02:05:34 25.04.2024
Stiri

CNA a fost „BĂTUT” în instanță de un funcționar concediat după ce a picat testul de integritate

Social 25.05.2016 17:46 Vizualizări2001 Autor: Stela Mihailovici
CNA a fost „BĂTUT” în instanță de un funcționar concediat după ce a picat testul de integritate


Legea privind testarea integrității, aprobată în decembrie 2013, a făcut mai multe „victime” în instituțiile publice din R. Moldova, dar unii funcționari au reușit să iasă basma curată după ce s-au judecat cu Centrul Național Anticorupție.

Este și cazul lui Mihail Țăranu, un inspector superior de la Agenția Națională de Transport Auto, care a fost concediat după ce a picat testul de integritate, dar a fost repus în funcție prin decizia judecătorilor, cu încasarea salariului ratat pentru absența forțată de la serviciu.

Potrivit unei decizii judecătorești, emisă de Curtea Supremă de Justiție pe 25 mai curent, Centrul Național Anticorupție a desfășurat, în toamna anului 2014, activitatea de testare a integrității profesionale în privința inspectorilor Direcţiei control transport cu greutăţi şi/sau gabarite ce depăşesc limitele din cadrul Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA).

Mită de 200 de lei

Testarea a stabilit că Mihail Țăranu şi colegul său de serviciu Ion Ceban, în perioada efectuării testului, au acceptat suma de 200 de lei, transmisă de testor în mână agentului public Ion Ceban, pentru trecerea unui camion cu încărcătură, greutatea căruia depăşea normele stabilite de legislaţie. Acțiunile au fost interpretate ca acte de corupţie, acte conexe corupţiei şi fapte de comportament corecțional.

La 19 decembrie 2014, colaboratorii CNA au prezentat conducerii ANTA înregistrările audio și video care arătau că inspectorul Ion Ceban a luat banii când se afla în salonul microbuzului de serviciu, îndeplinind formularele la calculator pentru un camion supus controlului. În baza acestor probe, atât Ceban, cât și Mihail Țăranu, care îndeplineau împreună atribuțiile de serviciu în ziua respectivă, au fost concediați de la ANTA.

Funcționarul nu a fost înștiințat despre testarea integrității

Ulterior, Mihail Țăranu s-a adresat în instanța de judecată, motivând că „nu a primit bani de la testator, pretinsa încălcare nu a existat, informaţia acumulată este irelevantă, iar concluziile Centrului Naţional Anticorupţie despre comportamentul său se bazează pe o interpretare excesivă şi eronată a circumstanţelor”. De asemenea, funcționarul s-a plâns că a fost încălcată Legea privind testarea integrității, deoarece CNA nu l-a informat sub semnătură despre posibilitatea testării de integritate profesională.

Ţăranu a cerut să fie declarat ca fiind contrare legii modul de desfășurare a anchetei de serviciu și operațiunea CNA, să fie anulat ordinul de concediere al Agenţiei Naţionale Transport Auto, cu repunerea în funcţia anterior ocupată și încasarea salariului mediu lunar ratat începând cu ziua concedierii de 24 decembrie 2014, câte 12 171 de lei pe lună.

La 8 iulie 2015, Judecătoria sectorului Râşcani a municipiului Chişinău i-a dat dreptate lui Țurcanu, fiind anulat ordinul de concediere, cu restabilirea în funcție și încasarea salariului ratat în perioada decembrie 2014 - iulie 2015, în sumă de peste 58 de mii de lei.

Judecătorii nu au acceptat probele video

Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a respins recursurile făcute de Centrul Național Anticorupție și Agenția Națională de Transport Auto, reprezentanții cărora au motivat că Mihail Ţaranu a fost concediat pentru rezultatul negativ al testului de integritate profesională și admiterea în activitatea sa a actelor de corupţie, iar hotărârea primei instanțe a fost emisă cu aplicarea eronată a legii materiale.

Curtea Supremă de Justiție la fel a respins recursurile celor două instituții publice și nu a luat în calcul argumentele invocate, chiar dacă juriștii s-au plâns că „instanţa de apel nu a acceptat să fie vizionate probele video, care demonstrează vinovăția angajatului și eronat a concluzionat că pretinsa abatere disciplinară nu a avut loc, iar descrierea acesteia în raportul Centrului Naţional Anticorupţie este una evazivă şi fără conținut factologic, concluziile fiind nejustificate”.

Judecătorii de la CSJ, care au pronunțat decizia irevocabilă în acest caz pe 25 mai, au motivat că „Centrul Național Anticorupție și Agenția Națională de Transport Auto nu au indicat în cererile de recurs prin ce s-a manifestat aplicarea eronată a normelor de drept material şi din care circumstanţe aceasta rezultă”.

„Colegiul reţine că aceste argumente ale recurenților poartă un caracter declarativ, nefiind posibilă determinarea aspectului de legalitate al deciziei instanţei de apel ce urmează a fi supusă controlului judiciar”, se spune în decizia CSJ.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md