04:56:13 20.04.2024
Stiri

Cod galben de bunătate

Social 01.05.2016 14:01 Vizualizări2309 Autor: Galina Munteanu
Cod galben de bunătate


Mărinimie // Zeci de tone de produse alimentare, adunate de la cei cu sufletul mare, vor hrăni și în acest an mii de bătrâni și copii neajutorați

Nu trebuie să fim milionari ca să le întindem o mână de ajutor. 15 lei este o sumă neînsemnată pentru unii, dar care poate hrăni o zi un om chinuit de soartă. Cu acești bani, persoanelor nevoiașe li se asigură în fiecare zi un prânz cald.

Deja al șaptelea an, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, împreună cu alte organizații de binefacere și parohii din R. Moldova, a organizat o campanie în cadrul căreia a colectat produse alimentare.

Fiecare cumpărător ce a mers sâmbătă, 23 aprilie, la un magazin din capitală, a fost întâmpinat de către un voluntar care i-a întins un săculeț și l-a rugat să cumpere și să pună în el ce crede de cuviință, produse care vor hrăni un om flămând.

Toate produsele acumulate sunt transformate în prânzuri calde de care au parte sute de bătrâni rămași singuri, persoane fără adăpost sau bolnavi.

Microbuzul salvator

Un microbuz special amenajat vine în fiecare zi în anumite puncte de distribuție din Chișinău unde este așteptat de sute de persoane necăjite, pentru care acest prânz poate fi singura mâncare caldă în acea zi. Alții sunt așteptați la câteva cantine sociale, iar altora, în preajma Sărbătorilor Pascale, le sunt repartizate colete, tot din aceste produse adunate de la cei cu sufletul mare.

„Ne propunem să ajungem la cât mai multă lume care are nevoie s-o ajutăm. Sunt bătrâni singuratici, fără adăpost, care în afară de pensia pe care o cheltuiesc pentru medicamente și servicii de întreținere nu au alte venituri și vin la noi să mănânce”, susține Tatiana Colesnic, coordonator de proiect în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia”.

Simbol al sărăciei și solidarității

În acest an, voluntarii de la „Diaconia” au îmbrăcat pentru a șaptea oară tricourile galbene, pe care este printat logoul campaniei, și se pornesc pe la casele familiilor social-vulnerabile pentru a le împărți din puținul donat. Un kilogram de orez, făină, zahăr sau ulei pare mai nimic pentru unii, în timp ce pentru alții poate fi o avere, în condițiile în care unii nu au nici casă.

„Acest gest oferit în cadrul campaniei este o modalitate prin care noi putem să fim mai buni și cu bucurie să ne putem apropia de sărbătorile de Paște. Putem spune că este un simbol al sărăciei populației și, totodată, un simbol al solidarității, de a-l ajuta pe cel mai necăjit ca noi”, susține directorul Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, Igor Belei.

„Este o scăpare pentru noi”

În acest an, peste o mie și jumătate de pachete cu produse alimentare urmează să ajungă în casele persoanelor nevoiașe din R. Moldova, al căror număr este în continuă creștere.

Gradul de sărăcie al populației devine tot mai mare. Mergem prin sate și ne îngrozim uneori de ce vedem acolo. Avem tot mai multe persoane care au nevoie de o mână de ajutor. Din an în an îi ajutăm și noi pe mai mulți și ne bucurăm că și potențialul nostru este tot mai mare, datorită persoanele care se implică să ofere din puținul pe care-l au acestor persoane”, susține directorul misiunii.

„Ce mă fac eu cu o pensie de 800 de lei? Copii nu am, iar rudele au nevoile lor și nu pot să aibă grijă de mine. Acest ajutor, mai ales în preajma acestor sărbători sfinte, este o scăpare pentru noi, o să avem ce pune pe masă, modest, așa cum suntem obișnuiți de când am rămas să trăim doar din pensie”, se văicărează mătușa Vera, pentru care acel prânz cald pe care-l mănâncă în Parcul „Serghei Lazo” reprezintă o salvare.

O singură zi poate hrăni un an întreg

Campania din acest an s-a desfășurat într-o singură zi concomitent în 17 localități din R. Moldova, iar colectarea produselor alimentare a avut loc în 70 de magazine din Chișinău și 30 locale.

„Dacă acum șapte ani am început această campanie prin școli, unde împărțeam copiilor o punguță, iar ei când mergeau la magazin cu părinții puneau ceva în ea pentru a hrăni un necăjit, azi am ajuns să fie implicate tot mai multe persoane. Ne bucură acest fapt, pentru că am reușit să trezim acel sentiment de solidaritate și de bunătate în inima unui om pentru aproapele lui, care nu are posibilitățile de altădată. E și de datoria noastră să-i ajutăm, de vreme ce nu am putut să le asigurăm un trai decent. Sigur, nu putem să oferim tot necesarul, suplinim doar o parte din ceea ce ar fi trebuit să-i fie asigurat de instituțiile statului”, ne mai spune Igor Belei.

Tone cu produse alimentare

În cadrul campaniei din acest an au fost adunate peste 30 de tone de produse alimentare. Toate donațiile urmează să se transforme în prânzuri calde, distribuite pe parcursul întregului an în șase cantine sociale.

„Pentru acest an preconizăm să pregătim peste 50 de mii de porții de mâncare, iar acum, în preajma Sărbătorilor Pascale, voluntarii noștri vor ajunge cu colete cu produse alimentare la familii social-vulnerabile din peste 20 de localități. Aceste acțiuni demonstrează că suntem capabili să creștem demnitatea noastră și a celor pe care îi ajutăm. Efortul comun de bunătate și mobilizarea tuturor doar într-o singură zi va umple farfuriile a sute de oameni flămânzi pe parcursul unui întreg an”, ne-a mai spus Igor Belei.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md