09:22:30 25.04.2024
Stiri

CEC, acuzat că ar oferi răspunsuri „CONTROVERSATE” referitoare la numărul alegătorilor din R. Moldova

Politică 30.08.2016 14:30 Vizualizări1386 Autor: Ziarul National
CEC, acuzat că ar oferi răspunsuri „CONTROVERSATE” referitoare la numărul alegătorilor din R. Moldova Facebook


Lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, acuză Comisia Electorală Centrală (CEC) că a stabilit regulile de joc pentru alegerile prezidențiale din toamnă „în utlima clipă”, fără să le consulte public.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Maia Sandu se întreabă cum poate o instituție care nu respectă Codul electoral să vegheze la respectarea acestuia de către partidele politice?

„Zilele acestea discutăm cu pasiune despre cât de multă democrație am reușit să construim în 25 de ani. Dreptul la vot este, probabil, cel mai mare, dacă nu și singurul câștig în toți acești ani. Doar că acum ei sunt gata să ne fure și acest drept. De mai bine de o lună, PAS încearcă să afle de la CEC dacă s-a încălcat sau nu Regulamentul de finanțare a partidelor atunci când PD, PCRM, PL şi PN au admis încasări în numerar a sumelor ce depășesc limita de 5 050 de lei. Comisia electorală caută în continuare răspunsul, de parcă nu ea a elaborat regulamentul în cauză. Finanțarea netransparentă și ilegală a partidelor reprezintă un instrument major de fraudare a alegerilor. CEC a tergiversat până în ultima clipă stabilirea regulilor de joc pentru această campanie. Adoptate cu câteva zile în urmă, fără dezbateri publice, actele normative aferente procedurii de alegere a Președintelui nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, iar perioada electorală începe mâine, 31 august. Despre ce fel de transparență și corectitudine poate fi vorba?”, întreabă Maia Sandu.

Politiciana consideră „controversat” și răspunsul CEC la multitudinea de întrebări apărute după publicarea cifrelor cu privire la numărul cetățenilor cu drept de vot și al celor înscriși în listele electorale.

„Concluzia mea este că cei de la CEC au pierdut simțul realității. Ei nu știu ce e cu aceste cifre și nici nu-i interesează”, concluzionează Maia Sandu.

Menționăm că, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, președina CEC, Alina Russu, a deckarat că instituția pe care o conduce operează cu date oficiale, iar în Registrul de Stat al Alegătorului sunt înregistrați 3 237 032 de cetățeni cu drept de vot.

Întrebată de ce recensământul din 2014 atestă mai puțin de trei milioane de cetățeni în R. Moldova, Russu a spus că „r
ezultatele recensământului din anul 2014 nici nu au fost făcute publice oficial. Eu mă refer la datele extrase, iarăși repet, din Registrul de Stat al Alegătorului pe care îl deținem noi. Este un sistem informațional unic integrat de evidență și, de fapt, toate datele care se regăsesc în Registrul de Stat al Alegătorului sunt importate sau preluate din Registrul de Stat al Cetățenilor Republicii Moldova”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md