Busuiocul, plantă aromatică cu multiple avantaje pentru sănătate
Busuiocul se numără printre cele mai apreciate plante aromatice, care prezintă și multe avantaje pentru sănătate. Acesta este cunoscut pentru efectele sale antispastice, îndeosebi asupra aparatului digestiv.
Este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează, pentru proprietățile sale galactogene (care stimulează secreția de lapte). Bogat în vitaminele A și C, în calciu și fosfor, are o acțiune antioxidantă care contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare. Uscat, busuiocul furnizează și vitamina K, esențială în procesul de coagulare a sângelui.
Este cunoscut și ca antiinflamator, antibacterian și antiseptic. Aplicat pe piele, poate alunga țânțarii. În plus, îi calmează pe cei neliniștiți, stresați sau care suferă de insomnii.
La fel ca alte plante aromatice - coriandrul, de exemplu, busuiocul nu trebuie fiert multă vreme fiindcă se înegrește și devine amar.
Ca să își păstreze cât mai bine savoarea, este recomandabil să fie consumat crud sau tocat, ori să fie adăugat în mâncare chiar la sfârșitul preparării termice.
Sursa: agerpres.ro
FOTO // Veteranul Constantin Cojocari din Sofia, în vârstă de 105 ani, DECORAT de președintele României, Klaus Werner Iohannis
Acordul de comerț liber cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană (EFTA), ratificat de Parlamentul de la Chișinău
Verdictul Congresului Autorităților Locale şi Regionale din Europa: Alegerile locale generale din toamna trecută au fost „bine administrate”. Instituția CE recomandă eliminarea interdicțiilor pentru viitorii primari legate de vârstă și educație