Cine este cu adevărat Ion Ceban? Igor Grosu demască legăturile primarului cu Kremlinul și interdicția Schengen impusă de România


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat recent decizia autorităților de la București de a impune o interdicție pe 5 ani primarului Ion Ceban de a intra pe teritoriul spațiului Schengen. Potrivit acestuia, hotărârea este legată de legăturile obscure ale primarului Chișinăului, Ion Ceban, cu agenții FSB din Federația Rusă. De asemenea, Igor Grosu a subliniat că Ion Ceban a fost unul dintre ideologii partidului pro-rus din care a făcut parte, Partidul Socialiștilor.
„Construcția lui Ivan Ceban pentru noi a fost și va rămâne o conservă de la Kremlin. Recent, acest politician a fost văzut ca un pro-european. Dar nu mă las păcălit. Este vorba de secretarul de ideologie al unui partid pro-rus, pro-Kremlin. El era responsabil de ideologia partidului într-un context pro-rus. Eu nu cred în transformările miraculoase, că prin vreo minune peste noapte a devenit pro-european. Reamintesc de conexiunile sale cu FSB-iștii în campania electorală a lui Dodon. Cu ce efort a rostit două cuvinte, aproape de neauzit, despre războiul Federației Ruse în Ucraina”, a afirmat Igor Grosu jurnaliștilor astăzi, 10 iulie.
Speakerul a făcut referire la decizia autorităților din România, menționând că aceasta va fi explicată de către autoritățile române. „Decizia autorităților române, ei o să o explice. Noi nu facem decât să reconfirmăm opinia noastră despre acest politician. N-are nimic comun cu vectorul pro-european. Eu cred că el îndeplinește o misiune, uitați-vă la anturajul lui, uitați-vă cine e în acest minunat bloc electoral și misiunea este foarte clară. Este o analogie cu un cal troian, menit să fie infiltrat în tabăra pro-europenilor când noi ne-am fi dorit cel mai tare să avansăm în procesul de integrare europeană, pentru a aduce la ceea ce s-a întâmplat cu Troia”, a mai spus Igor Grosu.
Amintim că ieri autoritățile de la București au anunțat că primarul Chișinăului și doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicția de intrare nu doar în România, ci și în alte țări membre ale spațiului Schengen. Motivul principal invocat de autorități privește „pericolul asupra securității statului”.








































































