21:46:48 24.04.2024
Stiri

Clădirile „fantomă” din R. Moldova

Social 27.07.2014 09:02 Vizualizări1659 Autor: Stela Mihailovici


Clădirile „fantomă” din R. Moldova ccrm.md
Centrul de Sănătate din Ciolacu Nou

PERICOL // Sute de imobile din patrimoniul public nu au proprietari legali și riscă să ajungă pe mâini străine

În ultimii ani, auditorii Curții de Conturi au identificat probleme legate de gestionarea proprietății de stat în toate raioanele R. Moldova. Sute de imobile care valorează milioane de lei sunt oficial fără stăpâni, nu sunt înregistrate la Întreprinderea de Stat „Cadastru” și pot să ajungă peste noapte în proprietate privată. Unele au fost deja înstrăinate la un preț de câteva ori mai mic decât costul real de piață.

Doar în raionul Fălești există peste 200 de imobile, cu o valoare de aproximativ 113 milioane de lei, asupra cărora autoritățile locale nu și-au înregistrat drepturile. Fără stăpâni au rămas și zece centre de sănătate situate în satele din Fălești, însă autoritățile pasează vina de la o instituție la altă în loc să schimbe situația.

Instituție publică pe teren privat

Primăria satului Ciolacu Nou a scăpat de o problemă, după ce anul trecut a transmis clădirea „fantomă” a Centrului de Sănătate (CS) din sat la balanța Consiliului Raional Fălești. Imobilul nu există oficial în actele cadastrale, chiar dacă este unul impunător și a „înghițit” în ultimii ani investiții financiare serioase. Clădirea a fost renovată, tencuită pe exterior și are în prezent geamuri și uși de termopan. Deși construcția nu are proprietar, situația e diferită în cazul terenului pe care se înalță. Auditorii Curții de Conturi au precizat, într-un raport, făcând trimitere la înregistrările cadastrale, că terenul cu suprafața de 0,46 hectare aparține, încă din anul 2002, unui agent economic. Astfel, ar exista un risc mare ca imobilul să ajungă pe mâna deținătorului de teren. Rugat să explice cum de s-a ajuns la o asemenea situație, primarul satului Ciolacu Nou a negat că terenul ar fi în proprietate privată și a precizat că agentul economic deține clădirea fostei farmacii din sat care se află lângă CS, dar nu are drepturi asupra terenului. „El nu a depus niciodată o cerere pentru a cumpăra terenul aferent farmaciei. Dacă va solicita, noi vom stabili granițe pentru teren și CS va rămâne cu bucata sa de pământ”, susține primarul Igor Palii. Odată ce clădirea a fost transferată la balanța Consiliului Raional, instituția este obligată să înregistreze de sine stătător drepturile de proprietate asupra CS din Ciolacu Nou. Imobilul urmează a fi reevaluat, deoarece când s-a efectuat transferul valoarea lui a fost diminuată cu două milioane de lei.

Prețuri mari la „Cadastru”

„Am scăpat de cheltuieli în plus. Este foarte costisitoare procedura de înregistrare, iar noi nu avem bani în buget. Alocăm resurse din soldul liber, dar nu ne putem permite să înregistrăm toate imobilele într-un an”, explică Igor Palii, adăugând că în anul curent au fost înregistrate la „Cadastru” doar trei clădiri ale școlii din sat, iar pentru acte s-au cheltuit peste 30 de mii de lei. Pentru unele construcții urmează a fi înnoite codurile cadastrale emise cu zeci de ani în urmă. Președintele raionului Fălești, Valeriu Muduc, confirmă că principala cauză a neînregistrării patrimoniului este lipsa finanțelor. Acesta și-ar dori ca banii pentru astfel de servicii să fie alocați din bugetul de stat, și nu din cel local, care și așa „are un deficit strașnic”.

Clădire de 800 metri pătrați,fără stăpân

O clădire impunătoare de peste 800 de metri pătrați, care nu are stăpân, se înalță și în satul Toxobeni din același raion. Centrul de Sănătate a rămas fără acte din cauza inacțiunilor Centrului raional al Medicilor de Familie (CMF) care a luat la evidență clădirea încă în anul 2009. Directorul CMF Fălești, Ion Ionisie, a refuzat să explice de ce, timp de cinci ani, nu a fost înregistrat dreptul de proprietate asupra acestui imobil, dar și asupra altor zeci de clădiri din raion aflate în gestiunea instituției pe care o conduce. Chiar dacă nu mai gestionează de câțiva ani această clădire, Primăria Toxobeni a fost obligată să o înregistreze la „Cadastru” în cel mult șase luni. „Consiliul local se va întruni în august și poate va aloca bani din soldul liber. Mai avem de înregistrat un gard făcut la Casa de cultură, plantații multianuale și un memorial pe care l-am renovat recent”, a precizat primarul de Toxobeni, Victor Onofrei.

Topul raioanelor cu cele mai valoroase proprietăți publice neînregistrate la „Cadastru”. Situație atestată în 2012

Bălți

334,1 mil. lei

Ialoveni

296,7 mil. lei

Cahul

280 mil. lei

Basarabeasca

242,3 mil. lei

Ungheni

161,8 mil. lei

Chișinău

104,1 mil. lei

Căușeni

97,8 mil. lei

Soroca

80 mil. lei

Dubăsari

77,6 mil. lei

Ocnița

57,3 mil. lei

Total pe republică

1,8 miliarde lei


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md