DOC // Conceptul REFORMEI sistemului de PENSII este gata: Când vor ieși bărbații la 65 de ani la pensie, iar femeile – la 62?
Mecanism mai simplu și unificarea modalității de calcul al pensiilor pentru toate categoriile de asigurați social, majorarea stagiului de cotizare, dar și a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, excluderea „stagiului special” din sistemul public de asigurări sociale și instituirea obligativității de a achita asigurările sociale pentru proprietarii sau arendașii de terenuri.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a definitivat conceptul reformei sistemului de pensii din R. Moldova care include schimbările de mai sus și l-a publicat astăzi pe pagina web a instituții pentru consultări publice.
Potrivit noilor reguli din sistemul de pensionare, pensiile vor fi calculate altfel, iar autoritățile estimează că acestea vor crește între 5 și 25%.
De asemenea, se propune unificarea modalității de calcul al pensiilor de asigurări pentru deputați, membri de Guvern, funcționari publici, aleși locali, procurori, judecători etc., și excluderea „stagiului special” din sistemul public de asigurări sociale.
Pornind de la previziunile ONU, potrivit cărora, către anul 2035, în R. Moldova populația de 60 de ani și peste va fi de 25%, autoritățile propun ca, începând cu 1 iulie 2026, vârsta la care vor ieși la pensie bărbații să fie de 65 de ani, iar la femei – de 62 de ani. Până atunci, vârsta de pensionare va crește graudal.
Totodată, a fost majorată perioada stagiului de cotizare – 33 de ani pentru femei și 36 pentru bărbați, iar stagiul minim va fi de 17 ani.
De asemenea, proprietarii sau arendașii terenurilor agricole, dar și angajații instituțiilor de forță vor fi obligați să achite asigurările sociale.
Dacă un proprietar de terenuri va trebui să plătească la anul viitor 1 920 de lei în bugetul asigurărilor sociale de stat, în 2018 această sumă va ajunge la 2 069, iar în 2019 – la 2 248 de lei.
O pensie maximă din R. Moldova nu va putea depăși cinci salarii medii lunare pe țară, iar pensionarii își vor putea recalcula pensia, dacă vor mai munci cinci ani după data ieșirii la pensie.
Mai multe prevederi ale reformei sistemului de pensii despre care autoritățile afirmă că va fi mai echitabil și sustenabil financiar găsiți AICI.
Curtea Constituțională a României cere RENUMĂRAREA voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Curtea a decis joi amânarea unei decizii privind sesizările de anulare a primului tur
Elevii din R. Moldova, fără telefoane în timpul orelor: Deputații au votat inițiativa în primă lectură
AUDIO // „Bombonele” din Rusia pentru „armata” afiliată condamnatului Șor: Schema privind cumpărarea voturilor în interesul Moscovei mai „este vie” pe teritoriul R. Moldova