06:01:50 19.04.2024
Stiri

Cetățenii din diasporă: „Trebuie să evităm o situație similară celei din Ucraina!”

Moldovenii în lume 19.11.2014 08:01 Vizualizări3670 Autor: Ziarul National
Cetățenii din diasporă: „Trebuie să evităm o situație similară celei din Ucraina!”


Sondaj // Mai mulți reprezentanți ai diasporei moldovenești spun de ce R. Moldova trebuie să se regăsească în Uniunea Europeană

Angela Mutruc, 44 de ani, Germania: „Acces liber la piața europeană și lupta cu corupția”

Eu am 44 ani și locuiesc la Berlin, Germania, din 1996. Este o diferență în a trăi în UE și a trăi într-o țară anumită a comunității europene. Am vizitat foarte multe țări europene, dar îmi place să locuiesc anume în Germania din mai multe motive: lipsa corupției, un sistem social, de protecție a sănătății și de învățământ foarte dezvoltat, nivelul înalt al economiei germane, corectitudinea și punctualitatea cetățenilor germani, respectarea legislației și a normelor de drept de către toți.

În opinia mea, pentru Republica Moldova este important să fie în UE din mai multe considerente. În primul rând, pentru a evita o situație similară cu cea din Ucraina, pentru a avea acces liber la piața europeană, pentru a lupta cu corupția și nerespectarea legilor pe plan intern în Republica Moldova, pentru a oferi cetățenilor o deplasare liberă în spațiul european și, în ultimă instanță, pentru a stopa procesul de emigrare din Republica Moldova.

Alexandru Marcinschi, 46 de ani, Italia: „Doar UE poate garanta pacea, securitatea și stabilitatea”

De ce îmi place să locuiesc în Uniunea Europeană? Pentru că ești liber, poți pleca la mare, la munte, unde dorești, oricând dorești, pentru că nu ai limite. Pentru produsele de calitate, pentru faptul că e mai liniștit aici, iar lumea este mai puțin agresivă. În marea familie europeană se poate trăi în pace, prietenie şi solidaritate, indiferent de apartenenţa etnică, culturală şi ideologică. Mottoul Uniunii Europene este „Unitate prin diversitate”. Semnificaţia profundă a acestui motto ne demonstrează că, pentru a prospera în pace şi armonie, este necesară cooperarea, cu menţinerea bogăţiei diverselor culturi, tradiţii şi limbi naţionale. Uniunea Europeană este bazată pe libertate, cu respectarea drepturilor omului, a democraţiei şi a supremaţiei legii. Libertatea este cea mai importantă valoare într-o societate democratică. Libertatea este o condiţie fundamentală pentru prosperarea unei societăţi. Libertatea garantează manifestarea demnităţii umane. Fiecare popor are dreptul să-şi aleagă destinul fără vreun amestec din exterior. Republica Moldova are nevoie de Pace, Securitate şi Stabilitate pe care le poate garanta doar Uniunea Europeană.

Nadejda Ojog, Verona, Italia:

Avantajele integrării Moldovei în UE sunt:

1. Comerț extern

- creșterea exporturilor

- creșterea importurilor

2. Creșterea economică

- creșterea economiei

- creșterea volumului producției

- creșterea investițiilor

- creșterea consumului

3. Prețuri

- ieftinirea mărfurilor de consum

4. Securitatea energetică

- consolidarea independenței și securității energetice

- atragerea investițiilor în vederea modernizării infrastructurii energetice

5. Piața muncii

- creșterea salariilor

6. Venituri bugetare

- creșterea veniturilor bugetare care va duce la prosperarea țării

7. Mediul de afaceri

- liberalizarea considerabilă a mediului de afaceri

- creșterea investițiilor în mai multe domenii

8. Migrația

- interzicerea oricăror forme de discriminare dintre muncitorii moldoveni și cei europeni

9. Relații externe

- dinamizarea cooperării bilaterale cu UE în scopul promovării reformelor economice

- diminuarea dependenței economice, politice și energetice de Rusia

- ascensiunea relațiilor politice, economice, sociale cu UE

10. Reintegrarea țării

- creșterea economiei regiunii transnistrene

- creșterea atractivității economice a Moldovei de pe malul drept pentru regiunea transnistreană

- eliminarea tuturor barierelor pentru cetățenii Moldovei de pe ambele maluri ale Nistrului

Diferența dintre un stat UE și Moldova în viziunea mea este:

- Infrastructura dezvoltată (drumuri, canalizare etc.)

- Justiție echitabilă

- Drepturi și libertăți respectate

- Armonie în societate

Olga Plop, 25 de ani, Mestre, Italia: „Schimbare de mentalitate”

Cine locuiește de mult timp în Europa, își dă seama că integrarea este importantă și pentru cei care au rămas acasă, întrucât ar permite un salt important în viață, însoțit de o schimbare de mentalitate. Sunt plecată din Moldova de zece ani și-mi dau seama că văd lumea cu alți ochi. Studiile pe care le fac în Italia și diploma pe care o voi obține îmi vor permite să mă angajez oriunde. Îmi place să locuiesc în Uniunea Europeană, pentru că acolo se acordă o atenție și grijă aparte pentru spațiul public, pentru că oamenii, chiar dacă au și ei problemele lor, reușesc să fie drăguți unii cu alții, îmi mai place și pentru faptul că nu există pisici și câini fără adăpost și, chiar dacă aceștia există, atunci ai locuri unde îi poți duce. Asta cred că e o dovadă a faptului că europenilor le pasă de ceea ce este în jurul lor.

Svetlana Frunză, 52 de ani, Italia: „În UE, fiecare persoană e apărată de lege”

Republica Moldova trebuie neapărat să intre în UE, în comunitatea ţărilor civilizate, cu vechi tradiţii democratice pentru a obține cel mai important lucru care o va duce spre progres, şi anume, statul de drept. În UE, fiecare persoană e apărată de lege şi este obligată să respecte legea. Oricine, de la vlădică la opincă, este pedepsit dacă o încalcă. Asta înseamnă că există foarte puţin loc pentru corupţie, hoţii, racket şi dezordini de tot felul. Fiecare îşi vede liniştit de muncă pentru bunăstarea proprie şi pentru bunăstarea ţării.

Mă aflu la muncă de câţiva ani buni în Italia şi ceea ce-mi place foarte mult aici, pe lângă curăţenia străzilor, frumuseţea parcurilor, a caselor şi curţilor pline cu flori, e faptul că nu vezi pe nimeni beat pe stradă nici chiar de Crăciun şi de Paşti. În zilele de odihnă, familiile ies (maturi şi copii împreună) să se plimbe cu bicicletele, să facă plimbări pe jos, să joace împreună volei, fotbal, baschet. La fel de mult îmi place şi interesul italienilor faţă de cunoaştere, faţă de ştiinţă, mediu.

Primarul satului în care lucrez, Camisano Vicentino, invită deseori savanţi renumiţi să le vorbească sătenilor despre cele mai noi şi interesante realizări ale ştiinţei, despre starea mediului, despre economie.

E admirabil cum statul are grijă de bătrâni. La ei, persoanele de vârsta a 3-a sunt cu mult mai fericite decât tinerii: au o pensie bună, pot să-şi permită să călătorească, să frecventeze universitatea pentru adulţi, să se dedice diferitelor hobby-uri.
Cu alte cuvinte, e CIVILIZAŢIE spre care noi, moldovenii, trebuie să tindem. Le-o datorăm copiilor noştri.

Rodica Neruța, 39 de ani, Portugalia: „Aici nu ai grija zilei de mâine”

Îmi place viața în UE, pentru că aici simt cu adevărat că sunt un cetățean liber, că am dreptul la cuvânt, că pot bate la orice ușă și mi se va deschide, voi găsi persoane competente, nu cumetrism, și voi obține răspunsuri. Condițiile de trai sunt mai bune, nu ai grija zilei de mâine atât de prezentă, pentru că salariile și postul de muncă îți dau stabilitate. Copiii mei au mai multe oportunități de dezvoltare aici atât la școală, cât și în activitățile extrașcolare care le stau la dispoziție absolut gratis, ei ocupă un rol prioritar în societate.

Statul creează condiții și încurajează investițiile în afaceri, este de ajuns să ai cunoștințe și voință. Pentru Moldova este important să facă parte din UE, pentru a ajunge la aceleași standarde de viață.

Tatiana Corotnean, 37 de ani, Portugalia: „Respir mai ușor aici”

Îmi place să locuiesc aici, pentru că lumea și viața e mai simplă. Simt mai multă stabilitate în toate domeniile, deși suntem în criză, respir mai ușor aici. Este important ca Moldova să fie în Uniunea Europeană, pentru că vom obține toate avantajele pe care le are UE: creșterea nivelului de educație, bunăstare, o piață de muncă ce să ofere stabilitate.

Lucia Gortopan-Bulgak, 46 de ani, Spania: „Îmi doresc pe viitor o țară fără de corupți”

Deja sunt în Spania de 11 ani. De ce am plecat de acasă? Ca cetățean, în perioada dată nu m-am simțit utilă statului moldovenesc. Nu avea nimeni nevoie de cunoștințele mele ca medic-pediatru, cum nu a avut nevoie și de alte profesii. Anume UE mi-a dat oportunitatea de a-mi face meseria departe de țară. Aici, în UE, îmi sunt respectate toate drepturile ca cetățean. Îmi doresc pe viitor o țară fără de corupți. Așa o putem obține numai privind spre UE. Ceea ce îmi doresc din plin.

Îmi doresc ca și copiii mei sa aibă o viață europeană cu studii europene valorate, ceea ce în țară cu un salariu de medic nu îți poți permite. Cu studii europene, feciorul meu va putea activa în domeniul stomatologiei în orice colț al lumii și diploma îi va fi recunoscută.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md