COMPARAȚIE // Cât costă CARBURANȚII în R. Moldova, Ucraina și România. Motorina comercializată la noi e mai ieftină ca în țările vecine
Prețurile carburanților vânduți în R. Moldova sunt cele mai mici din regiune, dacă le comparăm cu cele din Ucraina și România. Astfel, un litru de motorină cu TVA costă la benzinăriile din republică 17,02 lei, iar în Ucraina prețul este cu aproape 3 lei mai mare – 19,95 de lei per litru. La rândul lor, șoferii din România sunt nevoiți să scoată din buzunare 24,08 lei pentru un litru de motorină.
Analiza prețurilor medii de la benzinăriile din cele trei state arată că scumpirea carburanților din R. Moldova a fost, la fel, mai mică. În cazul motorinei, este vorba de 42 de bani la un litru, în timp ce în România este vorba despre 58 de bani, iar în Ucraina – 1,24 de lei la un litru.
Prețurile la carburanții comercializați în R. Moldova au rămas neschimbate timp de 7 luni, din iulie 2018 și până în februarie curent, când un litru de motorină cu tot cu TVA costa 16,89 de lei.
În aceeași perioadă, în țările vecine carburanții au avut o dinamică diferită, dar în cele din urmă prețurile au crescut ușor. De exemplu, în martie și în aprilie, motorina vândută în R. Moldova s-a ieftinit până la 16,75 de lei. Prețul a ajuns chiar și 16,6 lei pentru un litru. În țările vecine tendința a fost inversă.
Pentru comparație, în România, un litru de motorină costa în martie echivalentul a 22,19 lei moldovenești și 23,5 lei în aprilie. În Ucraina, șoferii plăteau la începutul primăverii 18,12 lei, iar în aprilie – 18,71 lei pentru un litru de motorină, arată datele instituțiilor responsabile de domeniu din statele vecine.
Prețurile la benzină și motorină au fost majorate semnificativ, începând cu 15 mai curent, până la 17,75 de lei pentru un litru de motorină și până la peste 20 de lei pentru benzină. Scumpirea prețurilor la produsele petroliere, operată simultan de către mai multe companii, a determinat Consiliul Concurenței să facă verificări. Totodată, mai mulți șoferi au protestat în PMAN împotriva acestor scumpiri. Ulterior, organizatorii acțiunii de proterst au depus petiții la Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), la Guvern și la Consiliul Concurenței.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei