Cine au fost MASONII din Basarabia? Un volum INEDIT va fi lansat la Chișinău
O carte care tratează și istoricul masoneriei basarabene va apărea curând în toate librăriile din țară. Basarabeanul Alexandru Rufanda și istoricul arădean Antoniu Martin au editat volumul „În Zodia Puterii. Masonerie şi Modernitate în Spaţiul Românesc”.
Cartea cuprinde un studiu amplu despre istoria masoneriei din Transilvania si istoria masoneriei din Moldova.
„Dimitrie Cantemir și Nicolae Milescu Spataru au fost masoni? În carte răspund la întrebări de acest gen, dar și tratez într-un mod detaliat istoricul primei loje basarabene de la 1821, „Ovidiu – 25”. De asemenea, descriu cine au fost fondatorii și sub ce influență a fost deschisă aceasta lojă”, povestește Alexandru Rufanda pentru Ziarul NAȚIONAL.
Totodată, autorul dezbate mitul apartenenței masonice a lui Alexandru Pușkin, care se spune că ar fi fost inițiat în loja din Chișinau. „Unele dintre aceste mituri sunt demolate, altele sunt întărite de argumente și documente depistate în arhive, colecții de cărți și reviste vechi”, ne convinge autorul.
Lucrul asupra cărții a durat un an, însă ambii autori cercetează fenomenologia masonică de ani de zile, bazându-ne pe sursele prime, interviuri cu francmasoni, discuții și investigații istorice.
În vara anului trecut, istoricul Antoniu Martin a lansat și cartea „Masoneria explicată profanilor”.
Actualul volum va fi lansat pe parcursul acestei luni în mai multe orașe din România, dar și la Chișinău, iar ulterior va putea fi găsit în toate librăriile din R. Moldova și de peste Prut.
Autorul basarabean Alexandru Rufanda a studiat medicina, dar este un împătimit filatelist și un pasionat de masonerie. Anterior, Ziarul NAȚIONAL a publicat un reportaj despre colecțiile inedite ale acestuia.
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani
OFICIAL // Peste două treimi din exporturile R. Moldova ajung pe piaţa UE, cele mai multe în România: ,,Un sprijin solid pentru economia națională"
FOTO // Nou bloc de studii, construit la singurul liceu cu predare în limba română de la Comrat, cu sprijinul României. Luminița Odobescu: „România investește în educație și infrastructură, obiectivul fiind sprijinirea cetățenilor R. Moldova”