„Compromisul” lui Diacov nu este pe placul Găgăuziei
Pachetul de legi cu privire la statutul special al Autonomiei Găgăuze, care a provocat discuții aprinse vinerea trecută în Parlament, este criticat și de reprezentanții Adunării Populare din Găgăuzia, scrie gagauzinfo.md.
Deputații găgăuzi cer ca documentul să fie expediat spre expertizare Comisiei de la Veneția, pentru că există mai multe elemente care indică asupra caracterului nelegitim al acestui proiect prezentat de democratul Dumitru Diacov.
Deputații din Adunarea Populară susțin că Diacov a încercat să îi tragă pe sfoară înaintând în grabă acest proiect. Or, la ședințele grupului de lucru din care făceau parte deputați din Găgăuzia și din Chișinău, au fost discutate alte aspecte.
„Documentul adoptat pe 18 iulie, în regim de urgență, cu încălcarea Regulamentului Parlamentului, nu a fost discutat în prealabil cu Adunarea Populară sau cu reprezentanții societății civile. Ba mai mult, noi ne-am exprimat protestul față de adoptarea acestui document”, anunță deputații din Adunarea Populară din Găgăuzia, care consideră că, prin adoptarea acestui document, Parlamentul R. Moldova încearcă să reducă din competențele UTA Găgăuzia.
Amintim că, la ședința de vinerea trecută, Parlamentul a adoptat un proiect privind modificarea a peste 20 de legi pentru a le aduce în concordanţă cu statutul Autonomiei. Modificări s-au făcut în Legea Poliţiei, Legea Procuraturii, Legea privind funcţionarea limbilor în stat.
Potrivit acestor modificări, procurorul din Găgăuzia și șeful Inspectoratului de Poliție local vor fi numiți doar după consultarea cu Adunarea Populară.
Documentul a fost criticat de deputații liberali și liberal-reformatori care au declarat că acesta vine să incite spiritele în regiune.
Dumitru Diacov, unul dintre autorii proiectului, a obiectat, însă, că documentul este unul de compromis și va duce la îmbunătăţirea dialogului dintre autorităţile de la Chişinău şi Comrat.
Discuții Parlicov - Miller: Votare repetată a membrilor CA de la ,,Moldovagaz", ,,negocieri" privind pretinsa datorie față de ,,Gazprom" și niciun anunț vizavi de furnizarea de gaze către Transnistria
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC