07:18:48 20.04.2024
Stiri

CADOURI pentru funcționari

Social 30.08.2014 10:03 Vizualizări2946 Autor: Stela Mihailovici
CADOURI pentru funcționari


Evidență // Niciun oficial din R. Moldova nu a răscumpărat vreun dar primit de la colegii din străinătate. Toate obiectele „valoroase” declarate în registrele cadourilor au rămas prin birourile funcționarilor

La mai bine de un an de când a intrat în vigoare Regulamentul privind evidenţa și păstrarea cadourilor primite de către persoane cu funcţii de răspundere, autoritățile s-au conformat legii. Toate instituțiile centrale și-au făcut registre pentru înscrierea darurilor și au creat comisii care să evalueze valoarea lor materială. Dacă unii se pot lăuda cu zeci de obiecte primite în dar, la alții fluieră vântul în registrul cadourilor. Mai rămâne a fi îndeplinită o singură prevedere din lege pe care nimeni nu o respectă astăzi – plasarea listelor pe site-urile instituțiilor de stat.

Majoritatea darurilor primite de funcționarii din R. Moldova sunt aduse din străinătate. E vorba de broșuri informative, birotică, tricouri și cravate cu inscripția evenimentului la care au participat, toate fiind trecute în registrele cadourilor. Pot fi numărate pe degete darurile mai „prețioase”, cel mai scump fiind înregistrat la Guvern, cu o valoare de 18 mii de lei.

Cadouri de la Iațeniuk și Rogozin

Valorosul cadou a fost primit anul trecut de la vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin. Setul format dintr-o farfurie și o cană pentru ceai, confecționate din piatră de jad, se păstrează și astăzi în cutie alături de alte 16 obiecte care așteaptă să fie expuse într-un minimuzeu pe care de câțiva ani promite să-l amenajeze Guvernul la primul etaj al clădirii, pentru ca darurile să poată fi admirate de oricine trece pragul instituției. Mai nou, colecția a fost completată cu un tablou dăruit premierului Iurie Leancă de către omologul său ucrainean, Arseni Iațeniuk. Lucrarea artistică nu a fost evaluată, deocamdată. Un bol de argint care ar costa 5 000 de lei, o vază cu ornamente naționale turcești estimată la 10 000 de lei, o cămașă tradițională dăruită de premierul belarus, dar și miniaturile a două monumente din străinătate sunt alte atracții ale colecției Guvernului. Una dintre statui îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe Învingătorul și este copia Monumentului Libertății din Georgia, iar altă sculptură este adusă din orașul Doha, capitala Qatarului. Mai puțin obișnuită pentru un cadou oficial este o scrumieră dăruită de senatorul american Bob Corker.

Portretul lui Timofti, cadou pentru biroul unui viceministru

Prin ministere, cadourile sunt păstrate de regulă în cabinetele funcționarilor care le-au primit. Ministerul Apărării are trecut în registru doar un tablou care înfrumusețează în prezent biroul șefei Direcției Management Resurse Umane, evaluat la 700 de lei.



În birourile de la Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale pot fi văzute daruri aduse din țări caucaziene: haine tradiționale din Kârgâzstan, o ploscă din piele naturală cu ornamente naționale tadjice și un tablou din Azerbaidjan.



Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, păstrează în cabinet mai multe cărți care ar valora câteva sute de lei, un avion în miniatură primit cadou de la „Air Moldova” și evaluat la 560 de lei și câteva obiecte de artizanat. Mai bogat în daruri este viceministrul de la transporturi, Boris Gherasim: o icoană, câteva cărți, birotică, dar și portretul președintelui Nicolae Timofti. Ultimul cadou a venit din partea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care ne-a spus că funcționarii trebuie să aibă în birouri portretul șefului statului „în semn de patriotism”. „Portretul președintelui stă la loc de cinste, lângă Ștefan cel Mare”, precizează Gherasim. Un cadou primit de la colegi de ziua sa de naștere a trecut în registru și un șef de direcție de la Centrul Național Anticorupție. Icoana pictată pe lemn, care a costat 900 de lei, nu a fost lăsată la birou. Alți angajați ai CNA au indicat în registru doar birotică, tricouri, căni, ciocolate și sticle cu pălincă dăruite de colegii din România. O vază din porțelan turcesc, estimată la 1 500 de lei nu și-a găsit locul în biroul ministrului Justiției. Cadoul stă în cutie într-un dulap și așteaptă să ajungă în una din sălile de ședințe ale instituției, a precizat Olga Cebanu, șefa Serviciului de presă al Ministerului Justiției.

Poliția de Frontieră – cea mai bogată în cadouri

Dacă Serviciul Vamal are trecute în registru doar 17 obiecte simple: birotică, cravate, fulare și cărți, colegii de la graniță se pot lăuda cu lucruri deosebite. Poliția de Frontieră are în colecție o sabie decorativă și un corn vânătoresc confecționat manual din os, aranjat pe un suport de lemn, ambele fiind aduse din Georgia. Grănicerii din Ucraina le-au făcut cadou miniatura unui monument din metal care reprezintă un polițist de frontieră alături de un câine. Valoroase sunt și două albume: unul cu fotografii ale celor mai pitorești locuri din orașul Moscova și altul cu imagini din Muzeul Munch din Oslo. Mai multe steme confecționate manual, pictate pe pânză sau bătute pe suport de lemn și câteva sticle cu băuturi completează colecția Poliției de Frontieră. Toate cadourile au fost estimate la prețuri mai mici de o mie de lei.

Fără daruri în registru

Deși deputații moldoveni pleacă des în deplasări și se întâlnesc la Chișinău cu oficiali străini, se pare că nu sunt alintați cu daruri. În registrul de la Parlament nu este trecut niciun cadou. Nici Președinția nu avea în luna aprilie indicat ceva în registru. Nu am reușit să aflăm dacă lucrurile s-au schimbat între timp. Goale sunt și registrele ministerelor Culturii, Tineretului și Sportului, Mediului, Agriculturii și Afacerilor Interne.

CNA: „80% dintre funcționari respectă legea”

La începutul anului curent, Centrul Național Anticorupție a trimis peste o mie de scrisori autorităților care sunt obligate să declare cadourile. Peste 80% din instituții au răspuns că respectă prevederile legii: au instituit comisii pentru evidența cadourilor și au creat registre. Funcționarii din raioane au primit și modele de registre și au fost instruiți cum să le completeze corect. În viitorul apropiat, Comisia Națională de Integritate intenționează să verifice cum este respectată legea care îi obligă pe funcționari să-și declare cadourile. Potrivit normelor, toate darurile trebuie declarate. Cele care au o valoare sub o mie de lei pot fi păstrate de cei care le-au primit, iar obiectele ce costă mai mult trebuie să rămână în instituțiile publice. Darurile pot fi răscumpărate, dacă membrii comisiei permit acest lucru.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md