13:55:33 29.03.2024
Stiri

Bugetul de stat, criticat DUR de opoziție: „Documentul seamănă a TROLLING”

Economie 09.06.2016 14:37 Vizualizări1538 Autor: Ziarul National
Bugetul de stat, criticat DUR de opoziție: „Documentul seamănă a TROLLING”


UPDATE (15.13): Legea bugetului de stat pentru anul 2016 a fost votată în prima și a doua lectură de 55 de deputați.

Legea bugetului de stat pentru anul 2016 urmează să fie votată astăzi în prima și a doua lectură de către Parlament.

Documentul prevede venituri de 31,378 de miliarde de lei și cheltuieli de 35,561 de miliarde de lei, cu un deficit bugetar de 4,182 de miliarde de lei.

Opoziția a criticat dur documentul, în special pentru faptul că cea mai mare parte din venituri se bazează pe împrumuturi și granturi venite din exteriorul republicii.

Deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi l-a întrebat pe ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, din ce surse va fi acoperit deficitul bugetar.

„Mizăm pe 110 milioane de euro din creditul românesc care urmează să vină până la sfârșitul anului. Alte 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Ne bazăm și pe sursele obținute din privatizări și alte împrumuturi externe”, a răspuns ministrul.

„Vreau să știu dacă este un buget al speranțelor sau este un document realist. Din păcate, acest buget se bazează pe prognoze optimiste, pe surse din exterior, chiar dacă nu există siguranța că acestea vor putea fi accesate”, a declarat deputatul neafiliat Iurie Leancă.

Politicianul a cerut ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, să explice de ce Legea bugetului nu prevede majorare plafonului de 1 500 de lei pentru pensionari.

„Nu știam că pensionarii consumă mai puțin decât restul cetățenilor”, a mai spus Leancă.

La rândul său, deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac s-a interesat de ce legea nu prevede finanțarea reformei administrației publice-locale.

„În buget sunt prevăzuți bani pentru alegeri prezidențiale, nu și pentru reformă. Pentru asta vor fi prevăzuți bani în bugetele următoare”, a explicat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.

„Exercițiul bugetar este unul care ar trebui să demonstreze responsabilitate, la noi însă totul e altfel. Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când bugetul de stat este aprobat cu o asemenea întârziere. Nu este un buget real, pentru că se bazează pe o politică bugetar-fiscală care nu a fost încă aprobată de Parlament. Este un buget bazat pe prognoze relative. În scurt timp va trebui revăzut. Acest buget seamănă mai mult a trolling”, a declarat deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc, precizând că fracțiunea PLDM nu va susține un asemenea buget.

„Legea bugetului prevede surse externe-record pentru Moldova – 29% din totalul bugetului sau circa 10,2 miliarde de lei. Datoria internă va crește de trei ori, de la 7,2 miliarde de lei, la 21 de miliarde de lei. Datoria totală a Guvernului va creste cu 68%, de la 33 la 56 miliarde de lei. Facem apel către deputați să nu susțină acest complot împotriva cetățenilor”, a scris pe pagina sa de facebook și liderul socialiștilor Igor Dodon.

Chiar dacă bugetul pentru 2016 este considerat a fi unul auster, Guvernul a găsit surse pentru finanțarea partidelor politice, aproape 40 de milioane de lei.

Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli a fost stabilit la 900 de milioane de lei.

Pentru finanţarea investiţiilor capitale pentru autorităţi publice centrale sunt prevăzute 1,5 miliarde de lei.

În schimb, nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 900 de lei.

Se stabileşte că, la situaţia din 31 decembrie 2016, datoria de stat internă nu va depăşi 21 009,1 milioane de lei, datoria de stat externă – 35 103,9 milioane de lei, iar soldul garanţiilor de stat externe şi interne va constitui zero.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md