20:47:14 18.04.2024
Stiri

„Cartier”-ul premiat la „Gaudeamus”

Social 28.11.2015 11:07 Vizualizări1177 Autor: Victoria Bortă
„Cartier”-ul premiat la „Gaudeamus” cartier.md


Ascendență // Vânzările editurii la târgul din acest an au crescut cu circa 30% față de anul trecut

O editură din Republica Moldova a obținut un premiu la Târgul Gaudeamus 2015. Este vorba de Premiul de Excelență, care a fost acordat Editurii „Cartier”, „pentru abnegația cu care, alături de alte edituri basarabene, ține sus steagul piețelor de carte din România și Republica Moldova”.

Cel mai longeviv și mai îndrăgit eveniment dedicat cărții din România a avut loc în perioada 18-22 noiembrie, în Pavilionul Central „Romexpo” din București. În cadrul acestuia au participat și cinci edituri din Republica Moldova: „Cartier”, „Arc”, „Litera”, „Știința” și „Prut”.

Tendință pozitivă

De Premiul de Excelență, în valoare de 10 mii de lei, oferit de către Radio România s-a învrednicit Editura „Cartier” din Chișinău. Acest premiu a fost instituit în 2007 și se oferă de către un juriu unei singure edituri. „Cartier”-ul se bucură de Premiul de Excelență pentru a doua oară, după ce în 2012 l-a mai obținut o dată, fiind singura editură premiată de două ori.

„Din punct de vedere financiar, cred că a fost cel mai bun târg după 2008 și asta o spun și colegii mei editori români. Nu știu dacă s-a ajuns chiar la nivelul anului 2008, dar este o tendință pozitivă și o redresare a pieței de carte românească”, povestește directorul Editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu.

Noutăți puține, reeditări multe

În acest an, vânzările editurii au crescut cu circa 30% față de anul trecut, iar cele mai vândute cărți în cadrul târgului au fost „Un președinte împotriva României” de Radu Portocală, „Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial după relatările lui Friedrich (Fred) Umbrich” de Anna M. Wittmann, traducere din engleză de Tatiana Dragomir, și „Tradiții la superofertă. Între socoteala din agenție și cea de la raft” de Florin Dumitrescu.

Despre tendințele târgului, Gheorghe Erizanu consideră că la această ediție sunt „foarte multe reeditări și foarte puține noutăți, comparativ cu anii buni ai pieței editoriale românești”.

Cu toate acestea, evenimentul a fost vizitat de peste 125 de mii de persoane, chiar dacă „intrarea este cu plată”, precizează editorul, care consideră că pe piața noastră de carte „trebuie să fie un sistem de valori firesc, care să funcționeze și atunci vom putea aduna măcar zeci de mii de vizitatori”.

Edituri remarcabile

Numărul reeditărilor a fost remarcat și de scriitorul Emilian Galaicu-Păun, redactorul-șef al Editurii „Cartier”.

„Fără să dispun de date statistice, s-a văzut dintr-o ochire că numărul editorilor participanți la târg e în scădere față de anii trecuți, iar dacă Târgul Gaudeamus era și un foarte bun prilej pentru scriitori să se vadă ei între ei, anul acesta aceștia au avut mai degrabă o prezență discretă”, specifică scriitorul.

Pe de altă parte, Emilian Galaicu-Păun a remarcat că Editura Art este casa cu cele mai multe noutăți & cele mai variate serii de autor (Hrabal, Cortazar, Modiano, Vonnegut ș.a.). „Dintre casele mici, de departe cea mai dinamică mi s-a părut Baroque Books & Arts, urmată de Vellant, ambele de-o eleganță și un rafinament aparte”, consideră poetul.

Cea mai râvnită carte

Ca în fiecare an, publicul a votat cele mai bune edituri. Astfel, trofeele Gaudeamus le-au revenit editurilor „Humanitas”, „RAO” și „Nemira”.

Tot Editura „RAO” este cea care a obținut și premiul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, cu volumul „Biblia pierdută” de Igor Bergler. Cartea dezvăluie motivele reale pentru care Vlad Țepeș a fost transformat de către propaganda epocii în Dracula.

Potrivit criticilor, aceasta reprezintă o adevărată odisee culturală care îmbină desăvârșit momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse și coduri secrete minuțios construite. Cartea-eveniment a anului captivează de la prima propoziție și oferă o experiență literară de neegalat.

Invitați de onoare

Târgul Internațional Gaudeamus este principala componentă a Programului „Lectura”, un proiect de anvergură națională inițiat de Radio România în 1994, având ca obiectiv susținerea culturii românești prin evenimente expoziționale dedicate cărții și educației.

Invitatul de onoare al ediției din acest an a fost GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România, iar președinte de onoare al Târgului Gaudeamus 2015 a fost Victor Ieronim Stoichiță, reputat cercetător și profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveția.

Târgul din acest an a găzduit peste 300 de expozanți și peste 700 de evenimente editoriale, expoziții și ateliere de creație, adunând peste o sută de mii de vizitatori.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md