04:13:04 23.11.2024
Stiri

Ce ASCUNDE Consiliul Concurenței în scandalul „Cartea Verde”

Economie 12.07.2014 10:01 Vizualizări5029 Autor: Mariana Rață
Ce ASCUNDE Consiliul Concurenței în scandalul „Cartea Verde”


Interese // Piața asigurărilor „Cartea Verde” a provocat disensiuni în interiorul Consiliului Concurenței

Scandalul de pe piața asigurărilor „Cartea Verde” revine în atenția publică. După ce a examinat timp de mai bine de un an și jumătate o plângere depusă de unul dintre actorii excluși de pe această piață, Consiliul Concurenței (CC) a adoptat recent o hotărâre prin care se eschivează să verifice situația de pe piața „Cartea Verde”, motivând că pe aceasta nu există concurență. Surse ale Ziarului NAȚIONAL susțin, însă, că raportul de investigații în a cărui bază plenul CC și-a adoptat decizia conține mai multe probe care demonstrează că pe piața asigurărilor „Cartea Verde” există concurență și se produc încălcări. Conducerea Consiliului Concurenței a neglijat aceste probe și le-a ascuns.

S-au spălat pe mâini

Pe piața asigurărilor „Cartea Verde” nu există concurență. Aceasta este concluzia la care a ajuns plenul Consiliului Concurenței, spălându-se pe mâini de obligația de a verifica situația. Contrar practicii anterioare, în decizia Consiliului pe acest caz nu este indicată nici compania la a cărei solicitare a fost inițiat controlul („Moldcargo”), nici scopul acestuia, nici probele colectate, nici constatările din raportul de expertiză realizat de angajații CC. Potrivit unor surse ale Ziarului NAȚIONAL, aceste informații au fost excluse din decizie tocmai pentru că raportul de investigație indica asupra faptului că pe piața asigurărilor „Cartea Verde” există concurență, iar Consiliul Concurenței ar fi trebuit, în aceste condiții, să verifice dacă sunt respectate normele din Legea concurenței de către operatorii de pe piață, iar aici ar fi avut pentru ce să împartă sancțiuni.

O decizie eronată

Valentina Novac, fosta șefă a Direcției Anticartel din cadrul Consiliului Concurenței, responsabilă de investigarea acestui caz pe care s-a pronunțat CC, ne-a declarat că nu ne poate oferi detalii despre conținutul raportului de investigație. Cu toate acestea, Novac a criticat decizia adoptată de plenul Consiliului în acest caz.

„Decizia plenului CC nu conține constatări și concluzii ce derivă din raport, nu reflectă observațiile întreprinderilor, nu argumentează neacceptarea acestora. Consiliul Concurenței pare să aibă alt obiectiv decât investigarea unei probleme denunțate de autorul plângerii. Această decizie nu este numai lipsită de profunzime, dar și marcată de prezentarea eronată a situației”, ne-a declarat Novac.

Novac susține că pe piața asigurărilor „Cartea Verde” există rivalitate pentru obținerea unor volume mai mari de vânzări, iar acest factor reprezintă un element al concurenței, la fel ca și competiția prin calitatea serviciilor ce însoțesc procesul de vânzare a produselor.

După publicarea articolului în varianta print a Ziarului NAȚIONAL, Novac a postat un comentariu pe blogul său în care oferă mai multe detalii despre acest caz.

Îngrijorările premierului și recidivele Consiliului Concurenței

Decizia CC pare să îl fi deranjat și pe premierul Iurie Leancă. Pe 11 iunie curent, la o lună după adoptarea acestei decizii a CC, prim-ministrul a cerut în cadrul ședinței Guvernului președintelui Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, să clarifice situația de pe piața asigurărilor „Cartea Verde” și să-i prezinte un raport. Solicitarea lui Leancă nu a fost încă îndeplinită, iar recent Consiliul a mai emis o decizie la sesizarea depusă de o altă companie de asigurări exclusă de pe piața „Cartea Verde”, „Grawe Carate”. Decizia nu a fost făcută publică, dar sursele noastre susțin că aceasta este similară celei din cazul „Moldcargo”, chiar dacă și de această dată raportul de investigație a arătat altceva.

Locuri eliberate pentru alții?

În prezent, în R. Moldova există cinci companii de asigurări cu drept de a vinde „Cartea Verde”: „Donaris”, „Asito”, „Moldasig”, „Victoria Asigurări” și „Klassica Asigurări”. Ultimele au intrat pe piață după ce, în 2013, Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule, cu votul șefilor de la „Moldasig”, „Asito” și „Donaris” (membri ai Biroului – n.r.) i-a exclus pe alți doi agenți economici „Moldcargo” și „Grawe Carate”, acuzându-i de încălcări grave în activitate. Excluderea celor două companii din BNAA s-a produs după același calapod.

În aprilie curent, Comisia Națională a Pieței Financiare a făcut publice rezultatele unei investigații proprii prin care a demonstrat că încălcările pentru care a fost exclusă de pe piață „Grawe Carate” au fost minore pe lângă cele comise de alte companii de asigurări cu drept de a vinde „Cartea Verde”.

Înțelegeri de cartel?

După ce a fost exclusă de pe piața asigurărilor internaţionale de răspundere civilă auto, „Grawe Carate” a acuzat BNAA de acțiuni cu efect de cartel. Și surse din cadrul Consiliului Concurenței susțin că în investigațiile realizate de ei este remarcat faptul că o parte dintre companiile care fac parte din BNAA acționează în mod orchestrat. Presa a scris anterior despre faptul că „Asito”, „Moldasig” și „Victoria Asigurări” sunt controlate de oamenii de afaceri Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, iar „Klassika Asigurări” - de businessmanul Ilan Șor, informațiile însă nu au fost confirmate prin probe.

La începutul acestui an, „Grawe Carate” a obținut în judecată dreptul de a vinde din nou, temporar, „Cartea Verde”. „Avem deja mai bine de jumătate de an de când încercăm, împreună cu executorul judecătoresc, să obținem formele pentru eliberarea „Cărții Verzi”, dar BNAA se eschivează de la executarea deciziei judecătorești”, ne-a explicat Peter Hronovsky, președintele Comitetului de conducere al companiei „Grawe Carate”. Hronovsky susține că „Grawe Carate” are reprezentanțe în multe state ale lumii, dar probleme similare celor din R. Moldova nu li s-au întâmplat nicăieri.

„R. Moldova este unică, în acest sens. Aici totul e posibil”, afirmă austriacul.

„Un soi de concurență” există

Directorul executiv al BNAA, Victor Cilibic, susține însă că decizia judecătorească nu poate fi executată pe motiv că, în această primăvară, Biroul a mai inițiat o monitorizare și are bănuieli rezonabile că „Grawe Carate” a admis și alte încălcări în comercializarea asigurărilor „Cartea Verde”.

Cât privește acuzațiile de înțelegeri de cartel de pe piața asigurărilor internaționale de răspundere civilă auto, Cilibic afirmă că nu a observat astfel de fenomene de când este la BNAA.

Totuși, Cilibic recunoaște că pe piața „Cartea Verde” există „un soi de concurență” la capitolul promovare și calitatea deservirii clienților, iar încălcările depistate de BNAA în activitatea companiilor care activează pe această piață atestă și faptul că unele companii încearcă să aplice și o concurență neloială, lucru pe care Consiliul Concurenței nu l-a remarcat.

Cât privește investigațiile realizate de CNFP, Cilibic se întreabă de ce Comisia nu a aplicat sancțiuni companiilor de asigurări, din moment ce a descoperit că acestea au trișat atunci când au vândut „Cartea Verde”. „Mă întreb dacă nu cumva CNFP a avut alt interes”, spune directorul executiv al BNAA.

Fostul director al BNAA, Ruslan Petrusenco, care și-a dat brusc demisia după eliminarea de pe piață a „Moldcargo” și „Grawe Carate”, refuză să vorbească despre acest subiect, precizând că „nu îl mai interesează” acest domeniu.

Consiliul Concurenței răspunde

Contactată de Ziarul NAȚIONAL, președinta Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, ne-a răspuns că plenul CC poartă răspundere pentru actele administrative adoptate de Consiliul Concurenței, iar raportul de investigații a fost remis părților care au avut la dispoziție 30 de zile pentru a ataca în judecată decizia Consiliului Concurenței, în cazul în care nu sunt de acord cu ea.

242 de milioane de lei

Este venitul pentru anul 2013 al companiilor de asigurări din vânzările de „Carte Verde”

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md