Cosmetică cipriotă, producător moldovenesc
Pasiune // O tânără din R. Moldova și-a deschis o afacere pe insula Cipru cu cosmetică hand-made, făcută chiar de ea
Numele Alinei Răileanu este cunoscut de multe femei din Europa -mame, gospodine, adolescente sau femei de vârsta a treia, care i-au încercat „invențiile” în cosmetica naturală. În Cipru, Alina e știută drept fata care prepară cosmetică în bucătărie. Pe lângă creme, loțiuni, alifii, deodorante și alte lucruri de îngrijire personală, Alina „meșterește” și cosmetică decorativă. Astfel, în dulapul ei se găsesc rujuri, farduri de obraz, pudre șifonduri de ten. Multe femei din Europa o laudă și îi apreciază munca, puține știu însă că meșterița este originară din Republica Moldova.
A ajuns în Cipru din dragoste pentru cultura greacă
Alina s-a născut în Republica Moldova și a copilărit tot aici. După ce a absolvit liceul, și-a continuat studiile în România, la Facultatea de Litere din Piteşti. „Aici s-a născut pasiunea mea pentru limba, istoria şi cultura greacă. Visam ca, într-o bună zi,să ajung în Grecia. Soarta m-a adus în Cipru. Din primele clipe m-am îndrăgostit de această insulă solară, îmi părea că am ajuns în Paradis. Înainte îmi imaginam că aşa locuri frumoase există numai în fanteziile mele. După ce a trecut perioada de euforie, mi-am dat seama că trebuie să fii o persoană puternică pentru a putea trăi în străinătate şi că trebuie să te bazezi doar pe tine însăţi”, povestește Alina. „Îmi doream foarte mult să deschid o afacere, dar înţelegeam foarte bine că succesul vine doar atunci când combini pasiunea cu munca. Confucius a zis: Alege o meserie pe care să o iubeşti şi nu va trebui să lucrezi nicio zi din viaţă”, spune tânăra.
A făcut cursuri speciale
Drumul ei spre cosmetica naturală, făcută acasă, în bucătărie, a început de la alimentație. Își dorea foarte mult să mănânce sănătos. Să știe ce pune în farfurie, să fie conștientă de fiecare produs pe care-l ingeră. „Cosmetica pe care o găseam în comerț nu îmi plăcea și nu îmi satisfăcea nevoile pe care le aveam. Am început să-mi pregătesc singură produsele cosmetice. Nu a fost deloc simplu să fac asta. Văzând că nu prea știu, am ales să merg la niște cursuri speciale, care să mă pregătească. Voiam să învăț cum să „gătesc” corect produsele de cosmetică hand-made. Mai mult, stăteam acasă și citeam foarte mult, mă documentam pe internet”, spune Alina. Așa și-a făcut prima cremă, apoi primul balsam de buze și, în sfârșit, primul ruj.
Unturi, uleiuri și prafuri
„Alchimia este foarte simplă: pasiune, răbdare și perseverență. Pregătirea unor produse cosmetice îmi ia mai mult timp, iar a altora - mai puţin. Un lucru important de care trebuie să ții cont este exactitatea. Fiecare ingredient trebuie cântărit cu o balanţă specială şi amestecat cu o foarte mare precizie. Trebuie să știi cum și ce și cât să combini, ca să îți iasă produsul. Unele ingrediente le cumpăr din magazinele bio din Cipru, iar altele prin intermediul internetului din Franţa, Germania, Italia și Anglia”, împărtășește moldoveanca din secretele sale.
E greu „să ții” o afacere cu cosmetica
Alina „își ține” afacerea pe internet. Acolo face publicitate și tot acolo își caută clientele. Pe rețelele de socializare, fetele doritoare de cosmetică mai naturală sunt oricând „aici” pentru discuții și dezbateri. Alina spune că nu și-a legalizat încă afacerea, pentru că e foarte greu să treci businessul de pe online pe „viu”. Însă asta este o prioritate pentru viitor. Pe moment, e mulțumită cu ce vânzări are. E adevărat, mai puține moldovence se interesează de cosmetica ei, însă asta nu o descurajează pe Alina. Lasă, sunt suficiente europenele, râde tânăra.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”