Criza energetică ce va lovi Tiraspolul și, prin ricoșeu, Chișinăul, tot mai aproape? Premierul de la Kiev, Denis Șmîhal: „Acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul de gaze expiră la 1 ianuarie 2025 și nu va fi prelungit”


Acordul de tranzitare a gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei nu va fi prelungit în 2025, a declarat premierul de la Kiev, Denis Șmîhal. Acordul expiră pe 1 ianuarie, iar oficialul de la Kiev a spus că este gata să discute alte metode de furnizare a gazelor pentru Europa.
„Acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul de gaze expiră la 1 ianuarie 2025 și nu va fi prelungit”, a reafirmat șeful Guvernului de la Kiev, după discuțiile purtate pe 16 decembrie cu omologul său slovac, Robert Fico, transmite RFE/RL.
Șmîhal a spus că Ucraina este pregătită să își îndeplinească angajamentele asumate prin Acordul de asociere la UE și că este gata să discute despre tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc.
„Dacă Comisia Europeană abordează oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc, vom discuta în mod natural și suntem gata să ajungem la un acord adecvat”, a scris Șmîhal pe Telegram.
La începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, UE depindea în mare măsură de gazul rusesc, însă de atunci a căutat surse alternative de aprovizionare.
Comisia Europeană a declarat încă la începutul acestui an că nu este interesată de extinderea tranzitului gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei.
În 2019, a fost semnat un contract pe cinci ani pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa. Principalii cumpărători de gaz rusesc care tranzitează Ucraina sunt Slovacia și Austria.
Gazul rusesc care tranzita Ucraina ajungea și în regiunea transnistreană a R. Moldova, care riscă să rămână fără căldură și lumină de la 1 ianuarie 2025, dacă „Gazprom” nu va livra cei 5,7 milioane de metri cubi pe zi pe o rută alternativă, via Turcia. Malul drept al Nistrului este asigura cu gaze pentru toată iarnă, însă jumătate din consumul de energie electrică este acoperit de centrala de la Cuciurgan, care o produce cu gaze rusești.
În R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie, care oferă autorităților instrumentele necesare pentru a reacționa prompt și a diminua consecințele unei eventuale crize umanitare în stânga Nistrului.









































































