13:20:38 24.04.2024
Stiri

Clubul Cititoarelor Moderne, proiect ce promovează lectura în Chișinău

Social 31.07.2016 09:01 Vizualizări4201 Autor: Ziarul National
Clubul Cititoarelor Moderne, proiect ce promovează lectura în Chișinău


SFAT // „Eu nu pot să recomand doar o carte, eu în general îndemn: CITIȚI!”

Care este intrumentul de răspâdire a înțelepciunii, cel mai bun ghid al tinereții și cel mai bun prieten al bătrâneții? Răspunsul la această întrebare îl cunoaște Victoria Anna, fondatoarea Clubului Cititoarelor Moderne, tânăra pasionată de cărți care a inițiat propriul proiect pentru a promova lectura.

Clubul este concentrat pe femeie ca nucleu al familiei și societății, pentru că ea are menirea de a crește și educa noua generație.

Club dedicat lecturii

Clubul Cititoarelor Moderne a fost creat în anul 2015, temelia acestuia fiind dragostea față de carte și dorința de a întruni cât mai multe tinere pasionate de lectură.

„Dacă să vorbim despre în ce circumstanțe mi-a venit ideea creării clubului, nu pot spune ceva sigur. Aveam o discuție cu soțul despre tragedia mea, hai așa să spunem, că n-am cu cine discuta și dezbate cărțile citite. Atunci, soțul m-a sfătuit să fac un club dedicat lecturii, cred că de la asta și a început totul”, ne spune tânăra.

Pentru a iniția un proiect de una singură, e nevoie de multe resurse și investiții, iar Victoria cunoaște pe propria piele cum să te descurci în fața unei asemenea probleme.

„Deja de un an de zile este fondat clubul, însă dificultăți întâlnesc chiar și acum. Acestea sunt cu partenerii, susținătorii evenimentelor și cu persoane care mă invidiază, fiindcă uneori primesc mesaje nu chiar plăcute pe facebook. Dar dificultățile ne întăresc!”, declară Victoria.

Invitați speciali

Pentru a face dezbaterile mai captivante, Victoria a invitat cele mai cunoscute scriitoare la întâlnire cu cititoarele clubului. Doamnele celebre, dar și pasionate de lectură au relatat experiența lor și au oferit câteva sfaturi.

„Am avut până acum trei invitați: jurnalista Cristina Eftodii, Andriana Ungureanu – scriitoare din România și Augustina Șiman - scriitoarea noastră. Sunt câteva lecții care mi le amintesc bineși le utilizez cu drag: „Orice probleme ai avea și orice s-ar întâmpla, trebuie să alergi pe tocuri!”, este sfatul Augustinei Șiman. Andriana Ungureanu a spus că nimic nu se petrece întâmplător, fiecare om întâlnit este menit. Cristina Eftodii spunea că o carte trebuie să fie citită în funcție de starea sufletească, bagajul de experiență și planurile de viitor”, își amintește fondatoarea clubului.

Chiar dacă există părerea că astăzi nu se prea citește, numărul citiroarelor moderne ne demonstrează contrariul: peste două sute de tinere sunt membre ale clubului în cadrul căruia discută despre cărțile preferate.

„De la început m-am gândit să stabilesc o limită de vârstă, după care m-am răzgândit. O cititoare este o cititoare, indiferent de vârstă! Am avut doritoare de 15-16 ani să se înscrie în clubul nostru, însă evit acest moment, fiindcă discuțiile sunt mai mature. Atunci, le-am zis că fetele vor veni de la vârsta de 18 până… nu are importanță cât”, zice Victoria.

Peste 150 de cărți citite

Fiind o tânără pasionată de lectură, Victoria dorește să își mărească propria colecție de cărți. Fiecare carte citită lasă o amprentă în sufletul ei, dar și o învață lecții de viață.

„Eu nu pot să recomand doar o carte, eu în general îndemn: Citiți! Nu am cumpărat cărți până acum 2-3 ani, fiindcă majoritatea le citeam de la bibliotecă sau le împrumutam de la prieteni. În bibliotecă am peste 130 de cărți, mare tragedie pentru soț! Iar citite sunt mai multe decât am în bibliotecă, la sigur. Nu îmi amintesc prima carte citită, însă țin minte primele cărți care mi-au revoltat interiorul. Acestea au fost: „Quo vadis” de Henrik Senkevich și „Winnetou” de Karl May, sunt cărți în afara timpului. Vag le țin minte și pe altele, însă acestea le-am memorizat și mi-au trezit o dragoste mai puternică de literatură”, ne dezvăluiește tânăra.

Lectură versus Internet

Într-o lume acaparată de internet, se pare că lectura nu mai are șanse și îi cedează încet locul spațiului virtual. Victoria însă crede contrariul: cele două au tangențe și se pot îmbina perfect.

„Datorită internetului, se promovează cititul, ceea ce de fapt facem și noi, prin intermediul clubului. Rețelele de socializare ne ajută să promovăm, să trezim interes și chiar recenziile sunt plasate pe rețea pentru a fi citite online”, explică Victoria.

Zece cărți citite simultan

Victoria este o cititoare fidelă și își dedică tot timpul liber lecturii și organizării întâlnirilor cu membrele clubului ei.

„Eu sunt cea care citește zece cărți concomitent și sper mult că nu-s singura care face așa. Am câte o carte pentru orice ocazie: carte de drum, carte înainte de somn, carte care mă ajută să orientez când fac un proiect, am și ceva din psihologie, în momentele de meditație. Pe moment citesc „Lupii Trecutului. Sofia” de Natașa Alina Culea, cartea a reușit sa-mi trezească mai multe sentimente și gânduri decât numără ea pagini. Eu aș pune-o pe lista de cărți pe care trebuie să le citești pentru a îndrăgi literatura română contemporană”, zâmbește fondatoarea Clubului Cititoarelor Moderne din Chișinău.

Inga Apostolachi, stagiară


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md