Ce MÂNCAU gladiatorii romani pentru a fi PUTERNICI
Dacă atleții de astăzi au o alimentație bogată în proteine, gladiatorii romani aveau o dietă bazată pe cereale şi „băuturi pentru sportivi”, făcute din oţet şi cenuşă.
Studiind colagenul din oasele găsite într-un cimitir din epoca romană, cercetătorii de la MedUni, Viena, au confirmat că alimentaţia gladiatorilor era practic vegetariană, aşa cum afirmau unele surse istorice.
Au fost analizate 53 de schelete, dintre care 22 aparţineau unor gladiatori. Oasele au fost găsite într-un cimitir datând din secolul al II-lea e.n., din oraşul Ephesos (aflat pe teritoriul de azi al Turciei) care era, pe atunci, capitala provinciei romane Asia (Asiana) şi avea peste 200 000 de locuitori, scrie descopera.ro.
Cercetătorii au studiat raportul unor izotopi stabili de carbon, azot şi sulf, care dau indicii asupra alimentaţiei, precum şi raportul dintre nivelul de stronţiu şi cel de calciu, care arată cât de mare a fost proporţia alimentelor de origine vegetală consumate de-a lungul vieţii.
Cercetările specialiştilor de la MedUni au confirmat că gladiatorii consumau grâu, orz, ovăz şi fructe uscate. Carnea nu era consumată deloc.
Rezultatele mai sugerează că aceşti luptători consumau o băutură „energizantă” făcută din oţet şi cenuşă de plante, cu un conţinut mare de minerale.
Bătrânii și copiii din Mitropolia Basarabia primesc sprijin din partea Asociației Filantropia Ortodoxă Huși, în cadrul Campaniei de Paști
Primarul de Căușeni, Anatolie Donțu, DECĂZUT din drepturi. Locuitorii din Căușeni sunt așteptați să-și aleagă noul PRIMAR pe 17 noiembrie
MĂRTURII despre foametea organizată de sovietici în Basarabia (II): „Prin împrejurimi - o mulțime de cadavre, pe alocuri mâncate de oameni, ori de animale, nu se știe adevărul. Nu avea cine-i îngropa, fiindcă cei vii erau mai mult morți decât vii”