre din capitală. Este vorba de Teatrul „Eugene Ionesco”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” și Teatrul de Revistă „Ginta Latină”.

Echipe din Japonia, Rusia, Georgia, Coreea de Sud, Polonia, Spania, România și alte țări au venit în mare grabă la Chișinău pentru a aduce pe scenele autohtone unele dintre cele mai inedite spectacole de pe mapamond.

Replica lui Churchill

Cu o periodicitate de doi ani, festivalul este așteptat cu multă nerăbdare de spectatorii chișinăueni, așa că și de această dată organizatorii își propun să nu le înșele așteptările, deși directorul artistic al Teatrului, Petru Vutcărău, susține că inițial își dorea să renunțe la festival din cauza costurilor ridicate.

„Știam ce ne așteaptă, însă doamna ministră a Culturii, Monica Babuc, s-a uitat la mine cu ochi mari și m-a întrebat: Păi, cum fără BITEI?”, spune regizorul.

„Mi-am amintit atunci de o întâmplare celebră despre prim-ministrul Marii Britanii, Winston Churchill. Când a fost întrebat de ce în bugetul alocat statului nu se zărea niciun ban pentru cultură, acestuia i s-a răspuns că țara se află în război, că soldații luptă și cine mai are nevoie de cultură?! Replica lui Churchill a fost fabuloasă: Atunci pentru ce mai luptăm?”, povestește maestrul, amintind că Ministerul Culturii a contribuit în acest an cu circa un milion de lei pentru a menține continuitatea BITEI.

La 25 de ani

Un alt motiv pentru care festivalul ar fi fost indispensabil este faptul că Teatrul „Eugene Ionesco” împlinește 25 de ani de la fondare, eveniment care coincide cu aniversarea a 25-a de la independența Republicii Moldova.

„Apariția acestui fenomen în viața culturală autohtonă s-a întâmplat tocmai în atmosfera acelor evenimente. Îmi amintesc de tinerii care au revenit și au fondat acest teatru cu o abordare absolut nouă în lumea teatrală din R. Moldova”, a remarcat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Abordarea modernă s-a văzut de-a lungul timpului în toate spectacolele, propuse de echipa teatrului, spectatorii admirând, de la Chirițe la Ubu regi, personaje dintre cele mai diverse și mai controversate.

Un spectacol pentru tineri

Una dintre cele mai deosebite prezențe în cadrul acestui maraton al artelor scenice va fi de această dată Teatrul Liber din Tibilisi, care e și unul dintre cele mai vechi teatre din Georgia, cu o istorie de aproape 170 de ani.

Acesta va prezenta spectacolul „Portocala mecanică” de Anthony Burgess. Teatrul Liber din Georgia a schimbat locaţia şi perioada evenimentelor din nuvelă. Astfel, acestea au loc în Georgia la începutul anilor ’90, în timpul agresiunilor, când foarte mulţi tineri au fost nevoiţi să recurgă la arme.

Scopul esenţial al spectacolului este să prezinte tinerilor de astăzi efectele adverse ale haosului. Incitanta piesă va putea fi văzută pe 29 mai, ora 19.00, pe scena Teatrului „Eugene Ionesco” din Chișinău.

Păpuși pentru maturi

O altă noutate pentru spectatorii autohtoni sunt spectacolele cu păpuși pentru maturi. Teatrul de păpuși din Sahalin, Rusia, vine cu spectacolul ,,O istorie fericită”, montat de Antonina Dobroliubova.

Reprezentația adună mai multe istorii mici, lumeşti, de diferite genuri – de la tragedii, la farse. Întâmplările lui Vanika Jukov şi ale dădacei Varika, ale fetei numai bune de măritat, ale tânărului tont, care a fost călcat de un cal, precum şi multe alte personaje din scrierile lui Anton Cehov au fost compilate în această piesă de excepție.

Istoria pentru „oameni mari” va fi jucată pe 30 mai, ora 17.00, la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”.

Subtitrare și bilete

Festivalul nu este unul competitiv, de aceea trofeul BITEI, „Zeița focului de aur”, realizat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, va fi înmânat fiecărei companii teatrale după spectacol.

Deschiderea festivalului va avea loc pe 27 mai, ora 17.00, la Teatrul „Eugene Ionesco”, fiind urmată de prezentarea spectacolului autohton „Ubu rege”.

Pe parcursul a zece zile, în fiecare seară vor avea loc câte două-trei reprezentații. Festivalul se va încheia pe 5 iunie, la ora 17.00, cu o premieră a spectacolului spaniol „Sunt Flamencă din leagăn”.

Toate piesele de teatru, cu excepția celor în care se vorbește în limba rusă, vor fi subtitrate în limba română.

Iubitorii de frumos vor achita între 90 și 150 de lei, iar biletele pot fi cumpărate direct de la Teatrul „Eugene Ionesco” sau online pe iticket.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md