CALCULELE făcute de un candidat la prezidențiale pentru a CÂȘTIGA cursa electorală: „Vorbim despre peste 50% din electorat”
Candidatul Partidului Liberal (PL) pentru funcția de președinte al R. Moldova, Mihai Ghimpu, este de părere că poate câștiga cursa electorală din 30 octombrie, dacă toți unioniștii vor fi convinși să iasă la vot.
„Principalul bazin electoral e cel unionist, așa cum este el reflectat de sondajele cele mai recente. Este vorba despre cei 28% de unioniști convinși, care vor Unirea, și de celelalte circa 22% de unioniști pragmatici, respectiv cei care sunt de acord cu Unirea din motive pragmatice, adică avantaje socio-economice. Vorbim despre peste 50% din electorat. Dacă aceștia vor fi mobilizați, convinși, scoși la vot, pot da primul Președinte unionist ales al R. Moldova. La aceștia se adaugă românii moldoveni din diaspora, mulți dintre ei unioniști având deja cetățenia română”, a declarat Ghimpu într-un interviu pentru tribuna.md.
Dacă va fi votat masiv, atunci liberalul promite să declanșeze procesul de Unire cu România. „Toate calculele pe care le-am făcut noi și echipa noastră de campanie arată clar că în actualul context de fărâmițare politică, candidatul liberal unionist are șanse reale să intre în turul al doilea. Aș vrea să fie clar că eu nu vând iluzii. PL a câștigat 14,68% la alegerile din 29 iulie 2009, ca partid unionist. Pe fondul disensiunilor și a disipării electoratului, se va trece în turul al II-lea cu un procent de 16-18%, iar în turul al II-lea potențialul de unioniști de peste 50% va face diferența. Ce trebuie să înțeleagă electoratul unionist este că nu e deloc o utopie. Am vorbit cu multă lume și de la Chișinău și de la București și le-am spus că astăzi există o șansă extraordinară ca un unionist să ajungă Președinte”.
Mihai Ghimpu s-a referit și la faptul că a fost, este și va fi unionist, indiferent de faptul că în actuala coaliție parlamentară PL muncește alături de transfugii din Partidul Comuniștilor. „Noi, PL, am crezut de fiecare dată în Unire, chiar dacă contextul politic și situația în care ne-am aflat nu ne-a permis să spunem asta de fiecare dacă. Am fost obligați să facem alianțe cu partide neunioniste – așa cum suntem și azi. Dar asta nu înseamnă că am renunțat la crezul nostru unionist. Noi suntem unioniști și punctum”, a conchis acesta.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”