07:35:30 23.11.2024
Stiri

Crimă fără pedeapsă

Social 09.11.2013 13:13 Vizualizări4413 Autor: Virginia Nica


Crimă fără pedeapsă

Defileu // Cum a ajuns la un pas de a fi distrus un monument unic al naturii din R. Moldova

Cel mai bun var din Republica Moldova putea fi găsit la Trinca, Edineț, însă, după epuizarea resurselor, cariera a fost închisă. Totuși, sătenii din regiune au început să extragă piatra de var direct din pantele Defileului Trinca, declarat monument natural protejat de stat încă din 1975, fiind actualmente administrat de primărie. Ecologiștii susțin că lucrările respective au afectat grav această arie protejată. Lanțurile de recife calcaroase din regiune sunt unice în Europa, la nivel mondial astfel de depuneri fiind întâlnite doar în Noua Zeelandă.

„Nu le pasă decât să câștige bani”

Nicolae Petrovici din satul Trinca, raionul Edineț, spune că a luptat ani buni împotriva extragerilor de piatră de var de la Defileul Trinca din Edineț. Deși credea că va fi susținut de oamenii de bună-credință și de autorități pentru a salva acest monument protejat de stat, Nicolae Petrovici spune că s-a ciocnit doar cu indiferența sătenilor și a statului.

Potrivit lui Petrovici, principalul vinovat de extragerile ilegale de piatră de var de la Trinca este primarul satului, Nicolae Gudumac, și un grup de săteni care, pe lângă faptul că au distrus un monument istoric de valoare incontestabilă, au prejudiciat statul cu milioane de lei prin eschivarea de la plata impozitelor. „Acest primar este apărat de oameni politici sus-puși și nu vă pot reda cât de tare mă doare indiferența oamenilor. Nu le pasă decât să câștige bani, însă nu-și dau seama de importanța acestei comori a naturii pe care o distrug premeditat ca niște criminali. Ce mă deranjează cel mai mult este că, din cauza corupției, nimeni din cei care se fac vinovați nu este pedepsit pe măsură”, a menționat Nicolae Petrovici.

„Sătenii au reacționat violent”

Șeful Inspecției Ecologice Edineț, Vasile Pleșcanu, spune că a reușit să soluționeze problema extragerilor ilegale de piatră de var de la Defileul Trinca. „Au fost blocate căile de acces spre cariera unde era extrasă ilegal piatra de var, iar peste 120 de gropi de var au fost demolate și astupate”, a precizat Vasile Pleșcanu.

Deși recunoaște că administrația publică locală trebuia să monitorizeze această problemă și să o soluționeze, în opinia lui Vasile Pleșcanu primarul care este ales pentru al patrulea mandat nu putea să acționeze împotriva satului. „Am încercat și în 1997 să demolăm forțat cariera, însă ne-au împiedicat sătenii, care au reacționat violent și le-au fugărit pe autorități. Și acum au protestat vreo 50 de săteni, însă eu cu multă diplomație am reușit să-i conving că sunt și metode alternative pentru a-și continua activitatea”, a mai spus Pleșcanu.

Pentru blocarea drumurilor de acces și astuparea gropilor au fost cheltuite circa 74 de mii de lei din Fondul Ecologic Național.

Prejudicii de sute de milioane

Șeful Inspecției Ecologice Edineț a mai spus că acum sătenii aduc piatră de var din Orhei și și-au improvizat cuptoare pentru arderea ei acasă, însă sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să aducă de la o distanță mai mare piatra. Potrivit unui raport al Inspectoratului Ecologic de Stat, prejudiciul ecologic cauzat depășește suma de 77 de milioane de lei, iar amenzile aplicate se ridică doar la câteva zeci de mii de lei. În respectivul raport mai scrie că, în vara anului 2012, în urma controalelor efectuate, primarului Anatolie Gudumac i s-a indicat „stoparea activităţilor de extragere şi calcinare a pietrei de var, înlăturarea consecinţelor negative provocate monumentului naturii şi de asigurat permanent protecţia şi paza ariei date”.

„Împuternicirile mele ca primar se limitează la discuții”

Primarul Anatolie Gudumac susține că a întreprins toate acțiunile posibile pentru a întrerupe activitatea de extragere a pietrei de var. „În această problemă, împuternicirile mele ca primar se limitează la discuții, organele abilitate sunt cele care pot sancționa și aplica amenzi. Am avut, împreună cu polițistul de sector, mai multe întruniri cu sătenii care lucrau acolo, însă extragerile au continuat”, a declarat Anatolie Gudumac.

În ceea ce privește eschivarea de la plata taxelor fiscale, primarul de la Trinca a declarat că activitatea acestor persoane era legiferată anterior, însă „de vreo doi ani nu li se mai eliberau patente și nu aveau în baza la ce să achite impozite și taxe”.

În același timp, Gudumac neagă orice implicare în activitatea de extragere și calcinare a pietrei de var de la Defileul Trinca și spune că are planuri mari pentru această zonă. „Planificăm ca, prin intermediul unui proiect, să atragem investiții pentru a transforma zona într-un obiectiv turistic”, a mai spus primarul.

Dosar clasat

În vara anului trecut, a fost inițiată o cauză penală în privința primarului Anatolie Gudumac pentru „neglijență în serviciu”. Primarul riscaamendă de la cinci mii până la 16 mii de lei sau închisoare de la doi la șase ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții pe un termen de cinci ani. Cauza a fost inițiată de către Procuratura Generală. Șeful Procuraturii Edineț, Ion Chistruga, ne-a spus că dosarul a fost transmis la Direcția generală teritorială Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA), precizând că nu cunoaște alte detalii. În răspunsul primit de la CNA se arată că, în cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că primarul a informat sătenii despre interzicerea extragerilor de piatră de var și despre cum vor fi sancționați, iar asigurarea pazei ariei nu a fost posibilă din cauza lipsei banilor. „La sfârșitul lunii iunie 2013, procesul penal vizat mai sus a fost clasat prin Ordonanţa Procurorului în Serviciul Nord al Procuraturii Anticorupţie, din lipsa elementelor constitutive ale componenţei de infracţiune prevăzute de art. 329 Cod Penal”, se spune în răspunsul oferit pentru Ziarul NAȚIONAL de către CNA.

În cadrul urmăririi penale, Agenţia pentru Geologie şi Resurse Minerale a comunicat colaboratorilor CNA că nu se poate calcula cât calcar exact a fost extras, motivând prin faptul că anterior declarării defileului drept monument al naturii nu au fost măsurate suprafețele afectate de aceste extrageri și nu se știe cantitatea de calcar deja extrasă. Lucrările de extragere a calcarului din regiune au demarat în 1950.

Valoare geologică pe 70 ha

Depunerile de recife calcaroase au o valoare geologică deosebită, având o vârstă de 20 de milioane de ani, mai mult decât au munții Carpați. Aceste lanțuri de recife calcaroase au apărut în urma retragerii de pe acest teritoriu a mărilor Tortoniană și Sarmatică. Recifele au aceeași origine ca și marele lanț coralier din Australia, care poate fi văzut la suprafață doar în Noua Zeelandă unde acestea ies la suprafața oceanului la o înălțime de doi-cinci metri. Lanțurile de recife calcaroase din nordul Republicii Moldova, inclusiv de la Defileul Trinca, sunt depuse la o înălțime de peste o sută de metri. Defileul Trinca are o lungime de un kilometru prin care curge râul Draghiște. Monument al naturii, Defileul Trinca este declarat arie naturală protejată de stat în anul 1975 și se întinde pe o suprafaţă de 70 de hectare, la sud-vest de satul Trinca, raionul Edineţ. Din 25 februarie 1998, monumentul a fost trecut în gestiunea primăriei locale.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md