09:03:41 19.04.2024
Stiri

CONSILIERE // Europenii din spatele miniștrilor din R. Moldova

Politică 25.04.2015 09:29 Vizualizări5006 Autor: Mariana Rață
CONSILIERE // Europenii din spatele miniștrilor din R. Moldova
Dragoș Mihael Ciuparu, consilierul ministrului Educației, Maia Sandu


Foști înalți oficiali din state membre UE lucrează astăzi consilieri în cadrul mai multor ministere din R. Moldova

De aproape cinci ani, șapte ministere și alte cinci instituții de stat din R. Moldova beneficiază de consultanța unor experți europeni care au înregistrat performanțe remarcabile în domeniile în care activează.

Aceștia fac parte din Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru R. Moldova, un proiect lansat la solicitarea Guvernului de la Chișinău, pentru a cărui finanțare UE a cheltuit aproape 2,5 milioane de euro. Proiectul se încheie în iunie curent, dar Guvernul moldovean și-a exprimat deja dorința de a-l extinde în domeniul justiției, cu implicarea ofițerilor de urmărire penală din UE în oferirea suportului pentru activitatea Comisiei Naționale de Integritate și a Centrului Național Anticorupție.

Roade bune

De un expert european în echipa sa de consilieri beneficiază astăzi prim-ministrul R. Moldova, miniștrii Educației, Justiției, Finanțelor, Afacerilor Interne, Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Mediului, Economiei și al Agriculturii și Industriei Alimentare.

De asemenea, astfel de experți există astăzi în cadrul Inspectoratului Fiscal, Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Generale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Biroului Migrație și Azil și Serviciului Vamal. În multe dintre aceste instituții, reformele inițiate au reușit deja să dea primele roade.

Reformatorul din spatele Maiei Sandu

Despre reformele din domeniul Educației se vorbește astăzi foarte mult. Noul Cod al Educației, noile reguli de la BAC, un nou sistem de evaluare în funcție de performanțe, toate acestea sunt asociate astăzi cu ministrul Educației, Maia Sandu. Totuși, în adoptarea acestor reforme, ministrul a beneficiat de consultanța consilierului său european, Dragoș Mihael Ciuparu.

Despre acesta se știe că a făcut parte din Comisia prezidențială pentru Educație și Politici de Cercetare din România, care a avut o contribuție esențială în lansarea reformelor în domeniul educației peste Prut, iar înainte de a veni în R. Moldova, Ciuparu, în calitatea sa de președinte al Autorității Naționale de Cercetări Științifice din România, a lansat un amplu proces de reformă în sistemul de cercetare, înalt apreciat de Comisia Europeană.

„Ministrul ideal”

Ausra Raulickyte este consilierul european cu cea mai mare „vechime de muncă” în Guvernul R. Moldova. Aceasta oferă consultanță ministrului Justiției în vederea implementării reformelor încă din anul 2010.

Raulickyte este un expert bine cunoscut și înalt apreciat în Lituania unde timp de mai mulți ani a fost consilieră a președintelui Valdas Adamkus, iar ulterior și șefă a Departamentului Juridic din cadrul Aparatului președintelui Lituaniei. Fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, are doar cuvinte de laudă la adresa fostei sale consiliere, despre care spune că ar fi „ideală” pentru funcția de ministru al Justiției.

„Ausra Raulickyte este cea mai bună formă de asistență pe care am primit-o din partea UE. Colaborarea cu ea a fost deosebit de eficientă. Raulickyte s-a implicat în toate activitățile ministerului, a participat la elaborarea Strategiei de reformare a justiției. Ea este înalt apreciată în Lituania. Știu că la formarea noului Guvern de la Vilnius i s-a propus o funcție importantă acolo, dar a refuzat-o, preferând să își continue munca în R. Moldova. Ar fi păcat să plece după încheierea misiunii”, ne-a declarat Efrim.

Expertul de top de la CNA

Șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, beneficiază de mai bine de un an de asistența unuia dintre cei mai buni experți anticorupție din lume. Numele consilierei sale georgiene, Londa Esadze, este cunoscut în 40 de țări, unde a participat la dezvoltarea politicilor anticoruție și de bună guvernare. Esadze a deținut funcții de conducere în cadrul Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate de la Comisia Europeană, OSCE, Centrului pentru Corupție și Crime Transnaționale, Departamentului de Justiție al SUA, PNUD, UNICEF, Consiliului Europei, Băncii Mondiale, ABA și altor organizații internaționale.

În ultimii ani, aceasta a fost implicată în promovarea luptei cu corupția în mai multe state din Parteneriatul Estic. Spre exemplu, în Kazahstan, Esadze a propus acum cinci ani stabilirea unui plafon pentru valoarea cadourilor pe care le poate primi un funcționar public. Astăzi, o inițiativă similară este discutată și în cadrul CNA.

Procurorul de la Vilnius

De trei ani de când se află la Procuratura Generală, Virginijus Sabutis, lituanian și el, a reușit deja să învețe limba română, pentru a putea comunica mai eficient cu colegii săi procurori.

„Grație consultanței oferite de el, am reușit să inițiem elaborarea indicatorilor unici de performanță a colaboratorilor organelor de urmărire penală”, ne-a comunicat Valentin Covali, șeful Secției juridice, implementare a reformelor legislative și instituționale din cadrul Procuraturii Generale.

În trecut, Virginijus Sabutis a luat parte la fiecare etapă de implementare a reformelor Biroului Procuraturii Naționale din Lituania, inclusiv pregătirea țării pentru aderarea la UE. Actualul consilier al procurorului general Corneliu Gurin are o experiență de muncă în cadrul Procuraturii Generale de la Vilnius de mai bine de 20 de ani.

Consultanții din România

Prim-miniștrii R. Moldova au beneficiat, pe parcursul ultimilor cinci ani, de ajutorul mai multor consilieri europeni. Astăzi, Chiril Gaburici primește sfaturi cu privire la politicile energetice de la Alexandru Sandulescu, până nu demult director pentru Politici Energetice în Ministerul Economiei din România. El a fost implicat activ în negocierile de aderare a României la UE și în transpunerea acquis-lui relevant în domeniul energiei.

Tot un expert din România oferă astăzi consultanță ministrului Afacerilor Interne. Este vorba despre Gabriel Sotirescu, care a fost implicatactiv în procesul de reformă a poliției în România, dar și în alte țări din Europa de Sud-Est, Caucaz și Asia Centrală.

Fost ministru al Letoniei, consultant al lui Bride

Consultantul ministrului moldovean al Economiei este fostul ministru al Economiei din Letonia, Daniels Pavļuts, care și-a încheiat mandatul anul trecut. Presa internațională scrie despre Pavluts că a reușitrecuperarea cu succes a Letoniei după criza financiară din 2008. El deține titlul de master în administrația publică, obținut la Harvard Kennedy School.

Și ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor beneficiază de asistența unui consilier european, Andulis Zidkovs, în trecut secretar adjunct de stat la Ministerul Transporturilor din Letonia.Are o vastă experiență de lucru în elaborarea strategiilor de dezvoltare, pregătirea și punerea în aplicare a proiectelor cofinanțate de UE și instituțiile financiare internaționale.

Șeful Vămii din Montserrat, consilier al lui Balițchi

Consilierul european al ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare este Waldemar Sochaczewski, până nu demult vicedirector al Agenției Pieței Agricole Poloneze, iar expertul străin de la Ministerul Mediului vine tocmai din Irlanda, Breda Howard, specialistă în politica UE și armonizarea legislativă în domeniul mediului ambiant.

Și Biroul Migrație și Azil beneficiază de consultanță europeană, venită prin intermediul consilierului francez Isabelle Mihoubi-Astor, cu mare experiență internațională în domeniul migrației în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Șeful Inspectoratului Fiscal de Stat este consiliat de Peter Menhard, din Danemarca, cunoscut pentru experiența sa în modernizarea funcţiilor publice de colectare a veniturilor. De la venirea sa, aceste noi practici au început să fie aplicate și în sistemul fiscal din R. Moldova.

Francis John Ferguson, consilier la Serviciul Vamal al R. Moldova, a venit în această funcție din cea de director al Serviciului Vamal și Venituri dinMontserrat, Caraibe de Est.În ultimii zece ani, a gestionat programe de asistență tehnică în țări-candidate pentru aderare la Uniunea Europeană precum Bulgaria, Albania și Kosovo.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md