03:43:40 29.03.2024
Stiri

Cuibul PĂRĂSIT al deputaților: Fie au vândut apartamentele procurate la jumătate de preț, fie le-au donat copiilor

Politică 15.03.2014 10:04 Vizualizări8451 Autor: Raisa Lozinschi
Cuibul PĂRĂSIT al deputaților: Fie au vândut apartamentele procurate la jumătate de preț, fie le-au donat copiilor


Interese // Majoritatea deputaților care s-au pricopsit cu apartamente ieftine în centrul capitalei în perioada 2004-2006 fie au vândut imediat locuințele, fie le-au donat copiilor

Liberalii nu mai critică guvernarea, iar comuniștii își pun semnătura de rând cu deputații din coaliția de la guvernare. Acest lucru nu se întâmplă în cazul unor decizii de importanță majoră pentru R. Moldova, ci în cele de pe urma cărora au de câștigat deputații personal. Deși se războiesc în public și sar la bătaie unii la alții în Parlament, pe deputații actuali nu i-ar deranja să fie vecini în același bloc.

Teren de jumătate de hectar

La sfârșitul anului trecut, 49 de deputați „de toate culorile” din actualul Parlament, unii proprietari ai câtorva apartamente sau care au case de milioane, i-au solicitat spicherului Igor Corman „examinarea posibilității identificării unui lot de pământ, până la 0,5 ha, în vederea construirii unui bloc locativ pentru asigurarea deputaților cu spațiu locativ din cont propriu”. Iar Corman i-a trimis solicitarea premierului Iurie Leancă în care îi cere un teren de 0,5 ha pentru acest scop. Terenul a fost găsit repede. Acesta este de 0,45 ha și e situat în centrul capitalei – pe str. Mitropolit Dosoftei 124. Potrivit datelor de la Cadastru, lotul se află în gestiunea Centrului de pregătire a specialiștilor pentru Armata Națională. Întâmplător sau nu, și în Ministerul Apărării au început a se precipita spiritele, pe final de mandat al actualei guvernări, în vederea construirii unor locuințe pentru militari.

Consensul uimitor

Atunci când sunt întrebați de acest lucru, consensul deputaților e uimitor. Toți bagă mâna în foc că atât lotul, cât și apartamentele vor fi procurate/construite din banii deputaților la prețul de piață. În condițiile în care ofertele de locuințe noi de pe piață sunt generoase și deputații ar putea apela la acestea, fără a mai fi necesară o casă specială pentru „aleși”, Ziarul NAȚIONAL a încercat să afle adevăratul interes, urmărind ce s-a întâmplat cu alte blocuri construite pentru deputații moldoveni pe timpul guvernării comuniste. În anul 2004, pe finalul mandatului parlamentar, 48 de deputați comuniști și ai Partidului Popular Creștin Democrat al lui Iurie Roșca, ulterior urcând din mers în tren și doi deputați din partea Alianței „Moldova Noastră” veniți în Legislativ după alegerile din 2005, s-au înscris într-o listă pentru a beneficia de apartamente în centrul capitalei, în două blocuri construite pe str. Toma Ciorbă. Prețul pentru un metru pătrat plătit de deputați a fost de puțin peste 300 de dolari, deși prețul de piață în acea vreme era cel puțin dublu. Astfel, cea mai mare sumă achitată de către un legislator pentru un apartament de circa 100 de metri pătrați a fost de puțin peste 30 de mii de dolari. Și asta chiar dacă deputații nu sunt printre cele mai sărace categorii de populație în R. Moldova.

Au cumpărat apartamente ieftine pentru a le vinde scump?

Baza de date a Oficiului Cadastral, dar și mărturiile locuitorilor de pe Toma Ciorbă, arată că astăzi abia dacă mai locuiesc permanent în acele blocuri nouă foști deputați (printre care Ion Filimon, Ștefan Secăreanu, Vlad Cubreacov, Mircea Anton, Iurie Stoicov, Mihail Sidorov), câțiva mai au în posesie apartamentele, deși locuiesc în altă parte, fostul deputat comunist Vitalie Mrug a donat apartamentul unuia dintre fii și s-a mai ales din start cu încă o locuință în același bloc pentru al doilea fiu, iar alți cinci (de exemplu, Ala Ursul, Eva Gudumac, Serafima Borgan) au donat ulterior locuințele copiilor. Restul fie le-au vândut la nicio lună după ce le-au înregistrat la Cadastru, fie mai târziu. În cazul majorității deputaților care mai păstrează locuințele, dar nu locuiesc acolo, în apartamente sunt văzuți fie copiii acestora (familia lui Nicolae Pomujac, Valeriu Calmațui), fie chiriași.

Au vândut în mai puțin de o lună apartamentele

Apartamentele din acele două blocuri de pe str. Toma Ciorbă au fost înregistrate la Cadastru în anii 2007-2008. O parte din deputați, imediat ce s-a văzut cu actele în regulă, a și scăpat de apartamentele procurate ieftin. Astfel, Comunistul Boris Ștepa și-a înregistrat apartamentul de 99,9 metri pătrați pe 29 august 2007, iar pe 19 septembrie l-a și vândut familiei Bratu. Pepecedistul Ignat Vasilachi a vândut locuința cu care se pricopsise la numai o lună familiei Strășeneț, iar Ecaterina Morărenco a făcut afacerea de vânzare-cumpărare peste câteva zile de la înregistrare, locuința ajungând în posesia familiei Ghidicov. Recordul îl deține fostul deputat comunist Iosif Chetraru care a vândut apartamentul de aproape o sută de metri pătrați la numai nouă zile de la înregistrare soților Petru și Ecaterina Roșca. Și Todua Djumberi și-a vândut peste puțin timp casa Rodicăi Țurcanu.

Apartamente cedate altcuiva din start

Ziarul NAȚIONAL a mai descoperit faptul că, deși unii deputați s-au înscris pe listă și chiar au plătit mai mult de jumătate din preț din costul diminuat al locuințelor, până la urmă primii proprietari ai acestora nu au fost ei. Astfel, deși Iulian Glavan de la PPCD s-a înscris în listă pentru un apartament cu suprafața de 75 de metri pătrați și chiar a achitat jumătate de preț - 12 218 dolari, apartamentul a fost înregistrat pe numele lui Radu Mămăligă, fiul lui Ion Mămăligă, șeful unei asociații de transportatori privați, apropiat PPCD-ului în acea perioadă. În aceeași situație a fost și creștin-democrata Riorita Paterău care achitase aceeași sumă, dar proprietar a devenit unul dintre fiii comunistului Vitalie Mrug – Roman Mrug care avea 25 de ani atunci. Apartamentul cu suprafața de 98,7 m.p. pe numele deputatului Mrug a fost donat în 2012 lui Vladlen Mrug. Și Eugen Gârlă de la PPCD nu a mai ajuns să fie proprietar, deși plătise peste 15 mii de dolari, pentru că i-a cedat locuința lui Viorel Roșcovan. Printre cei care nu au mai ajuns să fie proprietari, deși au ocupat locurile în listă, se numără Andrei Conișescu și Ivan Moiseev. Iar foștii deputați comuniști Mihail Andronic și Ivan Semeniuc și-au înscris din start apartamentele pe copii – Artur Andronic și Carolina Semeniuc.

Cazul Bolboceanu și alții

Câțiva deputați au vândut locuințele procurate ieftin peste câțiva ani, deja la preț de piață. Miron Anton și-a scos apartamentul la vânzare în 2009, Alexandru Erhan, Victor Ciobanu și Ion Ursu și-au vândut proprietățile în 2010, iar Iurie Bolboceanu, care este și astăzi deputat, proaspăt ieșit din Partidul Democrat, l-a vândut pe 22 august 2011. „L-am vândut ca să-mi fac reparație în cel în care locuiesc acum”, și-a motivat decizia Bolboceanu. De menționat că deputatul Bolboceanu a beneficiat de un apartament la preț înjumătățit, deși acesta indică în declarația sa de avere pentru anul 2012 că deține din anul 2005 un alt apartament de 153,4 metri pătrați (!).

„Săracii” solicitanți

Printre cei 49 de deputați care i-au cerut lui Corman un bloc cu apartamente pentru legislatori se numără și proaspătul demisionat din Parlament și din Partidul Democrat Valeriu Guma. Chiar dacă indica în declarația sa de avere pentru anul 2012 trei case estimate la peste șapte milioane de lei și situate în una dintre cele mai prestigioase zone ale Chișinăului, fostul deputat Valeriu Guma nu s-a sinchisit să se îmbulzească pe listă.

Ca el a procedat și liberal-democratul Chiril Lucinschi, cunoscut drept un prosper om de afaceri, proprietarul a două apartamente și al unei case în Chișinău, dar și al unei vile în Odesa, Ucraina.

Printre semnatarii demersului adresat președintelui Parlamentului se regăsesc Nicolae Juravschi, Sergiu Sârbu, Corina Fusu, Angel Agache, Boris Vieru. Toți cu case sau apartamente în capitală.

Chiar dacă este un critic dur al puterii actuale, și comunistul Artur Reșetnicov, proprietarul unei case de locuit, al unui apartament și al unui lot de construcție în Chișinău, a semnat cererea. În aceeași listă se mai regăsesc și alți comuniști cu case și apartamente de sute de metri pătrați: Oxana Domenti, Vasile Șova, Violeta Ivanov, Anatole Gorilă.

Spicherul Igor Corman a declarat ieri că „nu toți care se regăsesc în această listă vor participa în proiect, dacă va fi derulat. Există și angajați din cadrul secretariatului Parlamentului care au nevoie de locuințe”.

Igor Corman, președintele Parlamentului:

„Toate discuțiile care au apărut precum că deputații vor beneficia de apartamente la preț redus nu au niciun temei. Din start era clar că nu vor fi solicitați bani publici. Era vorba de un parteneriat public-privat. În luarea deciziei se va ține cont de prevederile legislației. Și dacă va exista posibilitatea construcției, atunci totul se va face într-un mod foarte transparent”.

Cifra: 18 deputaţi sunt cazaţi astăzi în casa-hotel a Parlamentului, iar alți nouă primesc lunar indemnizație de mii de lei pentru chirie


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md