05:12:11 25.04.2024
Stiri

Circarul moldovean din America. A ținut cu sufletul la gură 12 milioane de telespectatori

Moldovenii în lume 22.08.2014 09:10 Vizualizări3088 Autor: Tatiana Scutaru
Circarul moldovean din America. A ținut cu sufletul la gură 12 milioane de telespectatori


Performanță // Andrei Moraru, un tânăr de 26 de ani din R. Moldova, este la un pas de a cuceri titlul de cel mai talentat american

Numele lui Andrei a ajuns pe buzele a milioane de americani, după ce a participat la show-ul „America are talent”. Juriul a rămas perplex când a văzut ce poate face acest tânăr, iar Andrei a ajuns în semifinalele prestigiosului concurs. Tânărul practică ceea ce americanii numesc „hand balancing”, ceea ce ar însemna menținerea echilibrului în mâini. Ținându-se într-o singură mână, Andrei a făcut la acel show zeci de mișcări cu restul corpului, făcând sala să jubileze. Deși a locuit în Ucraina, familia lui Andrei este originară din R. Moldova, iar de acest loc îl leagă o mulțime de amintiri. Aici a copilărit și a locuit o bună bucată din copilăria sa. În America, Andrei este actor de circ, un profesionist apreciat. Pe lângă faptul că zboară în toată țara ca să facă spectacole, tânărul este și profesor la o școală locală din Los Angeles. Deși adoră Circul, bărbatul visează să se retragă înapoi în sat, unde să lucreze pământurile.

Cahul, orașul familiei sale

Andrei a ajuns în America în anul 2005, atunci când a răspuns pozitiv unui apel care căuta talente pentru o companie belgiană. Omul căuta un echilibrist pentru un show mare într-un hotel deschis în Las Vegas. „Așa am ajuns eu în America. Aveam 18 ani atunci și am venit aici singur”, povestește Andrei. „Îmi amintesc foarte bine de Republica Moldova. Tatăl meu este din Cahul și a cunoscut-o pe mama mea când erau studenți. După absolvire, s-au căsătorit. De multe ori, ne duceam cu tata la Cahul ca să ne vizităm rudele. Am avut o copilărie minunată în Pervomaisc, un sat de lângă granița cu Ucraina (care este acum parte a Transnistriei – n.r.)”, povestește sportivul. „Am crescut într-un mediu foarte natural. Familia mea muncea la pământuri, aveam propriile noastre animale și creșteam fructe și legume. Când eram copil, înotam în râul din sat și fugeam prin pădure. Oamenii de acolo erau foarte inimoși și îmi amintesc că nu voiam niciodată să mă mut la oraș. Totuși, îmi doream să călătoresc și să văd lumea. Iată că am avut șansa asta”, spune Andrei. Deși a copilărit în Republica Moldova, Andrei recunoaște că nu știe limba româna. Vorbește doar rusește, iar engleza i-a devenit, pe moment, limba principală de comunicare.

Back to nature

„Îmi place viața mea de aici. Întâlnesc oameni noi și interesanți, dar capăt și o perspectivă nouă asupra lumii. Am realizat că, cel mai probabil, nu voi rămâne aici pentru totdeauna, pentru că nu pot sta într-un singur loc. Îmi place să îmi păstrez experiența proaspătă și nouă”, spune circarul. O fi America țara unde orice vis devine realitate, dar, ca orice zână bună, are și ea niște colți ascuțiți. „Stilul de viață pare artificial aici, pentru că oamenii sunt pur și simplu copleșiți de cantitatea imensă de publicitate pentru n lucruri, pe care ei trebuie să le cumpere”, spune Andrei. Își dorește să revină acasă, la natură și la origini. „Back to nature” – spune Andrei în engleză, dar simte aceste cuvinte în limba sinelui. „Mi-e dor de Republica Moldova. Nu mi-aș fi dorit să cresc și să mă maturizez în altă parte. Am avut o copilărie de vis. Pe viitor, la fel ca Lev Tolstoi, aș vrea să revin în sat și să lucrez pământul. Lucrând în natură, cu plantele și animalele, învățăm mai mult despre lume decât dacă stăm și privim televizorul”, povestește Andrei. „Circul m-a făcut să vreau să aduc bucurie oamenilor prin performanțele mele, pentru că așa simțeam și eu când mergeam la Circ. Este o artă internațională, care vorbește o limbă universală și este foarte flexibilă. Poți deveni orice artist vrei, nu doar acrobat sau jongler. Poți spune povești prin artă, să exprimi ceea ce simți, să inspiri și să încurajezi”. Andrei își dorește să aibă propriul său show. „Vreau să îmi depășesc limitele, să creez artă din imaginația mea. Vreau ca arta să îi ajute pe oameni să se regăsească pe ei înșiși în acest haos imens care ne înconjoară”, specifică circarul.

Circul i-a schimbat viața

De fapt, dragostea pentru circ a apărut dintr-o altă neiubire, ca orice dragoste care se naște din resentimente. „Dacă nu ar fi fost Circul, nu aș fi venit niciodată în America. Nu eram foarte bun la școală, fiindcă sistemul educațional a picat examenul la capitolul „cum să dăm cunoștințe”. Modul în care mi se preda la școală îmi amintește mai mult de un stat despotic, decât de un loc pe care îl poți numi tradițional a doua casă”, spune Andrei. „Iată de ce, atunci când am descoperit Circul, mi s-a părut mult mai important și am simțit atâta bucurie încât am știut că asta pot să fac și aici pot fi bun”, explică circarul. A început să se antreneze după ce a văzut un film cu arte marțiale. Ulterior, părinții l-au dus la mai multe spectacole la Circul din Chișinău. Micul băiat urmărea acrobații cu multă venerație. „Oamenii aceia își puneau viața în pericol pentru a ne distra pe noi. Când am văzut ce pot să facă cu propriul corp, tot sistemul meu de valori s-a schimbat. Am înțeles că ei sunt oameni la fel ca și mine și că orișicine poate deveni orice vrea. Artiștii de la Circ au fost pentru mine un exemplu viu că aproape orice este posibil. Atunci am hotărât să devin circar. Am decis să mă provoc și să văd cât de departe pot merge”, spune Andrei.

Pasiune, meserie și devotament

„Mișcarea este cea mai mare bucurie în viață. Practic, oamenii nu sunt creați să taie frunze la câini toată ziua sau să zacă pe canapele. Suntem creați ca să ne mișcăm. Corpul uman este un instrument uimitor, care poate să ne spună o mulțime de lucruri despre noi înșine, dacă l-am asculta”, vorbește cu pasiune tânărul. Spune că experiența de la „America are talent” l-a schimbat. „Douăsprezece milioane de oameni au urmărit show-ul atunci când am participat eu. O mulțime de oameni mi-au scris că au simțit lucruri inexplicabile atunci când mă urmăreau și ar vrea să mă vadă iar. E așa de frumos să aud asta de la străini. Show-ul mi-a dat șansa să ajung la inimile multor oameni și sunt fericit că am avut această șansă. Nu știu ce va urma, sunt semifinalist acum. Nu contează dacă ajung în finală sau dacă plec acasă. Contează doar ceea ce am învățat din această experiență. Iar lecția pe care am luat-o este că ceea ce oferi oamenilor, aceea vei primi înapoi”, spune înflăcărat tânărul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md