Candu, despre recuperarea miliardului furat din buzunarele cetățenilor R. Moldova: „Cetățenii nici nu vor simți această sumă”
Autoritățile R. Moldova preconizează recuperarea a circa cinci miliarde de lei din miliardul de dolari furat din sistemul bancar, ca urmare a dosarelor penale deschise în acest caz, iar chestiunea privind recuperarea banilor din buzunarele cetățenilor a fost amânată pentru a fi discutată în sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului, pentru că guvernarea ar fi comunicat insuficient cu cetățenii la acest subiect.
Declarațiile îi aparțin spicherului Andrian Candu și au fost făcute, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă alături de premierul Pavel Filip, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele implementării Foii de prcurs privind implementarea Acordului de asociere cu UE, al cărui termen-limită a expirat pe 31 iulie curent.
Potrivit lui Candu, Fondul Monetar Internațional ar fi pus o precondiție autorităților R. Moldova înainte de a discuta un nou acord de țară cu Chișinăul ca să găsească o soluție pentru acoperirea gaurei financiare, formată ca rezultat al furtului miliardului.
Iar soluția a fost găsită de Guvern, „după discuții cu partenerii de dezvoltare și FMI”, a confirmat premierul Pavel Filip.
„Cinci miliarde de lei vor fi recuperate din dosarele privind furtul miliardului. Cetățenii nici nu vor simți ce înseamnă această sumă”, a declarat Andrian Candu.
Menționăm că proiectul de lege care a ajuns în Parlament presupune ca cetățenii R. Moldova să întoarcă cele 13,5 miliarde de lei, plus o dobândă de 5 la sută, Băncii Naționale a Moldovei, după ce Guvernul a emis garanții pentru a acorda aceste credite celor trei bănci cu probleme în 2014 și 2015.
În altă ordine de idei, cei doi oficiali au spus că autoritățile au reușit să realizeze 74 de acțiuni din cele 82 prevăzute în Foaia de parcurs privind implementarea Acordului de asociere cu UE, iar celelalte opt sunt „în curs de realizare”. Acțiunile restante se referă la evaluarea sistemului financiar-bancar din R. Moldova, evaluarea Băncii Naționale a Moldovei și a Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, reformarea sistemului energetic al R. Moldova, măsuri care urmează a fi realizate după consultări cu experții internaționali.
„Pachetele de legi cu privire la sistemul bancar și noul Cod al Audiovizualului vor fi discutate în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Am realizat reforme importante cum sunt cea a justiției și în domeniul de afaceri. După ce le vom implementa, va începe finanțarea R. Moldova din partea UE, a FMI și va fi acordată prima tranșă de 50 de milioane de euro din acordul cu România. Nu am reușit să schimbăm lucrurile în R. Moldova, dar am reușit să aducem lucrurile din R. Moldova pe calea cea dreaptă”, s-a arătat sigur Pavel Filip.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md